Ilyet még nem látott: Magyar Péter rászólt egy árvízi önkéntesre, hogy ne lapátoljon

POLITIK
Létrehozva: 2024.09.15.

Ezeket a trükköket garantáltan nem ismerted: így spórolhatsz rengeteget a mosással

Sokat spórolhatsz, ugyanis nem mindegy, mivel mosol.

Régi mosógépünk már ugrál és hangosan zörög? Nem mindegy, hogy milyet választunk! Egy energiatakarékos mosógéppel nemcsak időt, de rengeteg áramot is megspórolhatunk. A Fanny magazin segítségével adunk tippeket, hogy csökkentsd a mosás költségeit.

1. Különbség a kategóriák között

Elsőként az energiafogyasztást érdemes figyelembe venni. Az osztályok A-tól G-ig terjednek, ahol az A a legjobb, míg a G a legrosszabb kategória. Válasszunk minél magasabb besorolású modellt, mivel az gazdaságosabban működik, ezáltal a környezetet is kíméli.

2. Használjunk kevesebbet

Azt is fontos figyelembe venni, hogy mennyi vizet használ a gép. A gyártók a súlyozott vízfogyasztást literben adják meg egy mosási ciklusra vonatkozóan, így könnyen összehasonlíthatjuk a különböző modelleket. Ne feledjük, hogy a valós vízfogyasztás a gép használatának módjától és a víz keménységétől is függ.

Nem mindegy, milyen mosógéppel és milyen beállításokkal mosunk Fotó: Pexels.com

3. Kilóban számolja

Figyeljünk a mosógépek töltőkapacitására is! Ha túl kicsit választunk, gyakrabban kell mosni, ha viszont túl nagy, és nem használjuk ki teljesen, az is energiapazarló lehet. Egy vagy két fő számára elég lehet egy 5-6 kg, míg 3-4 fős család esetén célszerű 7-8 kg kapacitású mosógép, nagycsaládosoknak pedig érdemes ennél nagyobb gépet választani.

4. Teljesen kicsavarva

Az sem mindegy, hogy a mosás végén mennyire maradnak nedvesek a ruhák. A centrifugálási osztály a megmaradó nedvesség százalékos arányát mutatja meg. A leghatékonyabb, "A" osztályú centrifugálás a ruhákat a lehető legszárazabbra centrifugálja, míg a legkevésbé hatékony "G" osztály esetén akár 90% nedvesség is maradhat a ruhákban.

5. Csendesen működik

Ellenőrizzük a mosógép zajszintjét, különösen, ha a gép a lakás központi helyén található. Egy csendes motor mosás közben általában 50-60 dB, míg centrifugáláskor 70-80 dB zajszintet érhet el. A legjobb készülékek a centrifugálási ciklus alatt az A zajkibocsátási osztályba tartoznak.

6. Mérjük meg az idejét!

Az eco mosás a leggazdaságosabb megoldás, ám egyben a leghosszabb program is. Szinte minden mosogatógépnél három órát vagy akár ennél több időt is igénybe vehet, ezért érdemes a program időtartamát is ellenőrizni az energiacímkén.

9 tuti tipp: így mossunk okosan!

A mosógép a felvett áram akár 80 százalékát a víz felmelegítésére használja, ezért bőven elegendő, ha a kevésbé szennyezett ruhákat hideg vízzel mossuk. Magas hőfokon csak a törölközőket, ágyneműket, durván szennyezett ruhákat érdemes mosni. Mutatunk 9 további tippet, mellyel okosabban moshatunk!

1. Beépített mérleggel

Csak akkor indítsuk el a gépet, ha összegyűlt egy teljes adag szennyes. A modern mosógépek automatikusan lemérik a ruha súlyát, és a töltet mennyiségéhez igazítják a víz- és energiafelhasználást, valamint a program hosszát, így megóvhatjuk a ruhákat a feleslegesen hosszú mosástól. 

2. Fontos az első áztatás

Az erősen szennyezett ruhákat előmosás helyett inkább áztassuk be a mosás előtt. Ezután már 30-40 fok is elegendő lehet a tisztításukhoz.

3. Mehet rá a zuhany!

Hasznos extra funkció a „Turbowash”, amely a dobba fecskendezett nagy nyomású vízsugár segítségével csökkentheti a mosási időt, így energiát és vizet is megtakaríthatunk vele.

4. Vegyük lejjebb a sebességet

Az is növelheti a villanyszámlát, ha a centrifuga legmagasabb fokozatát használjuk. Válasszunk inkább alacsonyabb, 800-as vagy 600-as fordulatszámú sebességet. Ezzel nemcsak csökkentjük az áramfogyasztást, de a ruhákat is megóvhatjuk a gyűrődéstől.

5. Induljon a centrifugálás!

Ha a ruhák vizesek lettek, elegendő csak a centrifugálást elindítani. Ha öblíteni is szeretnénk, válasszunk az ’öblítés és centrifugálás’ opciót, így nem szükséges feleslegesen elindítanunk egy teljes mosási ciklust.

6. Minden csepp számít

A mosószer túladagolása nem gazdaságos, és a túlzott mennyiség foltot is hagyhat a ruhákon. Az automatikus mosószer-adagolóval a készülék pontosan annyi mosószert adagol, amennyire szükség van.

7. Ha valamit kifelejtett

Ha a mosást már elindítottuk, de véletlenül kihagytunk néhány kallódó szennyest, az „újratöltés” funkcióval lehetőség van megállítani a mosógépet a folyamat közben, így hozzáadhatjuk a kihagyott szennyest, és nem szükséges új mosást indítani.

8. Állítsuk be a kezdést!

A legújabb mosógépekkel nemcsak pénzt, hanem időt is megtakaríthatunk. Akár Wifin keresztül, távolról is beállíthatjuk az időzítést, így a mosógép a megadott időben elindítja a mosást.

9. Egyszerű a tisztítás

A szennyezett mosógép több vizet és energiát fogyaszt, ezért időnként célszerű megtisztítani a mosógép belsejét. Jó, ha a gép rendelkezik dobtisztító programmal; ha nem, akkor indítsunk el egy üres mosást a legmagasabb hőfokon.
 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek