
Nem a kenyér, nem a tej – ettől puffadnak a legtöbben, csak nem tudnak róla
Sokszor az ételeket gyanúsítjuk, ha folyton megjelenik ez a kellemetlen tünet. Pedig a puffadás okai között nemcsak étel-intolerancia vagy betegségek, de az életmódunk is előkelő helyet foglalhat el.
Tény, hogy bizonyos ételek szinte mindenkinél kiváltják ezt a kellemetlen jelenséget, és van, hogy ételallergia vagy -intolerancia okozza. De a puffadás okai feltárásakor érdemes az életmódunkat is vizsgálni, főleg, ha az orvosi vizsgálatok nem mutattak ki semmilyen szervi eltérést. Mutatjuk, milyen életmód-tényezők okozhatják a kellemetlen görcsöket, szeleket, és azt is, hogyan érdemes ezeken változtatni!

Gyakran ezek a puffadás okai:
1. Túl gyors étkezés
Ha sietve eszünk, kapkodva, nagy levegőkkel nyeljük le az ételt, pár óra múlva gyorsan jelentkezik a haspuffadás és a görcsök. De nemcsak emiatt érdemes lassan, nyugodtan enni, hanem azért is, mert ezzel az elhízás is megelőzhető.
2. Sok az idegeskedés
A puffadás stressz miatt is kialakulhat, hiszen amikor feszültek vagyunk, az izmaink is megfeszülnek, és nemcsak nyak-, hát- és fejfájást okoz ez az állapot, de hasfájást is, ezt pedig szélgörcsök, és hasi diszkomfortérzet is kísérheti. Ha sok a stressz, a puffadás oka ezek mellett a lassabb emésztés és a bélflóra-egyensúly felborulása is lehet. Érdemes stresszkezelő technikákat elsajátítani, és rendszeresen alkalmazni azokat.
3. Összevissza eszünk mindent
Ha nem figyelünk oda, hogy mi kerüljön a tányérunkra, a puffadás helytelen étkezés miatt is állandósulhat. A túl kevés folyadékfogyasztás, a zsíros ételek, a rendszeres alkoholfogyasztás, a túlzott cukorfogyasztás mind állhat a kellemetlen tünetek hátterében.






