Létrehozva: 2022.07.25.

A multivitaminok tényleg minden fontos vitamint tartalmaznak? (x)

A sűrű hétköznapok során gyakran arra sincs elegendő időnk, hogy rendszeresen, egészségesen étkezzünk. Márpedig a vitamin- és ásványianyag-pótlásról fontos gondoskodni annak érdekében, hogy szervezetünk egészségesen működhessen. Ha étkezéssel nem is megoldható a szervezet teljes vitaminigényének kielégítése, elengedhetetlen, hogy törekedjünk a megfelelő szint elérésére – például multivitaminok segítségével.

Szerző Ripost

 

Mik is azok a multivitaminok?

A szervezetünkben előforduló vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek nem mindig elegendőek annak egészséges működéséhez. Éppen ezért pótlásukról nagyon fontos gondoskodni, hogy a biokémiai folyamatok, melyek az egészséges sejtműködéshez járulnak hozzá, megfelelően végbemehessenek. Mivel rengeteg különböző vitaminra van szükségünk, egyenként pótolni azokat igen bonyodalmas lenne. 

A multivitaminok éppen ezért számos, a szervezet számára hasznos vitamint, nyomelemet, ásványi anyagot és egyéb vegyületeket – zsírsavat, fehérjét, aminosavat – tartalmaznak, melyek segítenek a kiürült tárak feltöltésében. Annak érdekében, hogy a pótlás eredményes legyen, a hangsúlyt a minőségi multivitamin-készítmények kiválasztására és a rendszeres fogyasztásra érdemes helyezni.

 

Mi mindent tartalmaznak?

A multivitaminokat számos, különböző életkorra, egészségügyi állapotra, étkezési preferenciára kifejlesztett verziókban találhatjuk meg. Más-más vitaminok pótlása fontos a fiatal és az idős szervezet számára, de a vegán táplálkozást folytatók vagy a várandós kismamák is különböző vitaminigényekkel rendelkeznek. Emellett az évszakok váltakozása is szerepet játszhat abban, hogy épp milyen igénye van szervezetünknek a vitaminpótlást illetően.

Serdülőkorban a szervezet vitaminpótlásáról elsősorban az egészséges fejlődés és növekedés érdekében szükséges gondoskodni, különös tekintettel a vas- és kalciumbevitelre. Az 50 év felettiek esetében is fontos a kalcium, illetve a D-vitamin pótlása, amely rendkívül fontos segítséget nyújt a csontritkulás kialakulásának megelőzésében.

A vegán étrendet vagy szigorú diétát követők számára is elengedhetetlen a multivitaminok személyre szabott fogyasztása. Ilyen esetekben érdemes nagy hangsúlyt fektetni az állati eredetű ételekben megtalálható B12-vitamin, omega-3 zsírsav, kalcium, cink és vas megfelelő pótlására. Bár számos növényi eredetű étel is tartalmazza ezeket a szervezet számára hasznos anyagokat, nem olyan mennyiségben, mint az állati eredetűek.

A várandós édesanyák két életről gondoskodnak, ezért már a terhességet megelőzően is fontos ügyelni a rendszeres és teljes vitaminpótlásra. A várandósság során trimeszterenként érdemes váltani a multivitaminokat, hiszen más igénye van a szervezetnek mindhárom szakaszban. Az első trimeszterben a magnézium-, vas-, cink-, folsav- és réz-raktárakat érdemes feltölteni multivitaminok segítségével. A második szakaszban több ásványi anyag- és nyomelem-tartalmú kiegészítőt, a harmadik trimeszterben pedig kalciumot és D-vitamint tartalmazó multivitamint érdemes szedni.

 

Vitaminpótlás egész évben

Gyakran a legtöbben sajnos csak akkor kezdenek el gondoskodni a vitaminpótlásról, amikor a szervezet már legyengült, és valamilyen betegség támadta meg. A hideg idő beköszöntével különösen gyakoriak a megfázásos, vírusos betegségek, ezért ezekben a hónapokban extra módon, de valójában egész évben szükséges gondoskodni a multivitaminok fogyasztásáról. Fontos, hogy mindig törekedjünk arra, hogy a test egészségügyi állapotának, az életkornak és egyéb befolyásoló tényezőknek megfelelő multivitamint válasszunk, és ezek szerint váltsuk a típust, ha szükséges.

Ha a szervezet rendszeresen részesül a számára elengedhetetlen anyagok pótlásában, kisebb eséllyel támadják meg vírusok, baktériumok. Így nem a betegségek leküzdésére és a „túlélésre” égeti el a szervezet az összes, kiürülőfélben lévő tárát. Több energiát tud fordítani az idegrendszer megfelelő működésére, így javulhat a teljesítmény, pihentetőbb alvásban lehet részünk és nagyobb stressztűrő képességgel rendelkezhetünk.

(x)


 


 

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újabb, borzasztó dolog derült ki a gyorsételekről

origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

borsonline.hu

Érdemes várni a tankolással, remek hírt kaptak a magyar autósok

magyarnemzet.hu

Xavi fura családi drámája: ki kell rúgnia a segédedzőjét, aki a bátyja

ripost.hu

Mutatjuk, mit kell tenni most a málnával, hogy nyáron szuper termés legyen

hirtv.hu

Kiderült, ki írta az elhíresült adatvédelmi nyilatkozatot

origo.hu

Az aljas zenediktátor évekig kínozta, az élete tönkrement, borzalmas kínok közt halt meg

mindmegette.hu

Puha, édes tészta, különleges formában: így készül a budai kuglóf

origo.hu

Elárasztanak minket a poloskák, ilyen veszélyesek még sosem voltak

ripost.hu

Erre vártak a magyar autósok: Jelentős árcsökkenés jön a benzinkutakon, ekkor érdemes tankolni

ripost.hu

Fülöp herceg az első pillanattól óva intette a királyságot Meghantől

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Így készíti ki a szervezetünket az óraátállítás

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

4+1 ok, amiért a fokhagyma a legjobb barátod

MEDICINA

Itt az idő, most készíts gyógyító fenyőrügy szirupot

MEDICINA

„Óriási következményei vannak” - figyelmezteti az orvos a zuhany alatt pisilőket

MEDICINA

Vajon tényleg leszámol a Jerikó rózsa és a mandulagomba a rákkal?

MEDICINA

Kiderült, hogy hány percig szabad zuhanyozni ahhoz, hogy sokáig egészséges maradhass

MEDICINA

Óriási hiba: ezért ne forrald fel soha újra a vizet