
Hamarosan lehet szedni a zöld diót, ennyi mindenre használhatod
Az egyik legegészségesebb héjas gyümölcs; kincset ér, ha van ilyen fád. De nem csupán ősszel szüretelhetsz róla: a zöld dió is csodát tesz a szervezeteddel, és sokféleképpen elkészítheted.
A dió gyógyhatásait mindenki ismeri, de azt kevesen tudják, hogy nem csak ősszel lehet begyűjteni, hanem júniusban is: a zöld dió ugyanis rengetegféleképpen támogatja a szervezetet. Nem véletlen, hogy nagyanyáink is gyűjtötték, és különféle módokon eltették télire ezt az egészséges, éretlen termést. Az éretlen dióban több C-vitamin található, mint akár a narancsban vagy a csipkebogyóban, de emellett vasban is gazdag, ezért vérszegénységben szenvedőknek kimondottan ajánlott fogyasztani a belőle készült finomságokból. Méregtelenít, tisztítja a vért és májat, és segíti az emésztést; gyomor- és bélpanaszok esetén nagyon hatásos természetes gyógyír. Érdemes tehát a zöld dióból szedni, mutatjuk, hogyan tudod eltenni télire!

Zöld dió befőtt

Mosd meg a diókat, majd villával vagy hústűvel szurkáld meg őket, hogy átjárja a víz. Ezután következik az áztatás: a vizet naponta cserélni kell a diókon; akkor jók, ha már megfeketedtek, ez körülbelül két hét. Ezután csepegtesd le a diókat, majd mérd meg őket, ugyanis a befőtthöz annyi cukor kell, amennyi diód van. Egy kiló cukorhoz számolj 8 dl vizet a felöntőlé elkészítésekor. Adj hozzá egy citrom levét és reszelt héját, szegfűszeget és fahéjat, és főzd össze. Tedd az edénybe a diókat, majd főzd át együtt őket alaposan. Ezután tedd a lábast hidegre, és hagyd egy napot állni a diókat – majd még egyszer főzd fel. Ezután tedd az üvegekbe a diókat, öntsd fel őket a lével, és nedves dunsztolással tartósítsd.
Zöld dió lekvár

Hozzávalók:
- 1 kg zöld dió
- 2-3 alma
- 2 citrom leve és reszelt héja
- 1 tk citromsav
- 1 cs vaníliás cukor
- 0,5 kg cukor
Elkészítés:
- Akárcsak a befőtthöz, a lekvárhoz is elő kell készíteni a zöld diókat áztatással; ettől a dió elveszíti a keserű ízét. Ha már megbarnult, szűrd le, vágd össze őket, és tedd fel főni egy lábasba.
- Fahéjjal és szegfűszeggel ízesítheted a lekvárt. Ha megpuhultak a diók, botmixerrel pépesítsd a lekvárt, majd vedd le a tűzről az egészet.
- Ezután készíts szirupot: tegyél fel egy liter vizet főni, add hozzá a cukrot, citromsavat, citromhéjat- és levet, és folyamatosan kevergetve addig főzd, míg besűrűsödik. Ha elkészült a szirup, add hozzá a kockára vágott almákat és a vaníliás cukrot, és addig főzd, míg az alma meg nem puhul.
- Öntsd hozzá a szirupot a pépesített dióhoz, és főzd őket együtt 15-20 percig. Ezután töltsd csírátlanított üvegekbe a kész lekvárt, és szárazdunsztban hagyd kihűlni.
Diólikőr

- Hozzávalók (1 literhez):
- 30 db zöld dió
- 1-2 fahéjrúd
- 3-4 szem szegfűszeg
- narancshéj
- 15 dkg méz
- 7,5 dl pálinka vagy vodka
Elkészítés:
- Alaposan tisztítsd és mosd meg a zöld diókat, majd szeleteld fel őket. Ezután tedd a szeleteket egy nagyobb befőttes üvegbe, és öntsd fel az alkohollal. Fontos, hogy minőségi alkoholt használj!
- 4-6 hétig világos helyen hagyd állni az üveget, időnként keverd meg. Ha letelt, szűrd le az italt.
- Keverd bele a leszűrt diós alkoholba a mézet, és öntsd fel vízzel úgy, hogy egy liter legyen a likőr-alapanyag. Ezután töltsd tiszta üvegbe, és hűvös helyen tárold. Minél tovább áll a diólikőr, annál finomabb lesz.
Június közepén kell szedni
A hagyomány szerit a virágzástól számított negyvenedik naptól kezdve lehet szedni a zöld diót a fáról; általában ez Szentiván éj előttre esik, június 24-ére. Nem csak az időpont árulkodó: a zöld dió akkor alkalmas a feldolgozásra, ha még nem kezdett el megkeményedni, vagyis belül puha; ha simán keresztül lehet rajta szúrni egy kötőtűt, akkor még feldolgozható. Másképp is megállapíthatod, hogy szedhető-e: egy késsel vágj egyet félbe: ha nem akad meg a penge a héjban, akkor jó. Szedés után válogasd át a diókat, és csak a hibátlan darabokat használd fel. Ezután különféleképpen feldolgozhatod, hogy megőrizd télre a különleges ízeket és a jótékony hatóanyagokat.






