Létrehozva: 2022.05.20.

7+1 természetes megoldás a sokkal pihentetőbb alvásért (x)

Felgyorsult, modern világunk egyik velejárója, hogy sokan küzdenek alvási nehézségekkel, alvásproblémákkal. A napközben mindannyiunkat érő stressz olyan mértékben terheli meg a szervezetet, aminek az esti pihenésünk látja kárát. Mit lehet tenni a stressz hatékony levezetésére, a poszt-covid alvászavar rendezésére és a nyugodt alvás elősegítésére? Bejegyzésünkben eláruljuk!

Szerző Ripost

 

Gond az alvás? A legjobb praktikák listája a természet patikájából

Bizonyára azonnal szeretnéd tudni, mi a megoldás az álmatlanságodra, a gyakori éjszakai megébredésekre, a nehéz elalvásra, és arra, hogy hiába alszol 7-8 órát, kialvatlan és fáradt vagy egész nap. Az okok, amelyek ezeket a problémákat okozzák, sokfélék lehetnek, de most lássuk, milyen természetes megoldások és praktikák vannak, hogy visszaszerezd a nyugalmat, az alvás minőségét és ezáltal az irányítást a nappalaid felett!

Happy couple waking up at home
Fotó: RossandHelen

 

Gyógynövények, gyógyteák

A természeti népek a mai napig minden orvosságukat a növényvilágból nyerik. Pár nemzedékkel ezelőtt még nagyanyáink is aktívan alkalmazták a gyógynövényeket, bármilyen probléma is lépett fel a család egyik tagjának egészségében.

Az alvást elősegítendő, a lelket és az idegrendszert megnyugtató, a stresszt elűző gyógyteák kaphatóak ömlesztett és filteres formában, egyenként és kombinálva is. 

Ezeket keressük:

Komló, komlótoboz

Levendula

Citromfű

Orbáncfű

Valeriána (Macskagyökér)

Ezeknek a növényeknek nyugtató, stresszoldó, antidepresszáns hatása van, és az alvás megkönnyítése vagy az ellazítás mellett még számos előnyös tulajdonsággal bírnak.

Növényi hatóanyagok

A növények nemcsak szárítva, teaként alkalmazhatóak. 

Vannak olajos formáik, melyekben a hatóanyag a legoptimálisabb oldott formában van jelen. Érdemes felfedezni a kender növény kannabinoid tartalmát, ami közel 100 féle vegyületet jelent. Ezek közül az étrend-kiegészítők piacán igazi úttörők a CBG (kannabigerol) és a CBD (kannabidiol) olaj, melyek kisimítják az idegeinket, oldják a stresszt és segíthetnek az alvásban, mivel a szervezet ún. endokannabinoid rendszerére hatnak.

A nyugtató, kiegyensúlyozó növényi hatóanyagok fellelhetőek kapszulás formában is. Ide tartoznak a különböző adaptogén növények őrleményei, mint az ashwagandha vagy a rózsagyökér. Az adaptogén hatás lényege a harmonizálás, vagyis mérsékli a túlmüködéseket (pl. stressz, idegeskedés) és fokozza az alulműködő folyamatainkat.

 

Ásványi anyagok

A táplálékkiegészítők közül mindenki ismeri a vitaminokat és ásványi anyagokat, a legtöbben szedünk is valamit, multivitamint vagy tuningolunk C- és D-vitaminnal a covidos és téli időszakban. 

Az ásványi anyagok olyan nyomelemek, melyek kis mennyiségben, de fontosak, pl.az idegrendszer működéséhez, vagy ha épp az alvászavarokat vesszük, akkor az ezekhez kapcsolódó izomgörcsökhöz. Ezek közül tehát kifejezetten fontos a magnézium, a cink és a B-vitaminok szedése, lehetőleg komplex formában, mivel így az említett problémákra gyors enyhülést hozhatnak.

 

Melatonin és triptofán

A melatonin a szervezetünkben természetes úton is termelődő, hormonszerű vegyület, mely az elalvást hivatott megkönnyíteni. Az alvás-ébrenlét ciklusunkat szabályozza, méghozzá úgy, hogy az érzékszerveink reagálnak a sötétedésre, és az agy fokozza a melatonin előállítást. A triptofán a melatonin előanyaga, de nemcsak az alvásban segít, hanem javítja annak minőségét is, és jó hangulatú ébredést hozhat. A melatonin és triptofán extra bevitele segíthet az elalvásban, és kiváló időzóna váltáskor is, jetlag esetén.

 

Életmód

A gyógynövények, szelíd módszerek használata mellett fontos szót ejteni az életvitelről is, hiszen ez nagyon sok mindent meghatároz. Ne dolgozzunk magunk ellen!

Az, hogy “kerüljük a stresszt” már-már klisés, és persze kérdezhetnénk: hogyan? Nehéz a mai rohanó világban száműzni az idegeskedést. Ezért kell ellene hatnunk a másik oldalon, az életmóddal.

Igyekezzünk minél egészségesebben táplálkozni, meggátolni a túlsúlyt és elhízást, mely nyomán magas vérnyomás, cukorbetegség is kialakulhat. És ezek is okozhatnak bizony alvásproblémákat. 

Mozogjunk rendszeresen! A sportnak, a mozgásnak szinte csodatévő hatása van a szervezetre, segíti az ellazulást, fokozza az idegrendszer regenerálódását, kellemes elfáradáshoz vezet, javítja a hormonális működést, összességében jobban fogunk aludni, ha heti 2-3 alkalommal sportolunk valamit.

 

Alternatív terápiák

Amennyiben nyitottak vagyunk a test és szellem összehangolására is, az alternatív- és természetgyógyászat elemeit kipróbálni, akkor sokat segíthet a szervezet öngyógyító képességének visszaállításában pl.a craniosacrális terápia, melyet kifejezetten javasolnak poszt-covid alvászavarban szenvedők számára.

(x)

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Szakíthatott az ismert magyar sztárpár

origo.hu

Magyar Péter egy ócska, undorító, gyáva sz.ar alak volt és marad is

metropol.hu

Mélyütés, Németországba visszatérve nagyon rossz hírt kapott Marco Rossi kulcsembere

vg.hu

Meglepő katonai szövetségest talált Oroszország

ripost.hu

„7 évvel az esküvő végre gyermekünk születhet, de a feleségem olyan kéréssel állt elő, hogy felmerült a válás”

hirtv.hu

Bayer Zsolt: Maximilian Steinmann

origo.hu

Retteghet Zelenszkij, súlyos fenyegetést kapott

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Csodálatos gyógyereje van a pitypangnak, mutatjuk, hogyan készítsd el

MEDICINA

Soha többé ne igyál vizet lefekvés előtt! Most derült ki, mit okoz

MEDICINA

Elárulta a hosszú élet titkát a 97 éves fitnesznagyi

MEDICINA

Indul a pitypangszezon! Nem is gondolnád, mi mindenre gyógyír

MEDICINA

A legszörnyűbb hang: ezt hallatja mindenki a halála előtt

MEDICINA

Rózsaszín lett a vizelete, más tünetet nem tapasztalt a rákbeteg férfi

MEDICINA

Így moss minden reggel arcot, sokáig ránctalan marad

MEDICINA

Íme egy olcsó fűszer, amiből jó, ha tavasszal többet eszel