Létrehozva: 2022.08.12.

Jövőre ne hagyd, hogy a nap kiégesse a kerted, így védekezz

A legtöbb növénynek sok-sok napfényre van szüksége ahhoz, hogy szépen fejlődjön; ám az idei forró nyár nagyon megviselte a kertek lakóit. Az erős napsugárzás ellen lehet, és egyre inkább kell is védekezni.

Az idei nyár különösen forró volt, és mindemellett a csapadékmentes időjárás is sújtotta a növényeket, legyen szó akár zöldségekről, akár fákról. Az egyre erősebb UV-sugárzás már kifejezetten károsítja a növényeket; ezt akár magad is láthattad a kertedben. Hiszen az erős napsugárzás megégeti a lombot, a termést is, és emiatt jobb esetben kevesebbet tudsz szüretelni, rosszabb esetben a növény is elpusztul. Az erős napsugárzás ellen tehát védekezni kell; mutatjuk a lehetőségeket. 

Sunburn,On,The,Leaves.,Green,Cucumber,Leaves,With,Burns.,The
Fotó: Shutterstock

1. Jól válassz fajtákat

Sunburn,-,Sunscald,On,Tomatoes,Fruit
Fotó: Shutterstock

Bár az extrém erős napsugárzás minden növényt megvisel, vannak fajták, amik jobban bírják a strapát. A TV paprikák gyakrabban égnek meg, mint a hegyes- vagy paradicsom alakúak, a csüngő paprikákat jobban védi a lombozat, mint az állókat. A paradicsomnál gyakori a napégés, ez ellen úgy tudsz védekezni, hogy hagysz annyi lombot, amennyi árnyékolja a bogyókat – tehát kacsolásnál erre is tekintettel kell lenni. 

2. Ültess fákat

Trees,With,Red,Apples,In,An,Orchard
Fotó: Shutterstock

Míg régen mindenki igyekezett napos helyen kialakítani a konyhakertet, és ritkán, vagy egyáltalán nem láthattál olyat, hogy a gyümölcsfák alatt teremne a paprika és a paradicsom, most ennek az ellenkezőjét érdemes megfogadni: vagyis a kert olyan részeibe ültetni a növényeket, ahol a kritikus, déli órákban árnyékban vagy szórt fényben vannak. Akár a gyümölcsfák tövében is kialakíthatod a konyhakertet, de ültethetsz gyorsan növő díszfákat is a kerttől távolabbra, hogy árnyékukkal védjék a növényeidet.

3. A leggyorsabb megoldás az árnyékoló háló

Net,Shade,Greenhouse
Fotó: Shutterstock

Ezt a zöld árnyékoló hálót nem kell bemutatni a kerttulajdonosoknak: kerülhet kerítésre vagy teraszra, de a kiskertedet is megvédheti nem csupán a napégéstől, de a jégveréstől is. Fontos, hogy amikor megvásárolod, akkor nézd meg, hány százalékban véd a fény ellen: például egy 90%-os árnyékolású háló már túlságosan leárnyékolná a veteményest, ahhoz, hogy szórt fényt érj el a növényeid számára, a legideálisabb az 50-60%-os szűrés – ez függ attól is, hogy hány órában érik a legperzselőbb napsugarak a növényeidet. A háló számára támrendszert kell építened, ami lehet akár egy fóliasátor váza is, vagy pedig házilag barkácsolt szerkezet tartóelemekkel. Nem lehet azonban akármilyen: erősnek kell lennie, hiszen a hálóba belekaphat a szél, így a szélterhelést bele kell számítani a tervezésbe, és túlságosan alacsony se lehet, hiszen ha nincs elég magasan a háló, akkor nem tudnak kellőképpen szellőzni alatta a növények, és ezzel megágyazol a gombabetegségeknek. Az ideális a két méter magas tartószerkezet, hiszen ez alatt könnyen tudsz dolgozni, és a szellőzés is megoldott.

4. Nem mindegy a metszés és az öntözés

Fotó: Shutterstock

Ha olyan helyen vannak növényeid, ahol ki vannak téve a déli órák perzselő napsütésének, akkor érdemes őket felkészíteni a mostoha körülményekre. Tavaszi, nyári, őszi fajtáknál fontos betartani az ültetési időket, metszésnél pedig, ha napos helyen vannak a növényeid, hagyj számukra nagyobb lombozatot, legyen szó akár szőlőről, akár gyümölcsfákról. Azok a növények, melyek rendszeresen kapnak vizet, jobban tudják hűteni magukat a forró órákban, így kevésbé károsodnak a szöveteik – fontos tehát, hogy a napos helyen lévő növényeid bőséges vizet kapjanak. 

+1: Ha már megtörtént a baj

A napégés tüneteit először május végén láthatod a növényeiden: a levelek, termés a növény nap felőli oldalán megbarnulnak, világos és száraz szövetelhalás mutatkozik – miközben a termés belseje egészséges. Ez egyébként a napfényt kedvelő növények esetében is előfordulhat akkor, ha a legnagyobb hőségben éri őket a legtöbb napfény. Ha már megégett a növény, annyit tehetsz, hogy a sérült leveleket eltávolítod; ha cserepes növényed van, vidd árnyékosabb helyre.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő bejelentés: félelmetes jelenséget rögzített a NASA napfigyelő műholdja

origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

borsonline.hu

„Mindent elvesztettem, ő volt a társam” – félrediagnosztizálták a 28 éves, a 3 gyermekes édesanyát, belehalt

magyarnemzet.hu

Ajánlásgyűjtés: eltűntek Karácsony Gergely támogatói

ripost.hu

Lehetetlen teszt, ha megfejted az emberek 1 százalékába tartozol

magyarnemzet.hu

Bekeményítettek a hazai autópályákon, mert amíg szépen kérték, senkit nem érdekelt

origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

ripost.hu

Sztárok bulizás közben - Galéria

ripost.hu

Házasság első látásra: Petra és András újra együtt!

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy érzi a jövőt, te köztük vagy?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

OTTHONKA

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

OTTHONKA

Ez történik a kenyérrel, ha zellert teszel mellé

OTTHONKA

Így gondozd most az epret, hogy májusra gyönyörű termésed legyen

OTTHONKA

Ha így gondozod a muskátlit, soha többet nem sárgulnak majd a levelei

OTTHONKA

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

OTTHONKA

Mutatjuk, miért érdemes lakást venni a körúton

OTTHONKA

Ultrahanggal a vakondok ellen? Ez tényleg működik!

OTTHONKA

Így választhatsz jó zöldségpalántákat