RETRO RÁDIÓ

Ijesztő dolog derült ki a rántott húsról

Réántott hús 01
Horváth Gabi
Szerző
Horváth Gabi
Létrehozva2021. 03. 08. 11:30

Mi, magyarok el sem tudnánk képzelni egy ünnepi ebédet rántott hús nélkül. A kutatók viszont ijesztő összefüggésre derítettek fényt a rántott ételek és a szívbetegségek között.

A kínai Sencseni Egyetem kutatói a bő zsiradékban kirántott ételeknek az emberi szervezetre gyakorolt hatását vizsgálták, és arra jutottak, hogy már kis mennyiségű rántott hús is növeli a szív- és érrendszeri problémák kockázatát.

Akármennyire is szeretjük, érdemes kevesebbet fogyasztani belőle!
Fotó: Pixabay.com

A kínai kutatók egy meta-analízis során 19 korábbi tanulmány eredményeit tekintették át. Ebből 17-et találtak a témához megfelelőnek, így összesen 560 ember adatait vizsgálták és vetették össze. A tanulmányok készítése során 36 727 szív- és érrendszeri vészhelyzetet, például szívinfarktust és stroke-ot jelentettek. Ezek előfordulását vették össze a kutatók a résztvevők étkezési szokásaival, főleg azzal, mennyi bő zsiradékban kirántott ételt fogyasztanak. Ilyen ételek – bár mi, magyarok különösen szeretjük őket – nem csak a magyar konyhában fordulnak elő nagy számban, más nemzetek konyhaművészetének is részei. Hat másik tanulmányt is átnéztek, ezek a rántott ételek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben történt elhalálozás esélyének kapcsolatát vizsgálták. Ezek 750 ezer ember adatait tartalmazták, közülük a megfigyelés csaknem 10 éves időtartama alatt 85906-an hunytak el. A tudósok az adatok összevetése során statisztikai következtetéseket vontak le. Ezek azonban riasztóak.

Nem csak a rántott hús, hanem minden rántott étel veszélyes lehet!
Fotó: Pixabay.com

Huszonnyolcszor nagyobb is lehet a rizikó

Bár az egészséges táplálkozás hívei közül sokan azt állítják, hogy mindent szabad enni, csak mértékkel, a rántott ételek, köztük a rántott hús esetében ez sajnos, úgy tűnik, nem igaz. Ezek az ételek ugyanis a Sencseni Egyetem kutatói szerint már kis mennyiségben is károsak, mégpedig nem is kicsit. Már 114 gramm rántott étel elfogyasztása után is nő a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélye, és minél többször eszik valaki ilyesmit, annál veszélyeztetettebbé válik. A legtöbb rántott ételt fogyasztók esetében a szív- és érrendszeri problémák esélye huszonnyolcszor nagyobb, mint azoknál, akiknek az étrendjében a legkevesebb rántott hús és más rántott étel szerepel. A legtöbb rántott ételt fogyasztóknak 22 százalékkal nagyobb az esélyük a szívkoszorúér-betegségre, és 37 százalékkal nagyobb a szívelégtelenségre, mint a legkevesebb ilyesmit fogyasztó társaiknak.

A rántott hús minden kockázati tényezőt felerősít

Az eddig sem volt titok, hogy a zsiradékban, egyszerű szénhidrátokban és cukorban meglehetősen gazdag nyugati típusú étrend nem túl egészséges. Az azonban a kutatókat is meglepte, hogy a rántott hús ennyire problémás étel lehet. A rántott hús gyakori fogyasztása és a halálozás között szerencsére nem találtak ilyen egyértelmű összefüggést, és a kutatók is hangsúlyozzák, hogy következtetéseik egyelőre statisztikai adatokon alapulnak.

Az azonban tény, hogy a bő zsiradékban sült ételek növelik az elhízás esélyét, ami a szív- és érrendszeri betegségek egyik legkomolyabb rizikófaktora. Ráadásul a rántott hús és a többi rántott étel fogyasztása növeli a koleszterinszintet és a transz-zsírsavak mennyiségét a vérben, ráadásul olyan kémiai vegyületeket szabadít fel, amelyek beindítják és fokozzák a gyulladásos folyamatokat, valamint általában a sótartalmuk is nagyon magas. Ezek pedig egyenként sem tesznek jót a szív és az érrendszer egészségének.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.