Fanatikus Ukrajna-párti merénylő akarta megölni Donald Trumpot

KÜLFÖLD
Létrehozva: 2024.09.08.

14 tipp, hogy ősszel is gyönyörű legyen a kertedben a fű

Íme pár tipp, ami nagyon jól jöhet a kerttulajdonosoknak!

1. Így lesz jövőre is zöld a fű

Sokan hajlamosak megfeledkezni a gyep gondozásáról, pedig az ősz folyamán is szüksége van a törődésre. Ha megfelelően ápoljuk, a gyep felkészülten vág neki a télnek, és tavasszal ismét zöldellő pázsit fogad minket.

2. Maradjon elől még

Sokan úgy gondolják, hogy a fűnyírás kizárólag tavaszi-nyári feladat, pedig ősszel is nagyon fontos. Egészen addig folytassuk, amíg a fű növekedik, ami az időjárástól függően akár az ősz közepéig is eltarthat. A vágási magasságot állítsuk lejjebb, körülbelül 4-6 centiméterre, mivel ha a fűszálakat túl hosszúra hagyjuk, azok télen könnyebben berothadhatnak, ami növeli a betegségek kialakulását.

3. Ne hagyjuk semmit rajta!

Nyáron előfordulhat, hogy a levágott füvet a gyepen hagyjuk nyírás után, de ősszel ezt ne tegyük, mert az esőzések hatására rothadni kezd, ami filcesedést, levegőtlenséget okozhat, és hozzájárulhat a gombásodáshoz. Ugyanígy az őszi metszés során eltávolított ágakat, vesszőket se hagyjuk a gyepen.

4. Kevesebb víz is elég

A hűvösebb idő beköszöntével a pázsit vízigénye is csökken, így elegendő hetente 3-4 milliméternyi csapadéknak megfelelő vizet biztosítani. Ennek legjobb módja az esőztető öntözés, vagyis felülről permetezve, spriccelve juttassuk ki a vizet. Az öntözésre a lágy esővíz az ideális, de ha nincs más, a vezetékes víz is megteszi, ám ha ez túlságosan kemény, lágyítani szükséges.

5. Irtsuk ki a gazokat!

Szeptemberben még van idő a gyomok eltávolítására. Kézzel húzzuk ki őket, de ha nagyon sok a gaz, akkor használjunk gyomirtó szereket. A permetezést szélcsendes időben végezzük el, és úgy ütemezzük, hogy a következő 24 órában ne essen eső, mivel a közvetlenül utána érkező csapadék gyengítheti a szer hatékonyságát.

6. Szórjuk le a magokat

Ha a gyepen ritkább vagy kopár területek vannak, érdemes ezeket még szeptember végéig újravetni. Fűnyírás után lazítsuk fel a talaj felső 4-5 centiméterét, majd szórjuk be bőségesen fűmaggal az előkészített talajt. Naponta legalább egyszer alaposan öntözzük meg, és egészen addig folytassuk a locsolást, amíg a fű eléri a 4- 5 cm magasságot. Ezen a területen legalább négy hétig ne nyírjuk a füvet, hogy a friss hajtások megerősödhessenek.

7. Geotextilt a kavics alá

Ha füvesítés helyett mulcsozni szeretnénk, az ősz ideális időszak erre. Ha tartós, gyommentes terepet szeretnénk, mulcsozás előtt terítsünk le egy réteg geotextilt. Rögzítsük a széleinél, például műanyag tüskékkel. Ha a növény a textília közepén van, akkor körülbelül a virág közepe fölött vágjunk egy nagy X-et, vagy kisebb rombusz-, négyzetformát a fóliába, majd ezen a nyíláson bújtassuk ki a növényt.

fű, fűnyíró, fűnyírás, pázsit, gyep, kerti munka
Fotó: Tretyakov Viktor / Shutterstock (Illusztráció)

8. Szurkáljuk meg néhány helyen

A nyári hónapokban a talaj gyakran összetömörödik, ami miatt nem jut elég levegő a gyökerekhez, és a víz sem képes megfelelően felszívódni. Ha észrevesszük, hogy a föld kemény és tömör, érdemes kerti villával vagy talajlazítóval fellazítani. Ezzel javíthatjuk a víz és a tápanyagok eljutását a gyökerekhez.

9. Adjunk neki levegőt

Évente egyszer-kétszer ajánlott gyepszellőztetést végezni, így ha tavasszal elmaradt, a szeptember tökéletes időszak erre. Végezzük el akkor is, ha a gyep túl sűrű, hajlamos a gombásodásra vagy mohásodásra. Fontos, hogy száraz, csapadékmentes napon végezzük el. Ehhez bérelhetünk elektromos gépet, de kisebb területen egy gereblyéhez hasonló kézi gyepszellőztető is elegendő lehet.

10. Komposztba vele!

A szellőztetés után a fellazított talajt alaposan gereblyézzük át, majd szedjük össze a kiforgatott növényi részeket és fűcsomókat. A zöldhulladék kiválóan hasznosítható a kertben: mulcsolhatjuk vele virágágyásainkat, de a komposztálóba is tehetjük, így tavasszal értékes tápanyagként gazdagíthatja a kertünket.

11. Pótoljuk a vitaminokat

Ahogyan a növényeknek, úgy a pázsitnak is szüksége van tápanyagokra. Ebben az időszakban már nincs szüksége nitrogénre, ezért káliumban gazdag műtrágyát érdemes használni. A műtrágya akkor fejti ki legjobban hatását, ha a gyepet előzőleg fellazítjuk, ezért célszerű előtte elvégeznünk a talajlazítást vagy a gyep szellőztetését. Itt van az ideje a tápanyag kijuttatásának is.

12. Mindent bele a zsákba

A lehullott levelek összegyűjtése az egyik legfontosabb őszi feladat. Bár a lombszőnyeg esztétikus lehet, a takarás miatt a napfény nem jut el a fűszálakig, gátolva ezzel a párolgást, amitől a gombás fertőzések könnyebben elszaporodnak. Kisebb területeken elegendő lehet egy egyszerű gereblye, míg nagyobb területekhez praktikus egy lombszívó beszerzése, amely nemcsak összegyűjti, hanem aprítja is a leveleket.

13. Takarjuk be télire

A hidegebb hónapok közeledtével fontos, hogy védjük a fagyérzékeny növények gyökereit és a talaj felső rétegét a hőmérsékletingadozásoktól. Az egyik legnépszerűbb talajtakaró anyag a fakéregzúzalék, amely általában fenyőkéregből készül. Ez elősegíti a talaj savanyítását, ami bár bizonyos dísznövények számára nem ideális, de különösen hasznos, ha fenyőfélék, tuják, valamint rózsák, hortenzia vagy magnólia alá helyezzük.

14. Vegyük gyorsan kezelésbe

Az ősz folyamán is rendszeresen vizsgáljuk át a gyepet. Ha gombabetegségek tüneteit észleljük, ne bízzunk abban, hogy télen magától meggyógyul, mivel a hideg idő csak súlyosbítja a problémát. Szerezzünk be gombaölőszereket, hogy hatékonyan tudjunk védekezni a betegséggel szemben.

Forrás: Fanny magazin

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek