
5 étel, ami nem is olyan egészséges, mint hiszed
Nem minden recept az, aminek mutatja magát.
A health halo (egészség-hatás) olyan ételekre utal, amelyek egészségesnek tűnnek, mert úgy hirdetik őket, hogy ‘bio’, ‘zsírszegény’, ‘természetes’ vagy ‘gluténmentes’, de valójában magas a cukor-, só- vagy kalóriatartalmuk. A kutatások rendre kimutatták, hogy a fogyasztók nehezen különböztetik meg az egészség-hatást. Például egy friss tanulmány szerint az emberek jelentősen alábecsülték a magas kalóriatartalmú, organikus címkével ellátott termékek kalóriamennyiségét.

Nem minden olyan egészséges, mint amilyennek látszik
Jimmy Chill, a dél-floridai fedett padel létesítményben található mediterrán étterem, az Olea & Bloom főszakácsa, jól tudja, hogy nehéz elkülöníteni a táplálkozást a látszattól.
Sokéves tapasztalattal a hátam mögött, mind magán-, mind vendéglátóipari séfként, akik tápanyagokra fókuszáló menüket állítanak össze, saját szememmel láttam, hogyan tudják a ‘health food’ marketingcsigák összezavarni az egészséges étkezést
- idézi a séfet a Post.
Most öt olyan „egészséges” ételt fed fel, amelyek nem felelnek meg a rájuk aggatott hírverésnek.
1. Acaí tálak - gyümölcsök határtalanul
Ezek a kanalazható turmixok egészségesnek tűnhetnek, mert pürésített açaí bogyókból és más fagyasztott gyümölcsökből készülnek – de a probléma gyakran a feltétekkel van.
Ha hozzáadsz granolát, gyümölcsöt és mézet, ez a szuperétel egy cukorbombává válik, ami végül teljesen leterhel
A séf javaslata szerint célszerű otthon elkészíteni, ahelyett, hogy kényelmesen a boltban összekészített tálakat vesszük meg, amiben nem is igazán tudjuk mi van.
2. Feldolgozott vegetáriánus termékek és zöldségchips
A növényi alapú nem mindig jelenti azt, hogy egészséges is
Egy tavalyi brit tanulmány kimutatta, hogy a vegetáriánusok hajlamosak több ultrafeldolgozott ételt fogyasztani, mint azok, akik mérsékelt mennyiségben esznek húst vagy halat. A zöldségchipsek semmilyen zöldségtápanyagot nem nyújtanak. Érdeme ezek helyett teljes értékű zöldséget fogyasztani, nem pedig olyat, ami csak zöldségnek álcázza magát.
3. Fehérje turmixok
A fehérjét szinte mindenbe belecsempészik – a kávéba, gabonapelyhekbe, chipsetekbe, sőt még a már amúgy is fehérjében gazdag mogyoróvajba is. Óvatosnak kell lenni a fehérje turmixokkal – és nem csak azért, mert egy friss vizsgálat szerint sokban aggasztó mennyiségű ólom található.
Általában étkezéshelyettesítőként vagy fogyókúrás opcióként címkézik őket, a fehérje turmixok magas koncentrációjú összetevők keverékét tartalmazzák, például szójafehérjét vagy izolált tejfehérjét, hogy egy műanyag palackban magas ‘adag’ fehérjét érjenek el. Emellett gyakran tartalmaznak édesítőket vagy káros adalékanyagokat. Ezek gyakran befolyásolják az emésztést vagy a szellemi frissességet.
4. Smoothie és detox italok
,,Akárcsak a zöldségchipeknél, a gyümölcsök turmixolása is rontja a tápanyagértéküket, ráadásul a legtöbb boltban kapható változat pasztőrözött, ami csökkenti a frissességet" - mondja a séf.
Emellett a smoothie-k kalóriatartalma rendkívül magas lehet. A séf szerint nincs szüksége egy egészséges testnek méregtelenítő, detox italokra, hiszen egy egészséges szervezet magától is méregtelenít.
5. Olívaolaj
A préselt olajbogyó leve régóta az egészség „isteni nedvének” számít, mert egyszeresen telítetlen zsírokat, polifenolokhoz hasonló antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő vegyületeket tartalmaz, amelyek harcolnak az oxidatív stressz és a sejtkárosodás ellen.
Bár az olívaolaj valóban szívbarát zsírokat tartalmaz, a lényeg az adagolás, mivel magas a kalóriatartalma.






