MEDICINA

Íme, a francia nők titkos fegyvere öregedés ellen, sosem találnád ki, hogy mi az

Erősíti az immunrendszert és késlelteti az öregedés jeleinek megjelenését, sőt egyes kutatások szerint még a rákos betegségek megelőzésében is segít. A francia nők évszázadok óta esküsznek rá. Mutatjuk, miért szaladj be a zöldségeshez!
  • Szerző: Ripost

A gombát sokféle tulajdonságáért dicsérték már: kutatások igazolják immunrendszer-erősítő és daganatmegelőző hatását, az antioxidánsokban gazdag étel ráadásul az öregedés elleni harcban is csodafegyver lehet.

Egy új amerikai kutatás szerint a gomba a legjobb forrása két fontos antioxidánsnak, az ergotioneinnek és a glutationnak. Ezek a vegyületek rendkívül erős fegyverek a szabad gyökök ártalmas hatásaival szemben. Amikor ugyanis a szervezetünk a táplálékot a oxidáció folyamatán keresztül energiává alakítja, szabad gyökök szabadulnak fel, sok közülük pedig rossz hatással van a szervezetre. A testünk egy darabig képes fellépni ellenük, de ha nem segítünk neki ebben, akkor idővel betegség lehet a vége.

A kutatók szerint azokban az országokban, ahol az étrendben sok ergotionein szerepel, például Francia- és Olaszországban ritkábbak az időskori idegrendszeri betegségek, mint például a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór.

A gomba antioxidáns hatása annak fajtájától is függ. Az egyik legnagyobb antioxidáns-tartalommal a porcini rendelkezik. Néhány könnyebben fellelhető fajtában valamivel kevesebb az antioxidáns, különösen, ha a gombát megfőzzük, ám még így is jelentős mennyiséget vihetünk be belőle a szervezetünkbe. Elég naponta pár gombafejet elfogyasztani, és máris elérhetjük a délnyugat-európai országok szintjét.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?