Létrehozva: 2022.05.14.

Ha grilleznél hétvégén, mutatunk pár tuti tippet!

Egy kis grillezéshez nem kell nagy hely és sok így elkészíthető ételnek van szezonja ilyenkor. Már csak néhány dologra kell odafigyelni, és kezdődhet is a kerti parti.

Szerző MZ/X

Mint minden szabadtéri programnál, a főzésnél is nagyon fontos a saját és mások biztonsága. Ezen kívül az sem mindegy mit, mivel fűszerezünk, vagy épp mit, meddig sütünk és, hogy hogyan rakunk tüzet. Összegyűjtöttünk néhány gyakorlati tanácsot a kerti sütögetésekhez.

A tűzrakás alapszabályai

Erkélyen maximum elektromos grill használható, társasház közös zöldterületein akár gázgrill is -már ha a lakók nem bánják-, az erdőkben csak a kijelölt tűzrakóknál lehet grillezni, de csak ha nincs épp tűzgyújtási tilalom, és a kertekben sem árt jól körülhatárolni azt a helyet, ahol tüzet rakunk. Mindig legyen kéznél oltóanyag, a tűzre pedig senki ne öntsön semmit. Főleg ne olajat és páclevet. Ha végeztünk a főzéssel, oltsuk el a tüzet.

Fotó: pixabay.com

Az előkészületekről

Jó minőségű, lehetőleg frissen vásárolt alapanyagokat használjunk. A mélyhűtött húst hűtőszekrényben előzőleg teljesen olvasszuk ki. A húst szeleteljük közel azonos méretűre, hogy egyszerre készüljenek el. A pácolt húst hűtőszekrényben kell tárolni és közvetlenül az előtt szabad csak kivenni, hogy a grillre tennénk.

A pácolásról

A páchoz ne adjuk sót, mert az nedvességet von el húsoktól, csak közvetlenül a sütés előtt sózzunk. Az ideális pácidő húsoknál minimum 3-6 óra, halaknál 1, a zöldségeknél pedig fél óra. A vörös húsok (pl. marha) rostjainak fellazításához használjunk savas pácokat, például citrom, bor vagy ecetalapúakat. A pácléből kivett húst sütés előtt töröljük szinte szárazra és szedegessük le róla a nagyobb fűszereket, hogy ne akadályozzák, lassítsák a sütést és ne égjenek rá a húsra.

Fotó: Shutterstock

A grillezésről

Csontos hús grillezése esetén ügyeljünk arra, hogy a csont melletti rész kellő hőkezelése hosszabb időt vesz igénybe, ha pedig egy alapanyag grillezését egyszer már elkezdtük, fejezzük is be. Félig grillezett alapanyagot ne tegyünk el későbbre. Ha a húsból a zsiradék a parázsra cseppen és láng keletkezik, akkor a grillrácsot vegyük le addig, míg a láng elalszik, mivel a lángon a hús nem sül, hanem ég, megperzselődik. A rács soha ne legyen túl alacsonyan, közel a hőforráshoz és mindig a hosszabb sütési időt igénylő étellel kezdjünk. Hideg húst ne tegyünk a grillre! Mindig hagyjuk felmelegedni a húst szoba hőmérsékletűre sütés előtt. A zöldségeket mag nélkül, héjastól grillezzük, a halat pedig bőrével lefelé kezdjük el sütni.

Szerző MZ/X

Ez is érdekelhet

origo.hu

Amerikai hírszerzők szerint Ukrajna összeomlásával lesz vége a háborúnak

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Ábel Anita: „Roberto azért szeret, amilyen ember vagyok”

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

vg.hu

Új üzemanyagárak: megtörte a kereskedőket a kormány fenyegetése – szerdától sokkal olcsóbb adják a dízelt

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Súlyos doppingbotrány, Kapás Bogi olimpiai érmet kaphat utólag

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

MANI

Változás: új, fontos infók a gyógyszerek kiváltásáról

MANI

Már 3D-ben is megnézhetjük az orvosi leleteinket

MANI

Hol most a legolcsóbb a lakásbiztosítás? Elindult a kampány, íme a részletek

MANI

Elindult a lakásbiztosítási kampány: itt van minden tudnivaló

MANI

Aki meg akarja őrizni pénze értékét, most ebbe fekteti

MANI

1 milliárd forintot lehetett nyerni ezzel az öt számmal

MANI

Itt a vége a jó világnak: fizetős lehet a Google

MANI

Lelepleztük a hazai zöldségeket: mutatjuk az árakat!