Létrehozva: 2024.10.06. 20:00

Hihetetlen, hogyan hat a testedre a kocsonya

Ezt a finomságot érdemes máris elkészíteni, nem feltétlen kell megvárni vele a mínuszokat, hiszen az őszi hűvösben is jólesik. Ráadásul nemcsak finom, de nagyon egészséges is!

Bár alapvetően decemberi étel a kocsonya, sokan máris megfőzik, ami teljesen érthető, hiszen nincs párja ennek a hagyományos magyar ételnek. Mindenki egy kicsit másképpen csinálja, de a lényeg a minél több bőrös-csontos hozzávaló, és a legalább 6-8 órás főzési idő ahhoz. Érdemes minél gyakrabban elkészíteni, és nemcsak télen, ősszel is, hiszen rendkívül egészséges.

Traditional,Russian,Meat,Aspic,Dish,Kholodets,On,Plate,With,Parsley
Csodát tesz a testünkkel a kocsonya. Fotó: BearFotos /  Shutterstock

Rendkívül tápláló

Nem véletlen, hogy nagyanyáink idejében is a hidegebb hónapokban készítették, hiszen ilyenkor nagyobb mennyiségben van szüksége a szervezetnek a tápanyagokra. Ha leszeded a kocsonya zsírját, akkor egy egészséges, tápláló ételt kapsz, ami tele van fehérjékkel, aminosavakkal. Emellett alacsony a szénhidrát-tartalma, így mértékkel fogyasztva a diétádba is beillesztheted.

Erősíti az ízületeket

A bőrös-csontos húsokból a lassú főzés során rengeteg kollagén kerül a lébe, ami később kocsonyává dermed, ez pedig beépül az ízületekbe. Ettől rugalmasabbak, egészségesebbek lesznek az ízületek. A kollagénre szükség van az izmok, inak, a bőr és a csontok újraépítésében is. Ha egy kevés frissen facsart citromlét is csurgatsz a kocsonyára, akkor az abban lévő C-vitamin hatására a kollagén jobban be tud épülni a szervezetedbe.

Jót tesz az immunrendszernek

A kocsonyának magas az arginin- és lizintartalma; ezek az aminosavak az immunrendszer működését támogatják, így ha rendszeresen fogyasztasz kocsonyát, kisebb eséllyel fogod elkapni az ilyenkor terjedő vírusos betegségeket.

Feszesíti a bőrt

A kocsonyában található aminosavak támogatják a szervezet kollagéntermelését, ez pedig az arcbőrön is meglátszik: javul a rugalmassága, hidratáltabb lesz, és csökken a ráncok mennyisége. A hajnak és a körömnek is jót tesz, ha gyakran eszel kocsonyát.

Csökkenti a vércukorszintet

A benne lévő glicin csökkenti a szénhidrátok vércukorszint-emelő hatását, így segít stabilizálni a vércukorszintet.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek