
Ez a magas cukortartalmú gyümölcs valóban csökkentheti a cukorbetegség kockázatát
Egy tanulmány szerint a gyümölcs javítja a vércukorszintet. Nemcsak csökkentheti a cukorbetegség kockázatát, hanem a testzsírszintet is segít kontroll alatt tartani.
Sok gyümölcsről a magas cukortartalma miatt azt gondoljuk, hogy nem csökkentheti a cukorbetegség kockázatát, a mangó azonban épp az ellenkezőjét bizonyította.

A trópusi gyümölcsök cukortartalma 10–50 gramm között mozog, a mangó pedig a skála felső végén helyezkedik el, emiatt sokan nem tartják jó választásnak nassolnivalóként.
Raedeh Basiri klinikai táplálkozástudományi kutató új tanulmánya viszont kimutatta, hogy a mangó, magas cukortartalma ellenére, hasznos lehet a prediabéteszes felnőttek számára.
Ez az első hosszú távú klinikai vizsgálat, amely bizonyította, hogy a mangó javíthatja az anyagcserét és a testösszetételt olyan emberek esetében, akiknél fennáll a cukorbetegség kockázata.
Így csökkentheti a cukorbetegség kockázatát a mangó
A mangóban a természetes cukrok mellett rostok, vitaminok és egyéb tápanyagok találhatók, amelyek további egészségügyi előnyökkel járnak.
Ezzel szemben a hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek, például egyes reggelizőpelyhek vagy alacsony cukortartalmú nasik, nem biztos, hogy rendelkeznek hasonló tápértékkel, sőt, akár növelhetik is a cukorbetegség kockázatát.
A cél az, hogy az embereket arra ösztönözzük, hogy a teljes értékű gyümölcsöket, például a mangót, is beépítsék az egészséges étkezési szokásaikba és a cukorbetegség megelőzésére irányuló étrendi stratégiáikba.
- mondta Basiri.
A kutatás során a résztvevők vércukorszintjét, inzulinválaszát és testzsírszázalékát hat hónapon keresztül figyelték. A tanulmány végére az derült ki, hogy a napi rendszerességgel fogyasztott mangó (32 gramm természetes cukor) egészségesebb választásnak bizonyult, mint egy alacsonyabb cukortartalmú (11 gramm) granolaszelet - írja a Science Daily.



