RETRO RÁDIÓ

Kiderült: emiatt ölhet meg minket a gyorskaja

Alexa
Szerző
Alexa
Létrehozva2025. 10. 20. 16:30

Veszélyes összetevő árthat az egészségünknek.

Elterjedt a közösségi médiában, hogy a gyorskaja egyik legfontosabb összetevője, a repce- és szójababolajok ártalmasak az egészségre, emiatt érezzük puffadtnak vagy lassúnak magunkat. Egy szakértő most lerántotta a leplet, hogy ennek mennyi igazságalapja van.

gyorskaja
A gyorskaja köztudottan káros az egészségre Fotó: Bagirov Fariz / freepik.com

A gyorskaja nem az olajok miatt rossz

A szakember szerint sokkal bonyolultabb a dolog annál, hogy csak egész egyszerűen lemondjunk az olajokról. A magvakból kinyert, repce, szójabab, napraforgó vagy éppen a szőlőmagból kivont olajokban sok a telítetlen zsírsav, különösen a az omega-6 zsírsav, a linolsav például. Az elmélet szerint a túl sok linolsav gyulladáskeltő vegyületekké alakulhat a szervezetben, ami puffadáshoz, bélpanaszokhoz vagy szisztémás gyulladáshoz vezethet. Sok influenszer foglalkozott már a témával, de a tudomány szerint nem ilyen egyszerű.

A különféle egészségügyi olajokról készült tanulmány szerint nagy mértékben függ a hatás az olaj típusától, feldolgozás módjától, az egyén étrendjétől vagy az adott személy anyagcserétől is.

Ellentmondásos eredményként szolgálhat, hogy bizonyos cukorbetegséggel rendelkező személyeknél a magvak időnként javították a lipidprofilokat, a glikémiás kontrollt vagy az oxidatív stresszt.

Egy 1900 résztvevő bevonásával készült tanulmány alapján pedig a linolsav magasabb vérszintje alacsonyabb gyulladással vagy jobb kardiometabolikus egészséggel függ össze - írja a New York Post.

A gyorskaja nem feltétlenül az olajok miatt okozhat rosszullétet. Ezek az ételek az emésztési problémák tökéletes forrásai, ultrafeldolgozott összetevők, finomított szénhidrátok, túlzott só vagy transzzsírok és gyakran újrafelhasznált, túlhevített olajok. Ezek az összetevők oxidatív stresszt okozhatnak, melynek során a szervezet instabil molekulákat termel, melyek károsítják a sejteket, gyulladást okoznak és levertek leszünk tőle.

Érdemes megjegyezni, hogy az olajok ismételt melegítése oxidált lipidvegyületeket termelhet, amelyek sokkal jobban irritálhatják a szöveteket, mint a friss olajok. Tehát a gyorséttermekben gyakran a lebomlott olaj a hibás, nem maga a magolaj.

Dr. Zac szerint így lehet megelőzni az egészségtelen ételek fogyasztását:

  • Egyél több teljes értékű ételt, kevesebb gyorséttermi ételt. Semmi sem jobb az alapoknál.
  • Használj hőálló olajokat otthon. Az extra szűz olívaolaj vagy az avokádóolaj kiváló választás, és kerülj el az olaj túl gyakori újramelegítését.
  • Egyensúlyozd ki a zsírsavakat. Fogyassz omega-3-ban gazdag ételeket, mint a lazac, a chia és a lenmag, hogy ellensúlyozd az omega-6 bevitelét.
  • Figyelj más gyulladáskeltő tényezőkre is. A cukorcsúcsok, a feldolgozott húsok, a finomított szénhidrátok, a rossz alvás és a stressz mind hozzájárulnak ehhez.
  • Fordulj szakemberhez. Kérj időpontot egy dietetikushoz vagy gasztroenterológushoz, aki segíthet azonosítani az emésztőrendszereddel kapcsolatos intoleranciákat vagy érzékenységeket.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.