tóth gabi
Eljött a tökfaragás ideje, ám sokan sajnálják kidobni a rengeteg tökhúst. Illatra is jónak tűnik, látványra is, kézenfekvő lenne, hogy a tányéron végezze. Ám ez nagy hiba lenne...
Szinte nincs is üzlet, ami előtt ne díszelegnének a hatalmas, sárga, szép és egészséges halloween tökök, de ne feledkezzünk meg a kisebb, színes, mintás dísztökökről sem! A faragott tök szép dísze lehet az ünnepeknek, kerülhet a bejárati ajtó mellé, az utcafrontra, lépcsőházba, és a lakást is díszítheti. Egy-egy ilyen jól megtermett tök akár 15-20 kiló is lehet; és bár csábítónak tűnhet az ötlet, hogy a rengeteg, kikapart tökhúst megsüsd, ettől mindenkit óva intenénk. Ez a tök ugyanis nem étkezésre való, és ha valaki mégis megeszi, súlyos következményei lehetnek.
Nem minden tök ehető
Bár a halloween tök rokona a sütőtöknek, sőt, mivel a kabakosok családjába tartozik, így a cukkininek, uborkának, patiszonnak is – ám ennek ellenére korántsem ehető, sőt! Ezt a fajta tököt arra a célra nemesítették, hogy könnyű legyen faragni, sokáig tartós maradjon a belőle készült töklámpás, a beltartalom pedig egyáltalán nem volt elsődleges. Rémlik, milyen szörnyű íze tud lenni a keserű uborkának? Nos, a dekorációs célból termesztett tökféléké is hasonló, hiszen ugyanaz az anyag van benne. A nemesítés előtt a tökök ezzel a vegyülettel védekeztek, hogy az állatok ne fogyasszák el őket idő előtt. De az csak egy dolog, hogy a halloween tök íze is pocsék, de akárcsak a kisebb dísztökök, a legtöbb halloween tök is olyan toxikus vegyületeket tartalmaz, melyek a bruátlisan keserű íz mellett, már kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhatnak.
A hasmenés csak a jéghegy csúcsa
Ha valaki akár nyersen, akár sütve, főzve fogyaszt ezekből a tökökből, hamar szembesül a következményekkel, ugyanis a bennük található kukurbitacinok az emésztőrendszert veszik támadásba. Már néhány falat is gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést, és ezek következményeként kiszáradást okozhat; súlyos esetben akár kórházi kezelés is lehet a vége. Az apró dísztökök a legveszélyesebbek ebből a szempontból, de a halloween tökként árult sárga tökökkel sem érdemes kísérletezni, hiszen a többségük emberi fogyasztásra nem való. Ezt az árusok, üzletek szokták is jelezni.
Jobb, ha a komposztra megy
Tökfaragás közben tehát nem tanácsos kóstolgatni a kikapart tökbelet, a dísztököket pedig a legjobb nagy ívben elkerülni. Mivel tökszezon van, ezért érdemes inkább egy étkezésre való sütőtököt bedobni a kosárba, amikor a halloween tököt is veszed, és ebből már készülhet sült tök, krémleves, sőt, akár sütemény is. A halloweni töklámpás faragása közben kikapart tökbelet pedig a legjobb, ha a komposztra teszed, így a méreganyagok lebomlanak, és a hasznos anyagokat a konyhakertednek adhatod tavasszal.