MEDICINA

Hol támad leginkább a koronavírus? Itt a veszélyes események listája

Egyre több a beteg – de vajon melyek azok a helyzetek, amelyekben az átlagnál is valószínűbb, hogy megfertőződünk? A szakértők felsoroltják a veszélyesnek ítélt eseményeket.

Szuperterjesztőnek azokat az általában tünetmentes koronavírus-fertőzötteket szoktuk nevezni, akik valamiért jóval több embert fertőznek meg, mint más betegek. A szuperterjesztő esemény pedig az a helyzet, amikor ennek az embernek lehetősége van egyszerre sok emberre ráragasztani a vírust. Egy ilyen rendezvényen egy erőteljesen fertőző személy akár másik tíz embert is könnyen megfertőzhet.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Szuperterjesztő 01

Fotó: Pixabay.com

Eddig olyan helyekről jelentettek egyszerre sok fertőzést, ahol sok ember van összezárva rossz szellőzés mellett. Ilyenek lehetnek például a húsüzemek, a börtönök, az éjszakai klubok és a bárok, ahol a vírus futótűzként tud terjedni. Brit kutatók azért vették szemügyre a szuperfertőző eseményeket, mert ha ezek során sikerül kivédeni a vírus terjedését, a járvány megállításáért is sokat tettünk.

A London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatóinak elemzése szerint a legtöbben házon belül, családtagjaiktól kapják el a koronavírust. De az idősotthonok, a bárok, a vallási események és a munkahelyek is gócponttá válhatnak. Sok esetben esküvőkről, sporteseményekről és konferenciákról került ki egyszerre sok fertőzött.

Szuperterjesztő 02

Fotó: Pixabay.com

Mi a közös ezekben a helyzetekben?

Egyrészt az, hogy az emberek zárt térben, szorosan összezárva voltak. A rossz szellőzés és a viszonylagos hideg (például a húsüzemek hűtött levegője) is segíti a fertőzés terjedését. Szabad téren, nagyobb területen, ahol az emberek képesek egymástól távolságot tartani, a fertőzés esélye is kisebb. A kórusok esetében például a közelség és az éneklés számít különlegesen súlyos rizikófaktornak, míg a húsüzemekben szintén az összezárt embertömeg, valamint a hideg jelent veszélyt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?