tóth gabi
Ezt a finomságot érdemes máris elkészíteni, nem feltétlen kell megvárni vele a mínuszokat, hiszen az őszi hűvösben is jólesik. Ráadásul nemcsak finom, de nagyon egészséges is!
Bár alapvetően decemberi étel a kocsonya, sokan máris megfőzik, ami teljesen érthető, hiszen nincs párja ennek a hagyományos magyar ételnek. Mindenki egy kicsit másképpen csinálja, de a lényeg a minél több bőrös-csontos hozzávaló, és a legalább 6-8 órás főzési idő ahhoz. Érdemes minél gyakrabban elkészíteni, és nemcsak télen, ősszel is, hiszen rendkívül egészséges.
Rendkívül tápláló
Nem véletlen, hogy nagyanyáink idejében is a hidegebb hónapokban készítették, hiszen ilyenkor nagyobb mennyiségben van szüksége a szervezetnek a tápanyagokra. Ha leszeded a kocsonya zsírját, akkor egy egészséges, tápláló ételt kapsz, ami tele van fehérjékkel, aminosavakkal. Emellett alacsony a szénhidrát-tartalma, így mértékkel fogyasztva a diétádba is beillesztheted.
Erősíti az ízületeket
A bőrös-csontos húsokból a lassú főzés során rengeteg kollagén kerül a lébe, ami később kocsonyává dermed, ez pedig beépül az ízületekbe. Ettől rugalmasabbak, egészségesebbek lesznek az ízületek. A kollagénre szükség van az izmok, inak, a bőr és a csontok újraépítésében is. Ha egy kevés frissen facsart citromlét is csurgatsz a kocsonyára, akkor az abban lévő C-vitamin hatására a kollagén jobban be tud épülni a szervezetedbe.
Jót tesz az immunrendszernek
A kocsonyának magas az arginin- és lizintartalma; ezek az aminosavak az immunrendszer működését támogatják, így ha rendszeresen fogyasztasz kocsonyát, kisebb eséllyel fogod elkapni az ilyenkor terjedő vírusos betegségeket.
Feszesíti a bőrt
A kocsonyában található aminosavak támogatják a szervezet kollagéntermelését, ez pedig az arcbőrön is meglátszik: javul a rugalmassága, hidratáltabb lesz, és csökken a ráncok mennyisége. A hajnak és a körömnek is jót tesz, ha gyakran eszel kocsonyát.
Csökkenti a vércukorszintet
A benne lévő glicin csökkenti a szénhidrátok vércukorszint-emelő hatását, így segít stabilizálni a vércukorszintet.