RETRO RÁDIÓ

Így segít védekezni a betegségek ellen ez a ronda paraszti zöldség

Laborban is vizsgálták a tormákat.
Horváth Gabi
Szerző
Horváth Gabi
Létrehozva2020. 10. 08. 10:00

Van a magyar konyhának egy karakteresen csípős gyökérzöldsége, amely nemcsak a pikáns íz hordozója, de a légúti betegségek ellen is bevethető. Általános immunerősítő hatása nagyon is jól jön koronavírus idején.

A húsvéti sonka állandó kísérője, az év többi részében pedig főtt vagy sült húsok ízesítője, mártások alapanyaga a torma. Érdemes is belőle minél többet fogyasztani, hiszen több szinten támogatja a szervezet működését.

A megfázásra, és más légúti betegségekre sokan vetik be a csípős élelmiszereket, az erős paprikát, a fokhagymát és a tormát. Egyes kutatások szerint nem alaptalan a jó híre, ugyanis a torma baktérium- és vírusölő hatással bír. Persze a koronavírust nem gyógyítja, és nem is előzi meg (erre továbbra is a maszk, a kézmosás és a távolságtartás a legjobb módszer), de egy banális náthánál sokat segíthet.

Részben azért, mert a csípős ízért felelős vegyületek kissé irritálják a nyálkahártyát, ezért váladéktermelésre késztetik azt – így pedig könnyebb megszabadulni a makacsul letapadt váladéktól. Másrészről viszont hatóanyagai az immunrendszer működését is támogatják, emellett pedig némi baktérium- és vírusölő hatással is rendelkeznek. Elsősorban az arcüreggyulladás, valamint a hasmenéssel, hasfájással járó fertőzések kiegészítő kezelésében hatásos.

Ez utóbbi esetben azért is válik be, mert a tormában található fitokemikáliák serkenti az emésztést, illó anyagai pedig a hányinger ellen is hatásosak. Rosttartalma a hasmenést és a székrekedést egyaránt segít megelőzni illetve enyhíteni. A egyébként egyes kutatások szerint még a daganatos betegségek megelőzésében is a segítségünkre lehet. A húgyúti fertőzéseknek is ellenszere, méregtelenítő és vesetisztító hatásáról is ismert. Külsőleg alkalmazva izom- és ízületi fájdalmak ellenszereként is alkalmazzák.

Frissen reszelve, ecetesen vagy tormamártásként húsételek remek kísérője lehet. A hidegtálaknak is elmaradhatatlan ízesítője, de akár a salátaöntetbe is tehetünk belőle egy keveset.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.