RETRO RÁDIÓ

Elképesztő tudomány: évekkel fiatalítja meg sejtjeid DNS-ét ez a fajta tej

Horváth Gabi
Szerző
Horváth Gabi
Létrehozva2020. 01. 22. 14:40

Egy új tanulmány szerint egyáltalán nem mindegy, melyik fajta tejet veszed le a boltban a polcról. A széles választék egyik tagja ugyanis évekkel fiatalíthat meg, méghozzá a sejtjeid szintjén. De vajon milyen tejet kellene innod?

Az amerikai kutatók szerint jót tesz magának, aki a zsírszegény tejet választja a félzsíros helyett, mivel a zsírmentesség akár 4 és fél évvel is megfiatalíthatja a sejtek DNS-ét. A vizsgálat során 5834 ember étrendjét elemezték, miközben a genetikai korukat a kromoszómák úgynevezett telomerjei hosszának mérésével igyekeztek feltérképezni.

Fotó: Pixabay.com

Az eredmények szerint minden egy százaléknyi zsírtartalom a tejben több mint 4 évvel öregíti a DNS-t, így azok, akik a 0,3 százalékos, zsírmentes tejet választják, fiatalosabbak maradhatnak. A tudósok szerint valószínűleg arról van szó, hogy a tej telített zsírtartalma stresszt okoz a sejteknek, ezzel pedig károsítja őket. Mivel azonban a kutatás csak a hatásokra összpontosított, a pontos okokat nem tisztázta, az állítások egyelőre nem tekinthetők bizonyítottnak.

Az Utah állambeli Brigham Young egyetem munkatársai a résztvevők biológiai korának feljegyzése mellett a kromoszómák úgynevezett telomerjeit mérték meg – ezek a részek a kromoszómák végén találhatók, és a DNS-t hordozzák, és védik. Ha megrövidülnek, a DNS instabillá válik, így kialakulhatnak rajta a korra jellemző károsodások. De nem csak a biológiai kor rövidítheti meg őket, hanem különböző életmódi tényezők is.

Fotó: Pixabay.com

A zsírmentes tejet ivó résztvevők telomerjei annyival voltak hosszabbak a félzsíros tejet ivókénál, amennyi átszámítva 4,5 év életkor-beli különbséget jelent. A zsíros tejet ivók sejtjei pedig 9 évvel voltak öregebbek a zsírszergény tejet ivókénál.

A kutatók szerint a felelős nagy valószínűséggel a telített zsír – ez ugyanis gyulladásokat kelt a szervezetben, megváltoztatja a bélflóra egyensúlyát, és felerősíti a sejteket öregítő úgynevezett oxidatív stresszt, amely szintén elősegíti azok öregedését. Furcsa módon, azok a résztvevők, akik egyáltalán nem ittak tejet, szintén tovább éltek a félzsíros tejet ivóknál. A vizsgálatot végző kutatók ugyanakkor úgy vélik, hogy a tej értékes része az egészséges táplálkozásnak, csak a zsírtartalmával kell vigyázni.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.