6 hónapja

Kicsi a kerted? Íme a fák, amiknek nem kell nagy hely

Nem kell lemondanod a hűsítő árnyékot adó, mutatós fákról akkor sem, ha pici telked van!

Fa nélkül nem kert a kert, hiszen szépen díszítenek, árnyékot adnak, a gyümölcsfák bőséges terméssel hálálják meg a gondoskodást. Sokaknak fejtörést okozhat, hogy kicsi kertbe milyen fát érdemes ültetni, hiszen a túlságosan nagyra növő, terebélyes darabok árnyékba boríthatják az egész kertet, vihar esetén veszélyt jelenthetnek a házra, és szemre sem jó látvány egy óriási fa egy kisebb telken, hiszen a többi növény optikailag nem tud érvényesülni mellette. Vannak azonban olyan fafajták, melyek nem nőnek se túl magasra, se túl terebélyesre. A kert mérete mellett az is fontos a faválasztásnál, hogy milyen a talaj, mennyire árnyékolt, és az sem mellékes, hogy nektek milyen fácska tetszene. Hiszen a kisebb habitusú fák között is bőséges a választék, lehet csüngő koronájú, gömb alakú vagy szabályos fát is találni. Mutatjuk, kicsi kertbe milyen fát érdemes választani.


 

Garden,Stone,Path,With,Grass,Growing,Up,Between,The,Stones.detail
Fotó: Shutterstock

Mutatós és könnyen gondozható a juhar

Acer,Palmatum,(japanese,Maple,Tree),In,A,Country,Cottage,Garden
Fotó: Shutterstock

A juharok között bőven találhatsz olyan fajtákat, amik 4-5 méternél nem nőnek nagyobbra, és emellett még a koronaformában is válogathatsz. A gömbjuhar csodás dísze a kertnek szabályos, lapított gömbkoronájával. Élénkzöld levele ősszel sárgás-vörös színben pompázik. A japán juhar ezzel szemben élénkpiros vesszőivel díszíti a kertedet, és hat méternél magasabbra nem nő. 


 

Szépségével hódít a kőris

Full,Length,View,Of,Ash,Tree,In,October
Fotó: Shutterstock

Ha azok közé tartozol, akik őshonos magyar fákat szeretnének a kertjükbe, akkor a gömbkőrist érdemes választanod. Szabályos formájú lombja minden kertben mutatós. Igénytelen, szívós fácska, a városi környezetben is elél és finom, illatos, sárgásfehér virágaival elkápráztat. Hat méteres végleges magassága miatt kisebb kertekben is elfér, de fontos, hogy inkább önmagában, szoliterként mutat jól. 


 

Kis kertbe is ültethetsz gyümölcsfát

Plum.,Branch,With,Garden-stuffs
Fotó: Shutterstock

Nem kell lemondanod a friss, zamatos, saját termésű gyümölcsről akkor sem, ha pici telked van: a megfelelő fajtaválasztással és gondozással gyümölcsfákat is telepíthetsz. Törpenövésű fajtát találsz az almafák között is, ezek közül sok csak 2-3 méterre nő meg, de vannak kis méretű cseresznyefák, őszibarackfák is. Szilvából, körtéből is találhatsz kisméretűre növő fát, de szakszerű és rendszeres metszéssel is szabályozhatod, milyen magas legyen a gyümölcsfád. Kertészetekben, lerakatokban érdemes kimondottan kis méretű gyümölcsfákat keresni, kérni.

a

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!