RETRO RÁDIÓ

Óvatosan a mosogatószivacsokkal, hihetetlen, mi mindent rejtenek

Óvatosan a mosogatószivacsokkal, hihetetlen, mi mindent rejtenek
Létrehozva2019. 09. 07. 10:00

Nagyon sokan nem tudnák megmondani, mikor vették elő a jelenleg használt szivacsot a csomagolásból. Sőt, van, aki csak akkor dobja ki, amikor már egyértelműen elrongyolódott és láthatóan piszkos. Pedig igen rövid idő elég, hogy elszabaduljon benne a pokol...

Egy gondos háziasszony alaposan ügyel a higiéniára nem csak a fürdőszobában, de a konyhában is – így értelemszerűen gyakran és alaposan elmosogat. Azonban azt kevesen tudják, hogy a mosogatószivacson sokkal több baktérium van, mint a vécédeszkán…

Fotó: Profimedia

Tudományos vizsgálatok is igazolják, hogy sokszor a legfertőzöttebb tárgy a lakásban pont a mosogatószivacs, amivel minden edényt és evőeszközt tisztára akarunk varázsolni. Köbcentiméterenként 50 milliárd baktérium található benne. Ennek oka, hogy hosszú ideig neves, tele van ételmaradékokkal, és ez nagyszerű táptalaj a kórokozóknak. Ráadásul a kutatók három olyan baktériumot is azonosítottak a mosogatószivacsokon, amik ellenállnak az antibiotikumoknak. Ezek komoly kockázatot jelentenek a legyengült immunrendszerű emberek számára, így a szivacsra érdemes odafigyelni.

Mikortól vállalhatatlan a szivacs?

Szakértők szerint átlagos használat mellett hetente érdemes cserélni a szivacsot, ugyanis ennyi idő alatt már veszélyesen elszaporodnak benne a baktériumok. Azonban sokan úgy vélik, hogy ennyi idő után elég csak kimosni, és még akár egy hónapig is használják mosogatáshoz. Ami sajnos elég nagy hiba; szakértők elmagyarázták azt is, hogy miért lehet veszélyes a módszer.

Mosni vagy nem mosni?

Fotó: Pixabay

Vannak, akik szorgalmasan kimossák minden mosogatás után, van, aki csak egy hét elteltével, vagy akkor, amikor nagyon elszennyeződött. Számtalan tanács van a neten, hogyan tisztítsuk, például van, aki azt javasolja, hogy hatvan fokos vízben mossuk, van, aki forró szappanos vízben áztatja, megint mások az egy perces mikrózásra esküsznek. Készült azonban egy vizsgálat a Furtwageni Főiskolán, amiből kiderült, hogy egyik se jó ötlet. Ugyanis mikrózásnál szétterítjük a baktériumokat a gép belsejében is, mosáskor pedig a legellenállóbb kórokozók túlélik a kezelést, és még jobban elszaporodnak.

De akkor hogyan lehet tisztán tartani?

Fotó: Pixabay

A kutatások tükrében tökéletesen egy módszerrel se tudjuk kiirtani a baktériumokat a szivacsból, de pár dolgot megtehetünk. Például minden használat után alaposan mossuk le róla maradékokat, szennyeződéseket, csavarjuk ki, és tartsuk száraz helyen. Sokat segít a helyzeten, ha húslét nem törölgetünk vele, a munkafelületekre pedig egyáltalán ne használjuk, hogy ne terítsük szét a baktériumokat. Egy hét után pedig legkésőbb cseréljük le – ha megbüdösödne, akkor akár egy nap után is.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.