Létrehozva: 2022.08.06.

Ezeket a fákat ültesd, ha szeretnél minél hamarabb árnyékot a kertedbe

Az idei forróságot és aszályt nehezen viselik a növények a kertben, legyen szó zöldségekről vagy virágokról. Ha azon gondolkodsz, hogyan tudnál több árnyékot varázsolni a kertedbe, mutatunk pár fát, ami gyorsan nő, és elviseli a szárazságot is.

Szerző E. V.

A hosszan tartó hőhullámok megviselik a szervezetünket, és ha nincs légkondink, vagy nem akarjuk túl sokat használni, akkor mindent be kell vetni, hogy hűtsük magunk körül a levegőt – írja Ürge-Vorsatz Diána Facebook posztjában. A fizikus és klímakutató rengeteg tippet ad erre; többek között azt, hogy a városi hőség ellen hosszú távon a legjobb védekezés az, ha rengeteg árnyékoló, lombos fát ültetünk. Ezt nem csak a városokban érdemes megfogadni, de akkor is, ha faluban élsz, és kertes házad van, hiszen az aszfalt, a térkövezés, az épületek itt is ontják magukból a forróságot. Érdemes tehát úgy alakítani a kertet, hogy legalább ott legyen minél több zöldfelület, és rengeteg fa, hiszen így a házban is hűvösebb lesz. Ha gyorsan növő fákat telepítesz, azért a többi növényed is hálás lesz, hiszen az extrém magas UV-sugárzás, a hőhullámok és a vízhiány együttesen szó szerint kiégeti a növényeket, legyen szó akár zöldségekről, akár dísznövényekről. Ahol nagy lombú, árnyékot adó fák vannak, ott sokkal elviselhetőbbek a forró nyári napok, de emellett szél- és zajfogóként is kiválók, otthont adnak a hasznos madaraknak, felhozzák a talaj mélyebb rétegeiből a tápanyagokat, és megkötik a talaj nedvességét; így a fák köré ültetett növények sokkal szebben fejlődnek. Mutatunk néhány fajtát, melyek jól tűrik a szárazságot, és pár év alatt hűsítő árnyékot adnak.

English,Garden,In,Summer
Fotó: Shutterstock

1. Közönséges nyír

Weeping,Silver,Birch,Tree,(betula,Pendula,'tristis'),In,A,Park
Fotó: Shutterstock

Mutatós lombhullató fa, amely 15 méteres magasságot is elérhet. Nem csupán árnyékot ad, díszíti is a kertet: tavasszal zöldessárga barkáival, ősszel a lecsüngő ágakon lévő sárga leveleivel. A téli fagyoknak ellenáll, és még a városi szennyezett levegőt is elviseli – nem véletlen, hogy parkokban is gyakran találkozhatsz vele. Napos, világos helyet válassz számára az ültetéskor. 

2. Magas kőris

Nice,Mature,Ash,Tree,,Fraxinus,Excelsior,,As,Avenue,Planting,In
Fotó: Shutterstock

Akár a negyven méter magasságot is elérheti ez a mutatós fa, ami hatalmas lombkoronát nevel. Tápanyagdús talajt és napos, meleg helyet kedvel, a szárazságot jól tűri. Akárcsak a közönséges nyír, ez a fa is jól viseli a városi körülményeket.

3. Szívlevelű szivarfa

Catalpa,Bignonioides,,,Also,Known,As,Southern,Catalpa,With,A
Fotó: Shutterstock

Nagyon mutatós fa, a kert dísze lehet gömb koronájával, hófehér virágaival és hosszúkás termésével. 15 méter magasra nő meg; a napos, meleg helyeket kedveli, és arra fontos figyelni, hogy az első években nem bírja az erősebb fagyokat. Az erős szelet nem viseli el, ezért szélvédett helyre ültesd a kertben. Jó vízáteresztő, tápanyagban gazdag talajon fejlődik a legszebben.

4. Kislevelű hárs

Spring,Foliage,Of,A,Small,Leaved,Lime,Tree,(tilia,Cordata)
Fotó: Shutterstock

Igencsak mutatós, őshonos fa, mely nem csupán a látványával, de virágainak illatával is kellemes hangulatot teremt a kertben. Virágaiból gyógyteát lehet készíteni. Hatalmasra nő: akár 30 métert is elérhet. Napos helyen fejlődik a legszebben, és a tápanyagban gazdag talajt kedveli. Fontos, hogy bár jól bírja a szárazságot, az első pár évben rendszeres öntözést igényel.

Ültetés előtt járd körbe a kertet, és tervezz

A gyorsan növő, lombos fák közül sok akár 10-20 méteresre is nőhet, ezért érdemes alaposan megfontolni, hova kerüljön, ahol biztosan hosszú ideig tud élni, hiszen nem szerencsés egy olyan helyre fát ültetni, ahova tíz év múlva építeni szeretnétek valamit. Az is fontos, hogy ne veszélyeztesse a fa a házat, egyéb építményeket, és a szomszédhoz sem lóghat át.

Ahhoz, hogy hosszú évekig élvezd az új fáid hűsítő árnyékát, gondosan kell kiválasztani a fajtát. Először a saját kertedet kell megismerned: milyen talajod van, hol a legjobb a benapozottság, és az is fontos, hogy az ország melyik részén élsz, hiszen Nógrádban, az ország egyik leghűvösebb megyéjében nem érzik jól magukat azok a fák, amik pompásan fejlődnek a déli Baranyában. Ha minden szempontot mérlegeltél, és kiválasztottad a fajtát, akkor már csak az ültetés van hátra. Ezt érdemes ősszel vagy kora tavasszal végezni, hogy biztosan begyökeresedjen a facsemete, és egészséges, hosszú életű fa legyen. 


 

 

 

Szerző E. V.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

mandiner.hu

Beindult a mémgyár: mutatjuk a legfelkapottabb Magyar Péterről szóló mémeket

ripost.hu

„48 órával azután váltam el a férjemtől, hogy hozzámentem – megalázó volt, amit tett”

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

11 egyszerű muffin recept, ha gyorsan valami sütire vágysz!

ripost.hu

Emlékszel még a Csengetett, Mylord? lakájára? Így néz ki ma a 77 éves Jeffrey Holland

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

ripost.hu

Sok probléma után váratlanul különválik a TV2 házaspárja

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

ÉLETMÓDI

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!