RETRO RÁDIÓ

Hatalmas nemzetközi sikert aratott a Disznókő Pincészet furmintja

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2022. 11. 25. 17:20

A világ vezető borszakmai magazinjának számító Wine Spectator 2022-es Top 100 listáján egyedüli magyar borként, a 88. helyen szerepel a Disznókő Tokaji Furmint 2020.

A magyar bor az utóbbi időben egyre több nemzetközi elismerést szerez, ráadásul idén is szép évjárat várható, amiről nemrég a nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos nyilatkozott a Ripostnak. Most újabb elismerést szerzett az országnak egy tokaji pincészet. A világ vezető boros szaktekintélyének számító Wine Spectator 2022-es Top 100 listáján egyedüli magyar borként, a 88. helyen szerepel a Disznókő Tokaji Furmint 2020.

Fotó: Zsolt Szentirmai

 

A Top 100 az elmúlt év borvilágáról nyújt átfogó képet, a világ kulcsfontosságú régióiban megjelent legjobb évjáratú borok friss megjelenéseitől kezdve az új trendeket kutató hagyományos pincészetek izgalmas borain át a feltörekvő borászatok kínálatáig

 – nyilatkozta Jeffery Lindenmuth, a Wine Spectator ügyvezető szerkesztője.

A neves bormagazin szerkesztői az elmúlt év vakkóstolóin több mint 8800 bort értékeltek - közülük választották ki azt a legjobb 100-at, amelyet a minőség, érték, elérhetőség és a bor mögött álló történet, annak egyedisége és izgalmassága alapján rangsoroltak.

A Wine Spectator Top 100-as listája 1988 óta minden évben kiemelt figyelmet kap, melybe a szerkesztők az év során áttekintett több ezer bor közül a legizgalmasabbakat válogatják be. Mivel az értékelt borok közül sok csak korlátozott mennyiségben készül, mint írják, a Top 100-as lista egyfajta útmutató azokhoz a pincészetekhez, melyeket a jövőben is érdemes figyelni, valamint azokra a termelőkre és borokra kívánja felhívni a figyelmet, amelyeket a Wine Spectator szerkesztői különösen figyelemre méltónak találnak. 

Lapunk megkereste a Tokaj Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet Zrt.-t, hogy megtudjuk mi is jellemzi ezt a díjnyertes bort.

A 2020-as évjáratról azt kell tudni, hogy az év enyhe és száraz téllel kezdődött, majd május végéig nagyon száraz és meglehetősen hűvös volt az idő. A nyár esős és hűvösebb volt az átlagnál, a szőlő valamivel később érett, mint az előző években. A szüret alatt az időjárás is párás volt, nagyon szelektíven kellett szüretelni, de ez lehetővé tette számunkra, hogy friss, gyümölcsös száraz borokat készítsünk. A hozamok, akárcsak Európában, nagyon alacsonyak voltak

- tudtuk meg a pincészet vezetőitől.

A fürtöket bogyózás nélkül préselték, egy éjszakai ülepítés után acéltartályban erjesztették 16 és 18°C közötti hőmérsékleten. A tételek körülbelül felében végeztek almasavbontást - tudtuk meg.

„A bort rozsdamentes acéltartályokban 4 hónapon keresztül finomseprőn érleltük. 2021 márciusában 750 ml-es tokaji palackokba töltöttük, üvegdugóval lezárva" - árulták el.

Mint megtudtuk, a Disznókő Tokaji Dry Furmint egy könnyen fogyasztható bor, minden alkalomra tökéletes: szomjoltásra egy forró nyári napon, kísérő könnyű fogásokhoz, nagyszerű egy grillezős baráti estéhez. Kiváló aperitif, nagyszerű kísérő akár könnyű szósszal készített halas fogások (pl. hering), a tenger gyümölcseihez (kifejezetten osztrigához vagy kaviárhoz), de remekül párosítható szárnyasokhoz, vadmadarakhoz és salátákhoz is.

A Disznókő Tokaji Dry Furmintot legjobb hidegen (10°C) felszolgálni. Felbontás után érdemes azonnal elfogyasztani. Igyuk fiatalon, hogy frissessége és ásványossága a legjobban érvényesüljön. 
 

 


 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.