"Időben szóltam, hogy elmebeteg" - Gulyás Gergely keményen beleszállt Magyar Péterbe

INSIDER
Létrehozva: 2023.12.27.

Megáldotta Ferenc pápa a Tokajit és a magyar bort

Szent János napján a borszentelési szokásokat felelevenítve Ferenc pápa audiencia keretein belül apostoli áldását adta a Tokajira és általában a magyar borra december 27-én.

Rókusfalvy Pál, a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos Magyarország Szentszéki Nagykövetségén keresztül fordult levélben Ferenc pápához, amelyben kérte a magyar bor megszentelését. A kormánybiztos a Magyar Bormarketing Ügynökségen keresztül harminc tokaji borász összesen 180 palack aszúját küldte el előre a Vatikánba, a december 27-i audienciára pedig egy külön díszdobozos Tokaj Esszenciát is vitt magával. 

Rókusfalvy Pál Tokaji Esszenciát vitt a pápának. / Fotók: ©Vatican Media

Az aszúra azért esett a választás, mert általános vélekedés szerint ez a fajta Isten, az ember és a természet olyan kivételes és ritka összhangjának az eredménye, amely rendkívüli egyediséget hordoz magában.  Rókusfalvy Pál a személyes találkozó során úgy fogalmazott: 

Azért érkeztünk, hogy Szent János ünnepén apostoli áldását kérjük ezen Tokaji Aszúra, illetve ezen keresztül a magyar borra, az istenfélő magyar borászok munkájára! 

Tokaj a magyar himnusz harmadik strófájában is helyet kapott, ezért a kormánybiztos nemzeti imádságunk elegáns nyomatait nyújtotta át három nyelven: a magyar mellett a Szentatya anyanyelvén, spanyolul, valamint angol nyelvű fordításban.

Nemzeti imádságunk, a Himnusz dísznyomatos példányát mutatja Rókusfalvy Pál Ferenc pápának. Fotók: ©Vatican Media

Többszázéves legenda szól róla, Kazinczy Ferenc feljegyzéseiben is megemlíti, mára pedig a világ egyik leghíresebb borának számít a tokaji aszú. Az édes bor méltán híres, hiszen nemcsak évszázados technológián alapul, hanem az ízvilága is különleges.

 

A tokaji aszú legendája

A tokaji aszú évszázadok óta a magyar földek különleges borának számít. Sokáig vitatkoztak rajta a történészek, vajon igaz-e a legenda, hogy az aszúbor készítésének technológiáját Szepsi Lackó Máté, Lorántffy Zsuzsanna udvari papja, erdőbényei prédikátor találta-e fel vagy sem. Ő volt a legenda szerint ugyanis, aki a fejedelemasszony sátoraljaújhelyi szőlőjéből készítette az első aszút, és azzal lepte meg húsvétra őt. A históriát sokáig igaznak vélték, hiszen Kazinczy Ferenc feljegyzéseiben is ez volt megerősítve: azokban ugyanis felmenőjét, Kazinczy Pétert, az úrnő jószágigazgatóját nevezte meg az író hitelesnek hitt forrásnak.  

A legendát Zelenák István történész cáfolta. A bor még ősibb eredetű: hamarabb, a XVI. század első felében készült el az első aszú. A jelenleg ismert legkorábbi említése a bornak a Garay nemesi család egy örökleveléből származik 1571-ből. 

 

 

 

 

 

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek