kulcsár edina
Az egyik legegészségesebb héjas gyümölcs; kincset ér, ha van ilyen fád. De nem csupán ősszel szüretelhetsz róla: a zöld dió is csodát tesz a szervezeteddel, és sokféleképpen elkészítheted.
A dió gyógyhatásait mindenki ismeri, de azt kevesen tudják, hogy nem csak ősszel lehet begyűjteni, hanem júniusban is: a zöld dió ugyanis rengetegféleképpen támogatja a szervezetet. Nem véletlen, hogy nagyanyáink is gyűjtötték, és különféle módokon eltették télire ezt az egészséges, éretlen termést. Az éretlen dióban több C-vitamin található, mint akár a narancsban vagy a csipkebogyóban, de emellett vasban is gazdag, ezért vérszegénységben szenvedőknek kimondottan ajánlott fogyasztani a belőle készült finomságokból. Méregtelenít, tisztítja a vért és májat, és segíti az emésztést; gyomor- és bélpanaszok esetén nagyon hatásos természetes gyógyír. Érdemes tehát a zöld dióból szedni, mutatjuk, hogyan tudod eltenni télire!
Zöld dió befőtt
Mosd meg a diókat, majd villával vagy hústűvel szurkáld meg őket, hogy átjárja a víz. Ezután következik az áztatás: a vizet naponta cserélni kell a diókon; akkor jók, ha már megfeketedtek, ez körülbelül két hét. Ezután csepegtesd le a diókat, majd mérd meg őket, ugyanis a befőtthöz annyi cukor kell, amennyi diód van. Egy kiló cukorhoz számolj 8 dl vizet a felöntőlé elkészítésekor. Adj hozzá egy citrom levét és reszelt héját, szegfűszeget és fahéjat, és főzd össze. Tedd az edénybe a diókat, majd főzd át együtt őket alaposan. Ezután tedd a lábast hidegre, és hagyd egy napot állni a diókat – majd még egyszer főzd fel. Ezután tedd az üvegekbe a diókat, öntsd fel őket a lével, és nedves dunsztolással tartósítsd.
Zöld dió lekvár
Hozzávalók:
Elkészítés:
Diólikőr
Elkészítés:
Június közepén kell szedni
A hagyomány szerit a virágzástól számított negyvenedik naptól kezdve lehet szedni a zöld diót a fáról; általában ez Szentiván éj előttre esik, június 24-ére. Nem csak az időpont árulkodó: a zöld dió akkor alkalmas a feldolgozásra, ha még nem kezdett el megkeményedni, vagyis belül puha; ha simán keresztül lehet rajta szúrni egy kötőtűt, akkor még feldolgozható. Másképp is megállapíthatod, hogy szedhető-e: egy késsel vágj egyet félbe: ha nem akad meg a penge a héjban, akkor jó. Szedés után válogasd át a diókat, és csak a hibátlan darabokat használd fel. Ezután különféleképpen feldolgozhatod, hogy megőrizd télre a különleges ízeket és a jótékony hatóanyagokat.