kulcsár edina
Környezetbarát megoldásnak tűnik, ha ezeket választod, de sok esetben nemcsak a környezetnek, de magadnak és a családodnak is árthatsz velük.
Sokan szeretnének környezettudatosan élni, és ezt a leghatékonyabban a vásárlásainkkal lehet elérni – ezért jó páran választanak műanyag tányérok és poharak, sőt fogkefe helyett is bambuszból készült termékeket. A dolog logikusnak tűnik, hiszen a bambuszból készült dolgok szerves anyagból készülnek – elvileg. A valóság azonban az, hogy a bambusz tányér vagy fogkefe nemhogy nem környezetbarát, de még mérgező is lehet.
Nem a bambusz a hibás
Önmagában ezzel az alapanyaggal nem lenne baj, hiszen teljesen természetes; viszont a belőle készült eszközök gyártása során jócskán kerül olyasmi is az evőeszközökbe, ami nem az élelmiszerbe való. A bambuszból ugyanis először port őrölnek, majd ezt melamingyantával keverik hogy formázható legyen – így készülhet belőle eldobható tányér, pohár, környezetbarátnak mondott fogkefe és tálalóedények, kenyértartók otthonra. Mindaddig nem ártalmas ez a melamingyanta, amíg az edényt el nem kezdik melegíteni; akkor azonban kioldódik a bambuszrostok közül, és a forró ételbe, kávéba kerül. Nem sokkal jobb a helyzet a fogkefék terén sem, hiszen, ha forró vízben öblíted le fogmosás után, máris kioldódnak a sörték közé a káros anyagok.
Hosszú távon nagyon káros lehet
A bambusz és műanyag házasságából létrejött eszközökről a NÉBIH is kiadott egy közleményt, melyben arra figyelmeztetnek, hogy a bambuszt és melanint tartalmazó termékekből a melanin és a formaldehid kioldódása gyakran meghaladja az egészségügyi határértéket. Bár ezek a vegyületek ritkán okoznak akut problémát, hosszú távon, rendszeres használat mellett egészségkárosodást okozhatnak. Ezért, ha valakinek vannak otthon ilyen edényei, érdemes kerülni a mikrózásukat, és a forró italokat sem ezekbe tanácsos tölteni.
Még csak nem is környezetbarát
Bár a szándék értékelendő, hogy természetes anyagokból készült fogkefét, tányérokat, poharakat használjunk műanyag helyett, a bambusz előállítása sajnos nem a legzöldebb megoldás, hiszen a termesztése során gyakori, hogy hatalmas a környezetkárosítás. Ettől függetlenül lehet használni műanyag edények helyett a bambuszból készült konyhai eszközöket, de érdemes arra nagyon figyelni, hogy forró étel, ital ne kerüljön beléjük – a legkörnyezetbarátabb és legegészségesebb megoldás azonban az, ha maradsz a jó öreg porcelántányéroknál, fogkeféből pedig érdemes kézi, cserélhető fejű változatot választani, így ha le kell cserélni, akkor akár 50%-kal is kevesebb a kidobott műanyag mennyisége, mintha az egész fogkefét dobnád a kukába.