Létrehozva: 2024.09.12.

Itt az idő, most szaporítsd a fügét, mutatjuk, mit kell tenned

Magad is nevelhetsz új növényt a saját fügebokrodból, nem muszáj csemetét vásárolnod! A módszer nagyon egyszerű, a füge dugvány könnyen hoz új gyökereket, és sokkal olcsóbb, mint új töveket venni.

Rengeteg magyar kertben megterem a füge, könnyen lehet, hogy neked is van egy bokrod; de ha barátoktól, ismerősöktől tudsz ágat szerezni, akkor nevelhetsz is új növényt. Dugványozással kezdő kertészeknek sem okozhat gondot a füge szaporítása, amit vagy tavasszal, vagy most kora ősszel érdemes megcsinálni, ugyanis még ilyenkor elegendő energia van a növényben, hogy új gyökereket hozzon a levágott ág. Ha ezeket a lépéseket betartod, tavaszra szép, erős csemetéd lesz, amit akár ki is ültethetsz!

Reproduce,Fig,Tree,By,Cutting.,Fig,Tree,With,Root,Cutting
A füge dugványozása nem bonyolult, érdemes belefogni! Fotó: La Huertina De Toni /  Shutterstock

Válassz vesszőt, és készítsd elő

Nézd át a fügebokrot, amit szaporítani szeretnél, hiszen a dugványozáshoz bármelyik ág nem lesz jó. Az egy-két éves vesszők könnyebben hoznak gyökereket, mert ezeken még vékony a kéreg. Ezek egy-két ujjnyi vastagok, így könnyen megtalálod őket. Ezekből vágj le kb. 25 centis darabokat úgy, hogy egy-egy darabon legalább három rügy legyen. Jelöld meg, a vessző melyik része állt felfelé a növényen, például úgy, hogy ferdén lemetszed a tetejét; ha fejjel lefelé dugványozod, nem lesz gyökérnövekedés. Szedd le az összes levelet a dugványról, hogy ne vigyék el az energiát a fejlődő gyökerektől majd.

Óvatosan a virágfölddel!

A dugványozáshoz homokkal kevert virágföld a legjobb: egy részhez adj két rész sima, építési homokot. Ha tiszta virágföldbe szúrnád az ágakat, a bőséges tápanyagtartalom a baktériumoknak, gombáknak kedvezne; a dugványnak ebben a fázisban még nincs szüksége tápanyagokra, hiszen nincsenek még gyökerei. Kisebb virágcserepeket tölts tele a homok és virágföld keverékével, és jól tömörítsd össze, hogy a dugvánnyal minél nagyobb felületen érintkezzen a nedves homok. Picit nedvesítsd be a homokot, majd szúrd a közepébe a dugványt úgy, hogy két rügy a föld felett legyen. Ha ezzel megvagy, fóliával fedd le az edényeket, hogy folyamatosan párás közegben legyenek a dugványok.

Minimális gondozást igényel

A füge dugványok gyökerei körülbelül 3-5 hét után jelennek meg; ez idő alatt tartsd őket szobahőmérsékleten. Légy óvatos a locsolással, csak enyhén legyen nedves a homok, ne öntözd túl, különben beindul a rothadás. A legbiztosabban onnan tudod, hogy gyökereket eresztettek a dugványok, hogy megduzzadnak a rügyek, és elkezd a kis fügenövény új leveleket hozni. Ha már alaposan átszőtték a gyökerek a cserepet (vagyis látod őket a cserép alján lévő lyukakon keresztül), akkor ültesd át egy nagyobb cserépbe őket, de most már csak virágföldet használj, hiszen a kis növények már fel tudják venni a tápanyagot. Jövő tavasszal pedig már ki is ültetheted a kertbe az új fügéidet.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek