tóth gabi
Minden kismamát foglalkoztat a kérdés, vajon szabad-e kávét inni a terhesség alatt, vagy mértékkel sem ajánlott fogyasztani? Egy új kutatás alaposan körbejárta a témát, és megdöbbentő dolog derült ki.
Már az első pozitív tesztnél felmerül a kismamákban a kérdés: szabad-e kávét inni, vagy a terhesség alatt le kell mondani a reggeli ébresztő italról? Az eddigi ajánlások szerint mértékkel lehetett fogyasztani a kávét: napi 200 mg koffein nem árt a magzat fejlődésének. Azonban egy friss kutatás szerint nem árt óvatosnak lenni még a kisebb mennyiséggel is, ugyanis a baba testméreteit már minimális koffein is befolyásolja.
A Jama Network Open orvosi szaklapban megjelent tanulmány szerint azok babák, akiknek az édesanyja kávét fogyasztott a terhesség alatt, alacsonyabbak, mint azok, akiknél nem volt koffeinbevitel a várandósság alatt. A kávéfogyasztó kismamák gyerekei 4 éves korukban már elmaradnak a fejlődésben a társaiktól, és a különbség egészen nyolc éves korig egyre nagyobb lesz. A kutatást vezető Dr. Jessica Gleason perinatális epidmemiológus hozzátette, bár ezek nem nagy magasságkülönbségek, a kutatás során bebizonyosodott, hogy a kávé hatása nem elhanyagolható, még kisebb mennyiségben sem. Olyannyira, hogy még azon kismamák gyermekeinél is észrevehető, akik a terhesség alatt mindössze fél csésze kávét fogyasztottak naponta.
Az alacsonyabb testmagasság később, felnőttkorban olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések. A tanulmányban arra is kitértek a kutatók, hogy a kávéfogyasztási szokások mellett nem vizsgálták a kismamák étrendjét, sem a szülők testmagasságát, de hozzátették, hogy ezek a tényezők nem törvényszerű, hogy befolyásolják a születendő gyermek testméreteit – a koffein ilyen hatása pedig egyértelműen kiderült.
Szakértők szerint érdemes a terhesség alatt inkább lemondani a koffeinről, ami sokak számára jelenthet nehézséget, hiszen nem elég csupán a kávét elhagyni: rengetegféle teában, üdítőitalban, egyes fájdalomcsillapító gyógyszerekben, sőt, még a kakaóban és a csokiban is megtalálható. Azok számára, akik sóvárognak a kávé iránt, a John Hopkins Egyetem 2016-os tanulmánya azt javasolja, hogy figyeljék meg önmagukat, milyen helyzetekben vágyakoznak a koffeinre, és ha lehet, kerüljék el ezeket a helyzeteket. Reggeli ébresztőnek pedig érdemes koffeinmentes kávét választani, hiszen ízben semmi különbség nincsen.