kulcsár edina
Egy kis grillezéshez nem kell nagy hely és sok így elkészíthető ételnek van szezonja ilyenkor. Már csak néhány dologra kell odafigyelni, és kezdődhet is a kerti parti.
Mint minden szabadtéri programnál, a főzésnél is nagyon fontos a saját és mások biztonsága. Ezen kívül az sem mindegy mit, mivel fűszerezünk, vagy épp mit, meddig sütünk és, hogy hogyan rakunk tüzet. Összegyűjtöttünk néhány gyakorlati tanácsot a kerti sütögetésekhez.
Erkélyen maximum elektromos grill használható, társasház közös zöldterületein akár gázgrill is -már ha a lakók nem bánják-, az erdőkben csak a kijelölt tűzrakóknál lehet grillezni, de csak ha nincs épp tűzgyújtási tilalom, és a kertekben sem árt jól körülhatárolni azt a helyet, ahol tüzet rakunk. Mindig legyen kéznél oltóanyag, a tűzre pedig senki ne öntsön semmit. Főleg ne olajat és páclevet. Ha végeztünk a főzéssel, oltsuk el a tüzet.
Jó minőségű, lehetőleg frissen vásárolt alapanyagokat használjunk. A mélyhűtött húst hűtőszekrényben előzőleg teljesen olvasszuk ki. A húst szeleteljük közel azonos méretűre, hogy egyszerre készüljenek el. A pácolt húst hűtőszekrényben kell tárolni és közvetlenül az előtt szabad csak kivenni, hogy a grillre tennénk.
A páchoz ne adjuk sót, mert az nedvességet von el húsoktól, csak közvetlenül a sütés előtt sózzunk. Az ideális pácidő húsoknál minimum 3-6 óra, halaknál 1, a zöldségeknél pedig fél óra. A vörös húsok (pl. marha) rostjainak fellazításához használjunk savas pácokat, például citrom, bor vagy ecetalapúakat. A pácléből kivett húst sütés előtt töröljük szinte szárazra és szedegessük le róla a nagyobb fűszereket, hogy ne akadályozzák, lassítsák a sütést és ne égjenek rá a húsra.
Csontos hús grillezése esetén ügyeljünk arra, hogy a csont melletti rész kellő hőkezelése hosszabb időt vesz igénybe, ha pedig egy alapanyag grillezését egyszer már elkezdtük, fejezzük is be. Félig grillezett alapanyagot ne tegyünk el későbbre. Ha a húsból a zsiradék a parázsra cseppen és láng keletkezik, akkor a grillrácsot vegyük le addig, míg a láng elalszik, mivel a lángon a hús nem sül, hanem ég, megperzselődik. A rács soha ne legyen túl alacsonyan, közel a hőforráshoz és mindig a hosszabb sütési időt igénylő étellel kezdjünk. Hideg húst ne tegyünk a grillre! Mindig hagyjuk felmelegedni a húst szoba hőmérsékletűre sütés előtt. A zöldségeket mag nélkül, héjastól grillezzük, a halat pedig bőrével lefelé kezdjük el sütni.