A rendőrség megtalálta a telefont, amit Magyar Péter a Dunába dobott

POLITIK
Létrehozva: 2021.04.02.

Mutatjuk az óvintézkedéseket: Így vigyázzunk egymásra húsvétkor!

A legjobb az volna, ha most mindenki csak a szűk családdal ünnepelne. De ha mégis látni szeretnéd azokat, akikkel nem élsz együtt, legalább vigyázzatok egymásra!

Szerző Horváth Gabi

Idén, a tavalyi húsvéthoz hasonlóan, ismét nem lehet az eddigi rutinnak megfelelően ünnepelni. A járvány miatt minden rugalmasságunkra szükség van ahhoz, hogy a húsvét, és az ezzel járó családi ebédek ne váljanak szuperterjesztő eseményekké. A szakemberek szerint a legjobb lenne lemondani arról, hogy a tágabb családdal ünnepeljünk, és csak azokkal tölteni a húsvét hosszú hétvégéjét, akikkel amúgy is egy lakásban élünk. Már karácsonykor is ez volt a legjobb megoldás, pedig akkor még nem is a mostani, a korábbinál sokkal fertőzőképesebb, és a fiatalabb korosztályokat is súlyosan megbetegítő vírusvariáns terjedt. Épp ezért most még inkább érdemes ezt az egy ünnepet beáldozni azért, hogy ne fertőződjünk meg. A szakértők többsége arra figyelmeztet, hogy mindenképp maradjunk otthon, mert a járvány most gyorsabban terjed, mint tavaly ilyenkor!

Ha lehet, most inkább csak azokkal ünnepeljünk együtt, akikkel egyébként is együtt élünk!
Fotó: Pixabay.com

Az oltottakhoz sem javasolt ellátogatni!

Sajnos a látogatás előtti tesztelés sem megoldás, ugyanis a tesztek a tünetek megjelenése előtt több nappal még nem mutatnak pozitivitást – ez a negatív teszt viszont nem zárja ki, hogy egy nappal később az illető már pozitív tesztet produkáljon, és fertőzzön. Dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta, hogy akkor sem ajánlott most együtt ünnepelni, ha egyes rokonok már megkapták az első vagy mindkét adag védőoltást. Az oltás ugyanis nem jelent teljes védettséget, csak a súlyos lefolyású betegséget előzi meg. Ráadásul az oltottak, ha megfertőződnek, terjeszthetik a betegséget. A legjobb megoldás tehát az, ha most csak azokkal ünneplünk együtt, akikkel egy háztartásban élünk. Az egyetlen 100 százalékig biztos védekezési mód minden járványügyi szakértő szerint az, ha most húsvét idején is otthon maradunk. Ez az egy találkozás nem ér annyit, mint az egészségünk!

Húsvét óvintézkedések mellett

Ha akárhogy próbáljuk, mégsem sikerül lebeszélni a családot a közös ünneplésről – annak ellenére, hogy ez lenne a legjobb védekezés – akkor érdemes legalább a szigorú járványvédelmi szabályokat betartani. Az összejövetelek minél kisebb létszámúak legyenek, a minden rokont végigjáró locsolkodásról feltétlenül mondjunk le. A vendéglátó jó, ha mindent fertőtlenít a vendégek érkezése előtt és után, a családi összejövetel közben pedig gyakran szellőztet. A vendégeknek kötelező az alapos kézmosás, és amikor nem esznek, a maszkviselés, valamint a távolságtartás. Jó, ha az asztalnál is tartani tudjuk a másfél méteres távolságot, és csak az egy háztartásban élők ülnek ennél közelebb egymáshoz. Húsvét ide vagy oda, legjobb, ha egyszerre egy asztalnál csak azok ülnek, akik egyébként is együtt élnek. Vigyázzunk a közösen használt merőkanalakkal, legyen kint az asztalon az alkoholos kézfertőtlenítő, hogy a használatuk előtt és után mindenki letisztíthassa a kezét. Puszta kézzel pedig most semmilyen ételt ne fogjunk meg.

Fotó: Pixabay.com

Csak a szabad levegőn!

Érdemes teljesen újszerű ünnepi szokásokat bevezetni, például azt, ha a szabad levegőn találkozunk egy közös sétára, a külön háztartásban élők között természetesen távolságot tartva. Ehhez azonban fel kell adni a közös étkezésről szóló hagyományokat, hiszen a hagyományos húsvéti sonkát már mindenki otthon, szűk körben fogyasztja el. Most érdemes az ölelést, a puszit is udvariasan visszautasítani. Az pedig már szinte magától értetődő, hogy aki akár csak a legapróbb tünetet is észleli magán, akár az utolsó pillanatban, indulás előtt öt perccel is mondja le a találkozót. A fertőzés átadásánál ez a kis kellemetlenség is sokkal jobb. De az is jó újítás, ha idén Skype-on, telefonon „locsolkodunk”.

origo.hu

Megvan Magyarország Szépe, az ország szépségkirálynője

ripost.hu

Sokkoló videó Varga Barnabásról, egy ország imádkozik a focistáért

life.hu

Sarah Jessica Parker fia fotót osztott meg ritkán látott ikertestvéreiről, Tabitháról és Lorettáról

hirtv.hu

Így bulizott Magyar Péter: egy fiatal lány lábai között csúszik-mászik + videó

ripost.hu

Ez a 3 csillagjegy sorsfordító lehetőséget kap júliusban

hirtv.hu

Belehalt sérüléseibe a vitorlázó repülővel lezuhanó 17 éves lány + videó

ripost.hu

Te köztük vagy? Tombol a szerelem, de nem minden csillagjegy lesz szerencsés a nyáron

travelo.hu

Felesége szeme láttára falt fel egy férfit a közel 3 méteres cápa Floridában

ripost.hu

„Lehet, hamarosan kisbabád lesz” – Vajna Tímea szívszorító üzenetet küldött Gelencsér Timinek

ripost.hu

Kínos lebukás: Óriási kamu Kulcsár Edina és G.w.M rongyrázása

ripost.hu

Testvérek? "Kulcsár Edina klón" lett Magyarország Szépe

ripost.hu

Vészjósló jelek: Ennek a 3 csillagjegynek romba dönti életét az idei nyár

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MEDICINA

Kiderült az igazság: tényleg ártalmas, ha a tavalyi napkrémmel kened be a bőröd?

MEDICINA

Így tudod megakadályozni, hogy téged is utolérjen a popcorn agy-szindróma

MEDICINA

Szakértő adta meg a választ: ilyen ruhákba öltözz, hogy túléld a pokoli hőséget

MEDICINA

Kisangyalok II. Családi Napját rendezték, Várkonyi Andrea is a nemes célok mellé állt

MEDICINA

Gyakran használod ezeket a szavakat? Vigyázz, a demencia fenyeget!

MEDICINA

Ezeket a bugyikat már több ország betiltotta: te is veszélyben lehetsz

MEDICINA

Sokan utaznak így a repülőn, mert nem ismerik a veszélyeket: bele is lehet halni!

MEDICINA

Soha többet ne dobd ki a cseresznye szárát, hihetetlen, mire jó