RETRO RÁDIÓ

12 tény, amit tuti nem tudtál a sörről!

12 tény, amit tuti nem tudtál a sörről!
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2017. 07. 27. 13:00

Nincs is jobb, mint a hõségben legurítani egy pohár sört. Talán nem is gondolnánk, milyen régóta az emberiség egyik kedvenc szomjoltója - most azonban a Ripost elárul pár érdekességet, amit eddig nem tudtunk a folyékony kenyérrõl.

1. A maláta, a komló, az élesztő és a víz elengedhetetlenek a sörfőzéshez.

Maláta: a gabonaféléket (árpa, búza) áztatják, csíráztatják, aszalják, majd a cefrézés (főzés) után ezekből az erjesztés során alkohol és szén-dioxid szabadul fel.

Komló: A komlót, többek között, a sör sterilizálása mellett ízesítésére használják. Rengeteg komlófajta létezik a világon, más az íze például egy európai vagy egy amerikai komlónak. Az előbbinek az aromái inkább fűszeresek, borsosak, esetleg virágosak, az amerikaiaké inkább kesernyés, esetleg citrusos ízvilágú.

Víz: a sör 90 %-a vízből áll, így minősége és kémiai összetétele is meghatározó a végső íz kialakulásában. Régen a környék vizeihez igazították sörüket a főzők. Napjainkban már vízkezeléssel bármilyen sörtípusnak megfelelő vizet elő tudnak állítani.

2. A legrégebbi sörrecept egy közel 4 ezer éves versből származik, ami a sumér isten, Ninkasi előtt tiszteleg és megemlíti az árpát, mint a sör elengedhetetlen alkotóelemét.

3. Az első ittas vezetésről szóló feljegyzés Kr.e. 2000-ből származik – Egyiptomból.

4. Az 1516-os sörtisztasági törvény kimondta, hogy a sör kizárólag maláta, komló, élesztő és víz felhasználásával készülhet.

5. Az első dobozos sör 1935-ből származik.

6. Az első hivatásos sörfőzők nők voltak.

7. A sör a harmadik legnépszerűbb ital a víz és a tea után a világon.

8. A brit sörfőzők Indiába akarták exportálni ale söreiket, ahhoz viszont, hogy az megőrizhesse a minőségét, extra komlót és alkoholt adtak hozzá – így jött létre a kesernyés India Pale Ale.

9. Több mint 400-féle sört különböztetünk meg.

10. Cenosillicaphobia: így hívják az üres söröspohár láttán érzett félelmet.

11. Idáig a világon a legtöbb sört fogyasztó nemzet Csehország volt, jelenleg Kína mutat minden eddiginél feltörekvőbb tendenciát a sörfogyasztást illetően.

12. A citromos sör ötlete egy élelmes német kocsmárostól származik: a nagy melegben a szomjas biciklisták gyakran betértek hozzá egy szomjoltó sörre, viszont előfordult, hogy a sörkészletek nem voltak elegendőnek a megfáradt vendégeknek, így a kocsmáros limonádéval öntötte fel a rendelkezésre álló, véges sörmennyiséget. Innen ered a citromos sör ötlete és neve is: a radler a német Fahrrad, azaz bicikli szóból származik.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.