Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2024.09.15.

Túl sok csapadék: így védheted meg a növényeidet a szakadó esőtől

Mutatunk pár tuti tippet!

A heves zivatarok, hirtelen jött felhőszakadások a kertekben, veteményesekben is problémát okoznak, hiszen a növényeink könnyen megsérülhetnek, vagy akár el is pusztulhatnak rossz időben. A Fanny magazin segítségével most eláruljuk, miként védhetjük meg kertünket az esőtől.

A nagy esőzés a növényeinknek sem tesz jót  Fotó: Pixabay

Legyen tető a feje felett

Ha cserépben tartjuk a növényeinket, könnyű dolgunk van: egyszerűen helyezzük át őket védett helyre, például verandára vagy teraszra, ahol jobban védve vannak az esőtől és a széltől. Ha hosszú távú megoldást keresünk, építsünk állandó tetőt vagy pergolát az érzékenyebb növények fölé, hogy megóvjuk őket a folyamatos esőzésektől.

Takarjuk be a növényeket

Az erős szél is károsíthatja a növényeket, ezért érdemes vödrökkel lefedni őket, de még jobb, ha erős szövetbe, például zsákvászonba csomagoljuk. Használjunk vízálló ponyvát, és ügyeljünk arra, hogy kicsit ferdén borítsuk rá, ezzel biztosítva, hogy lefolyjon a lombozatról a víz.

Védjük a gyökereket

Készüljünk fel időben: már ősz elején tegyünk talajtakarót a növények köré, hogy megóvjuk gyökereiket a heves esőzésektől, ráadásul levegősebbé teszi a talajt, így a víz is könnyebben el tud szivárogni belőle. Használjunk szerves anyagokat, például fakérget vagy szalmát, és hagyjuk ott tavaszig, így a fagyok okozta hidegkárosodástól is védelmet nyújtunk.

Vegyük elő az ollót

Vizsgáljuk át a növényeket! Még a rossz idő előtt vágjuk le a sérült hajtásokat, leveleket és szárakat. Figyeljünk arra, hogy minden elhalt részt eltávolítsunk, különösen a nagyobb bokrokról és fákról, ezzel is csökkentve a további törések esélyét.

Támasszuk ki ezeket!

Magasabb vagy gyengébb szárú növényeknél használjunk támasztékot vagy rácsot, hogy a növények ne dőljenek el az eső súlya alatt. Egyszerűen szúrjunk egy fa vagy fém támasztékot a földbe, és finoman kössük hozzá a növényt. Ez megóvja a fizikai sérülésektől, és megakadályozza, hogy eltörjön.

Javítsunk a minőségen

Gondoskodjunk arról, hogy a talaj jól elvezesse a vizet, különösen a veteményeskertben, mivel ezen a területen a víz összegyűlése akár végzetes gyökérrothadást is okozhat. Javítsuk a vízelvezetést a talaj rendszeres levegőztetésével és a talaj minőségének javításával szerves anyagokkal, például komposzttal és trágyával, amelyek elősegítik a víz gyorsabb elfolyását.

Magasabban a földtől

A magaságyás előnye, hogy a talajszinttől felemelt növényeket védi a túlzott csapadéktól. Szerezzünk be a magaságyás méretének megfelelő melegágyat, amely védelmet nyújt a széltől és az erős esőtől, ráadásul lehetővé teszi, hogy tavasszal korábban kihelyezzük a növényeket a lakásból.

Ha eldugult a csatorna

Ellenőrizzük az ereszcsatornát is. Gyakori probléma, hogy a csatornából mindenhol folyik a víz, ami penészedést okoz a falakon. Leggyakoribb ok, hogy az elemek szétcsúsztak, de előfordulhat, hogy a csatorna eldugult valahol; ilyenkor egy rúddal vagy kemény dróttal távolítsuk el az eltömődést okozó faleveleket.

Kibújtak a föl alól

Miután elállt az eső, ellenőrizzük, hogy a talajerózió következtében nem látszanak-e a növények gyökerei. Ha azt vesszük észre, hogy a gyökerek kibújtak a föld alól, azonnal cselekedjünk: fedjük le a hiányzó talajjal vagy komposzttal, mielőtt a gyökerek kiszáradnának.

Itassuk fel a vizet!

Ha véletlenül esőben hagytuk a cserepes növényeinket, először öntsük le a felesleges vizet a talajból és a virágcserépből, majd egy törölközővel itassuk fel a nedvességet a föld felszínéről. Ha időben léptünk, megmenthetjük a növényt. Ha azonban súlyos károsodás történt, és a levelek sárgulni kezdenek vagy lehullanak, az átültetés lehet a megoldás.

Vissza a csatornába

Nagyobb esőzések során az esővízgyűjtő tartály megtelhet, és a felesleges víz kifolyhat, ami eláztathatja az udvart. Ha túl sok víz gyűlik össze benne, öntsünk le belőle. Ennek elkerülése érdekében érdemes túlfolyásgátlót felszerelni az ereszcsatornába. Ez a szerkezet érzékeli, amikor a tartály megtelik, és ilyenkor a felesleges vizet visszatereli az ereszcsatornába.

Elő az ásóval!

Ha azt látjuk, hogy a víz nem tud elfolyni a talajról, ássunk sekély árkokat a kertben: egy fél méter mély árok és esetleg a talajba fektetett perforált csővel is könnyedén el tudjuk vezetni a felesleges vizet a növények közeléből.

Vezessük el a föld alatt

Ha hosszabb ideig megáll a kertben a víz vagy olyan területen folyik, ahol nem lenne szabad, valószínűleg nincs megfelelően elvezetve az épületek mellől a lefolyó esővíz. A legegyszerűbb, ha egy folyókával elvezetjük a vizet a földfelszín alatt. Fontos, hogy rendszeresen tisztítsuk meg, hogy eső után is hatékonyan el tudja vezetni a vizet.
 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek