tóth gabi
Igazi kincs a diófa a kertben, de nemcsak az őszi termést érdemes szüretelni róla! A zöld dióból isteni finom, egészséges különlegességeket készíthetsz.
A dió sokkal több, mint töltelék a süteményekbe: a diófa szinte minden része felhasználható és gyógyít. Leveléből gyógyteát készítenek, a zöld termés pedig támogatja az immunrendszert, pótolja a szervezetben a vasat, és tele van C-vitaminnal. A népi gyógyászatban a zöld diót gyomorerősítő, vértisztító szerként használták. Nem mellesleg a belőle készült befőtt, lekvár, likőr is isteni finom. Ha a boltban szeretnél ilyen különleges csemegét vásárolni, egy vagyont kéne kifizetni érte – de, ha van diófa az udvarodban, akkor magad is készíthetsz.
Csak júniusban lehet szedni
A zöld dió szüretelésénél kritikus az időzítés, hiszen csak akkor felhasználható, ha még nem kezdett megkeményedni, csonthéjat fejleszteni. Vagyis csak azokat a diószemeket tudod elkészíteni, amelyek belül még puhák. Az alkalmas időpont kiválasztásában segít a naptár is: a néphagyomány szerint a diófa virágzásától számított negyvenedik naptól kezdve lehet szedni a zöld diót (ez általában június 24-e körül szokott lenni). Ha bizonytalan vagy az időzítésben, vizsgáld meg a diót! Fogj egy kötőtűt vagy hústűt, szedj le egy zöld diót, és szúrd át rajta. Ha könnyedén átmegy, akkor még használható a dió: kezdődhet a feldolgozás!
Lekvár és befőtt is készülhet belőle
Mindkét esetben azzal kezdődik a munka, hogy alaposan megmosod a diót, majd megszurkálod tűvel, hogy jól átjárja a szemeket a víz. Ezután körülbelül két hétig áztatni kell úgy, hogy naponta cseréled alattuk a vizet. Érdemes az áztatóedényt hűvös helyen tartani, ahol rovarok, háziállatok nem férnek hozzá. Körülbelül két hét után a dió megfeketedik, ez mutatja, hogy már felhasználható. Csepegtesd le, majd készítheted is a lekvárt vagy befőttet. Vadhúsokhoz, kacsához, libasültekhez, füstölt sajtok mellé nagyon jól passzol a befőtt, a lekvár pedig önmagában is tökéletes, de fagylaltokhoz, gyümölcskelyhekhez is illeszkedik.
Karácsonyra készül el a likőr
Hosszú ideig kell érlelni, és kell némi türelem hozzá, de a végeredmény miatt megéri diólikőrt készíteni. Mindössze némi zöld dióra és cukorra van szükséged hozzá, na meg finomszeszre vagy tiszta vodkára. Az alaprecept szerint 30 db zöld dióhoz kell 15 dkg cukor; ezt össze kell keverni, majd ráönteni 7,5 dl alkoholt, és 45 napig hagyni állni úgy, hogy naponta megrázogatod. Ezt a receptet meg lehet bolondítani fűszerekkel: tehetsz a zöld dió mellé narancshéjat, fahéjat, szegfűszeget, van, aki vaníliát tesz hozzá. Ha letelt a 45 nap, alaposan szűrd le az italt: először nagylyukú szűrőn, utána teaszűrőn, és végül egy textílián vagy kávéfilteren, hogy ne legyen zavaros a likőr. A leszűrt italt töltsd üvegekbe, tedd a kamrába. Már ilyenkor is meg lehet kóstolni, de minél tovább áll, annál finomabb lesz; ha karácsonyig vársz vele, akkor lesz tökéletes az íze.