tóth gabi
A világ vezető borszakmai magazinjának számító Wine Spectator 2022-es Top 100 listáján egyedüli magyar borként, a 88. helyen szerepel a Disznókő Tokaji Furmint 2020.
A magyar bor az utóbbi időben egyre több nemzetközi elismerést szerez, ráadásul idén is szép évjárat várható, amiről nemrég a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos nyilatkozott a Ripostnak. Most újabb elismerést szerzett az országnak egy tokaji pincészet. A világ vezető boros szaktekintélyének számító Wine Spectator 2022-es Top 100 listáján egyedüli magyar borként, a 88. helyen szerepel a Disznókő Tokaji Furmint 2020.
A Top 100 az elmúlt év borvilágáról nyújt átfogó képet, a világ kulcsfontosságú régióiban megjelent legjobb évjáratú borok friss megjelenéseitől kezdve az új trendeket kutató hagyományos pincészetek izgalmas borain át a feltörekvő borászatok kínálatáig
– nyilatkozta Jeffery Lindenmuth, a Wine Spectator ügyvezető szerkesztője.
A neves bormagazin szerkesztői az elmúlt év vakkóstolóin több mint 8800 bort értékeltek - közülük választották ki azt a legjobb 100-at, amelyet a minőség, érték, elérhetőség és a bor mögött álló történet, annak egyedisége és izgalmassága alapján rangsoroltak.
A Wine Spectator Top 100-as listája 1988 óta minden évben kiemelt figyelmet kap, melybe a szerkesztők az év során áttekintett több ezer bor közül a legizgalmasabbakat válogatják be. Mivel az értékelt borok közül sok csak korlátozott mennyiségben készül, mint írják, a Top 100-as lista egyfajta útmutató azokhoz a pincészetekhez, melyeket a jövőben is érdemes figyelni, valamint azokra a termelőkre és borokra kívánja felhívni a figyelmet, amelyeket a Wine Spectator szerkesztői különösen figyelemre méltónak találnak.
Lapunk megkereste a Tokaj Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet Zrt.-t, hogy megtudjuk mi is jellemzi ezt a díjnyertes bort.
A 2020-as évjáratról azt kell tudni, hogy az év enyhe és száraz téllel kezdődött, majd május végéig nagyon száraz és meglehetősen hűvös volt az idő. A nyár esős és hűvösebb volt az átlagnál, a szőlő valamivel később érett, mint az előző években. A szüret alatt az időjárás is párás volt, nagyon szelektíven kellett szüretelni, de ez lehetővé tette számunkra, hogy friss, gyümölcsös száraz borokat készítsünk. A hozamok, akárcsak Európában, nagyon alacsonyak voltak
- tudtuk meg a pincészet vezetőitől.
A fürtöket bogyózás nélkül préselték, egy éjszakai ülepítés után acéltartályban erjesztették 16 és 18°C közötti hőmérsékleten. A tételek körülbelül felében végeztek almasavbontást - tudtuk meg.
„A bort rozsdamentes acéltartályokban 4 hónapon keresztül finomseprőn érleltük. 2021 márciusában 750 ml-es tokaji palackokba töltöttük, üvegdugóval lezárva" - árulták el.
Mint megtudtuk, a Disznókő Tokaji Dry Furmint egy könnyen fogyasztható bor, minden alkalomra tökéletes: szomjoltásra egy forró nyári napon, kísérő könnyű fogásokhoz, nagyszerű egy grillezős baráti estéhez. Kiváló aperitif, nagyszerű kísérő akár könnyű szósszal készített halas fogások (pl. hering), a tenger gyümölcseihez (kifejezetten osztrigához vagy kaviárhoz), de remekül párosítható szárnyasokhoz, vadmadarakhoz és salátákhoz is.
A Disznókő Tokaji Dry Furmintot legjobb hidegen (10°C) felszolgálni. Felbontás után érdemes azonnal elfogyasztani. Igyuk fiatalon, hogy frissessége és ásványossága a legjobban érvényesüljön.