RETRO RÁDIÓ

Ha grilleznél hétvégén, mutatunk pár tuti tippet!

Grilled,Chicken,Breast,On,The,Flaming,Grill
MZ/X
Szerző
MZ/X
Létrehozva2022. 05. 14. 11:20

Egy kis grillezéshez nem kell nagy hely és sok így elkészíthető ételnek van szezonja ilyenkor. Már csak néhány dologra kell odafigyelni, és kezdődhet is a kerti parti.

Mint minden szabadtéri programnál, a főzésnél is nagyon fontos a saját és mások biztonsága. Ezen kívül az sem mindegy mit, mivel fűszerezünk, vagy épp mit, meddig sütünk és, hogy hogyan rakunk tüzet. Összegyűjtöttünk néhány gyakorlati tanácsot a kerti sütögetésekhez.

A tűzrakás alapszabályai

Erkélyen maximum elektromos grill használható, társasház közös zöldterületein akár gázgrill is -már ha a lakók nem bánják-, az erdőkben csak a kijelölt tűzrakóknál lehet grillezni, de csak ha nincs épp tűzgyújtási tilalom, és a kertekben sem árt jól körülhatárolni azt a helyet, ahol tüzet rakunk. Mindig legyen kéznél oltóanyag, a tűzre pedig senki ne öntsön semmit. Főleg ne olajat és páclevet. Ha végeztünk a főzéssel, oltsuk el a tüzet.

Fotó: pixabay.com

Az előkészületekről

Jó minőségű, lehetőleg frissen vásárolt alapanyagokat használjunk. A mélyhűtött húst hűtőszekrényben előzőleg teljesen olvasszuk ki. A húst szeleteljük közel azonos méretűre, hogy egyszerre készüljenek el. A pácolt húst hűtőszekrényben kell tárolni és közvetlenül az előtt szabad csak kivenni, hogy a grillre tennénk.

A pácolásról

A páchoz ne adjuk sót, mert az nedvességet von el húsoktól, csak közvetlenül a sütés előtt sózzunk. Az ideális pácidő húsoknál minimum 3-6 óra, halaknál 1, a zöldségeknél pedig fél óra. A vörös húsok (pl. marha) rostjainak fellazításához használjunk savas pácokat, például citrom, bor vagy ecetalapúakat. A pácléből kivett húst sütés előtt töröljük szinte szárazra és szedegessük le róla a nagyobb fűszereket, hogy ne akadályozzák, lassítsák a sütést és ne égjenek rá a húsra.

Fotó: Shutterstock

A grillezésről

Csontos hús grillezése esetén ügyeljünk arra, hogy a csont melletti rész kellő hőkezelése hosszabb időt vesz igénybe, ha pedig egy alapanyag grillezését egyszer már elkezdtük, fejezzük is be. Félig grillezett alapanyagot ne tegyünk el későbbre. Ha a húsból a zsiradék a parázsra cseppen és láng keletkezik, akkor a grillrácsot vegyük le addig, míg a láng elalszik, mivel a lángon a hús nem sül, hanem ég, megperzselődik. A rács soha ne legyen túl alacsonyan, közel a hőforráshoz és mindig a hosszabb sütési időt igénylő étellel kezdjünk. Hideg húst ne tegyünk a grillre! Mindig hagyjuk felmelegedni a húst szoba hőmérsékletűre sütés előtt. A zöldségeket mag nélkül, héjastól grillezzük, a halat pedig bőrével lefelé kezdjük el sütni.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.