LEHÚZÁS

Brutális drágulás jön, ráfázunk az enyhe télre!

Egekben az alma ára? Igen, de megy még feljebb is, és ez majd' minden élelmiszerre elmondható. Amit az enyhe tél miatt megspórolunk a fûtésszámlán, annak többszörösét hagyjuk majd a boltokban.
  • Szerző: F. G.

A tavalyi enyhe tél után az idei is annak ígérkezik. Nem gyéríti fagy a növénykártevőket, a pocokinvázió is tovább tart a földeken. Mezőgazdasági szakemberek szerint 10-12 napig tartó, -10 fokos  nappali hőmérsékletre lenne szükség ahhoz, hogy a növényvédelmi költségek a későbbiekben ne szökjenek az egekbe.

Ezek ugyanis átlagos években 25-30 százalékát adják a termelői árnak, de a tavalyi tél nem volt átlagos, és a meteorológiai előrejelzések szerint a 2016-os tél sem lesz az. Önmagában ez a körülmény vagy 10 százalékos drágulást hozhat.

Pocokdúlás a földeken

A szántóföldeken katasztrofális pocokinvázió gyérítette az idei termést, ráadásul az enyhe időben a rágcsálók  továbbra is robbanásszerűen szaporodnak, kipusztítják a gabonaféléket. Ez a kártétel szintén a zsebünkre megy, hiszen drágulhat a liszt, a kenyér.

Jönnek a migráns kártevők

  S ha mindez nem lenne elég, támadnak a migránsok is.

A Földközi-tenger térségéből érkeznek azok a rovarok, amik  már nálunk is vidáman áttelelnek, s tavasszal jó étvággyal vetik rá magukat a zsenge hajtásokra.

 

 

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?