
Miért kell vigyázni az élesztővel?
Az élesztő rengeteg ételben megtalálható. De bizony bajt is okozhat, így nem árt óvatosan bánni vele.
Az élesztő megtalálható kenyerekben, péksüteményekben, a sörben, a borban, és bizonyos erjesztett ételekben is. Míg nagyanyáink több egészségügyi problémára is használták, egyfajta orvosságként, akár fáradtságnál vagy épp emésztési problémáknál, addig ma már bizonyított tény, hogy akadnak emberek akik érzékenyek rá.
Milyen tüneteket okoz

hat az élesztő?
- puffadás
- székrekedés
- hasmenés
- szorongás
- kiütések
- viszketés
- terméketlenség
- menstruációs problémák
- légzési nehézségek
- súlynövekedés
- anaflaxiális sokk
Mi a teendő, ha ezeket a tüneteket tapasztalod
Feltétlenül fordulj orvoshoz, és végeztess allergiatesztet. Az anaflaxiális reakció életveszélyes, ezért azonnal mentőt kell hívni. Az élesztőallergiát általában bőrteszttel vizsgálják, de a vérben lévő antitestekkel is kimutatható. Ha allergiás vagy egy élesztőgomba fajra, akkor más élesztőgomba faj is kiválthat nálad reakciókat.
Allergia esetén mit tehetsz?
Rengeteg élelmiszer tartalmaz élesztőt, tájékozódj, olvasd el a címkéjét, mielőtt megveszed. Kerülj minden olyan terméket, ami élesztőt tartalmaz. Helyettesítsd kovásszal, élesztőmentes sütőporral, de a legjobb, ha dietetikus segítségét kéred. Gyógyszerek, étrend-kiegészítők, ápolási és kozmetikai cikkek is tartalmazhatnak élesztőt, erre is figyelj oda!






