RETRO RÁDIÓ

Hamarosan lehet szedni a zöld diót, ennyi mindenre használhatod

Létrehozva2022. 06. 19. 14:00

Az egyik legegészségesebb héjas gyümölcs; kincset ér, ha van ilyen fád. De nem csupán ősszel szüretelhetsz róla: a zöld dió is csodát tesz a szervezeteddel, és sokféleképpen elkészítheted.

A dió gyógyhatásait mindenki ismeri, de azt kevesen tudják, hogy nem csak ősszel lehet begyűjteni, hanem júniusban is: a zöld dió ugyanis rengetegféleképpen támogatja a szervezetet. Nem véletlen, hogy nagyanyáink is gyűjtötték, és különféle módokon eltették télire ezt az egészséges, éretlen termést. Az éretlen dióban több C-vitamin található, mint akár a narancsban vagy a csipkebogyóban, de emellett vasban is gazdag, ezért vérszegénységben szenvedőknek kimondottan ajánlott fogyasztani a belőle készült finomságokból. Méregtelenít, tisztítja a vért és májat, és segíti az emésztést; gyomor- és bélpanaszok esetén nagyon hatásos természetes gyógyír. Érdemes tehát a zöld dióból szedni, mutatjuk, hogyan tudod eltenni télire!


 

Zöld dió befőtt

Fotó: Shutterstock

Mosd meg a diókat, majd villával vagy hústűvel szurkáld meg őket, hogy átjárja a víz. Ezután következik az áztatás: a vizet naponta cserélni kell a diókon; akkor jók, ha már megfeketedtek, ez körülbelül két hét. Ezután csepegtesd le a diókat, majd mérd meg őket, ugyanis a befőtthöz annyi cukor kell, amennyi diód van. Egy kiló cukorhoz számolj 8 dl vizet a felöntőlé elkészítésekor. Adj hozzá egy citrom levét és reszelt héját, szegfűszeget és fahéjat, és főzd össze. Tedd az edénybe a diókat, majd főzd át együtt őket alaposan. Ezután tedd a lábast hidegre, és hagyd egy napot állni a diókat – majd még egyszer főzd fel. Ezután tedd az üvegekbe a diókat, öntsd fel őket a lével, és nedves dunsztolással tartósítsd.

 

Zöld dió lekvár

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 kg zöld dió
  • 2-3 alma
  • 2 citrom leve és reszelt héja
  • 1 tk citromsav
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 0,5 kg cukor

 

Elkészítés:

  • Akárcsak a befőtthöz, a lekvárhoz is elő kell készíteni a zöld diókat áztatással; ettől a dió elveszíti a keserű ízét. Ha már megbarnult, szűrd le, vágd össze őket, és tedd fel főni egy lábasba. 
  • Fahéjjal és szegfűszeggel ízesítheted a lekvárt. Ha megpuhultak a diók, botmixerrel pépesítsd a lekvárt, majd vedd le a tűzről az egészet. 
  • Ezután készíts szirupot: tegyél fel egy liter vizet főni, add hozzá a cukrot, citromsavat, citromhéjat- és levet, és folyamatosan kevergetve addig főzd, míg besűrűsödik. Ha elkészült a szirup, add hozzá a kockára vágott almákat és a vaníliás cukrot, és addig főzd, míg az alma meg nem puhul.
  • Öntsd hozzá a szirupot a pépesített dióhoz, és főzd őket együtt 15-20 percig. Ezután töltsd csírátlanított üvegekbe a kész lekvárt, és szárazdunsztban hagyd kihűlni.

 

Diólikőr

Fotó: Shutterstock
  • Hozzávalók (1 literhez):
  • 30 db zöld dió
  • 1-2 fahéjrúd
  • 3-4 szem szegfűszeg
  • narancshéj
  • 15 dkg méz
  • 7,5 dl pálinka vagy vodka

 

Elkészítés:

  • Alaposan tisztítsd és mosd meg a zöld diókat, majd szeleteld fel őket. Ezután tedd a szeleteket egy nagyobb befőttes üvegbe, és öntsd fel az alkohollal. Fontos, hogy minőségi alkoholt használj!
  • 4-6 hétig világos helyen hagyd állni az üveget, időnként keverd meg. Ha letelt, szűrd le az italt.
  • Keverd bele a leszűrt diós alkoholba a mézet, és öntsd fel vízzel úgy, hogy egy liter legyen a likőr-alapanyag. Ezután töltsd tiszta üvegbe, és hűvös helyen tárold. Minél tovább áll a diólikőr, annál finomabb lesz.

 

Június közepén kell szedni

A hagyomány szerit a virágzástól számított negyvenedik naptól kezdve lehet szedni a zöld diót a fáról; általában ez Szentiván éj előttre esik, június 24-ére. Nem csak az időpont árulkodó: a zöld dió akkor alkalmas a feldolgozásra, ha még nem kezdett el megkeményedni, vagyis belül puha; ha simán keresztül lehet rajta szúrni egy kötőtűt, akkor még feldolgozható. Másképp is megállapíthatod, hogy szedhető-e: egy késsel vágj egyet félbe: ha nem akad meg a penge a héjban, akkor jó. Szedés után válogasd át a diókat, és csak a hibátlan darabokat használd fel. Ezután különféleképpen feldolgozhatod, hogy megőrizd télre a különleges ízeket és a jótékony hatóanyagokat.
 


 


 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.