Létrehozva: 2023.07.27.

Az autók világában látod a jövődet? Mutatjuk, hogyan tovább

Ezek a lehetőségek előtted is nyitva állnak.

Az Autós Nagykoalíció a Mobilitási Platformban szereplő partnereivel együtt elindítja az autós szakmákat bemutató, azoknak perspektíváit ismertető cikksorozatát. Figyelemfelkeltő, tájékoztató és felkészítő programuk célja a fiatalok érdeklődésének felkeltése az autós szakma szépségei, az autóipar által kínált munkalehetőségek iránt.

Fotó: Wolf Géza

A pályaválasztás előtt álló fiatalok és szüleik a továbbtanulási lehetőségeket bújva nagyon széles skálán választhatnak. Mind a szakképzés, mind a felsőoktatás számos lehetőséget kínál azoknak, akiket már korán „megfertőzött” a két- négy- vagy többkerekűek iránti rajongás. A járműipar ma jó perspektíva, benne dolgozni megnyerő és elismerésre méltó, de a jövővel kapcsolatban sok bizonytalanságot hallani. 

A mobilitás fenntartására továbbra is egyértelműen növekvő igény van. Mindemellett a járművek bonyolultsága nemcsak kihívást, hanem megnövekedett javítási időket is eredményez, ami azt jelenti, hogy egységnyi járműre több munkaidő jut. Ebből következik, hogy ha nem csökken a járművek darabszáma, akkor egyre több munkát kell a fenntartó iparnak elvégeznie. A trendek alapján az is jól látszik, hogy nemcsak a klasszikus mechanikus és elektromos munkák iránt mutatkozik majd további kereslet, hanem informatikai hálózatokon kell dolgozni, diagnosztikai eszközöket kell használni, valamint az elektromos és hibrid hajtásláncok javításához szükséges további specifikus feladatokat is el kell végezni.

Fotó: Wolf Géza

A kor kihívásainak (és a német mintának) megfelelően az autós szakmák megnevezései is megváltoztak. Ha valaki autószerelőnek szeretne tanulni, akkor a gépjármű mechatronikus és a gépjármű mechatronikai technikus szakmákat kell keresni a szakiskolák kínálatában. A gépjármű mechatronikus képzés 3 éves, nem érettségihez kötött. A három évből kettőt a diákok duális képzésben tudnak tölteni, így már korán belekóstolhatnak az ipari munkába, megismerkedhetnek későbbi munkáltatóikkal, és azok elvárásaival. A duális képzés nemcsak szakmai, hanem az ösztöndíj révén anyagi előnyökkel is jár a diákok számára. A technikusi szintet a Gépjármű mechatronikai technikus szakma jelenti, mely képzés nappali oktatásban 5 évig tart, melyből 3 évet tölthetnek a tanulók duális képzésben cégeknél. Az érettségivel és szakmai vizsgával záruló képzés továbbtanulási előnyökkel is jár. Egyre több egyetem és főiskola köt megállapodásokat a technikumokkal, hogy képzéseiket elfogadva, okleveles technikusi végzettséggel, kedvező pontszámítással a diákok tovább mehessenek egyetemi tanulmányokat folytatni.

Fotó: Wolf Géza

A szakmának szüksége van jó technikusokra, így azok, akik a javítóiparban szeretnének maradni, gyorsan találhatnak munkát, és szerencsére mindig fennáll a lehetőség a továbbtanulásra is. Szintén lehetőség a technikum elvégzése után az elektromos és hibrid járművek felé venni az irányt, és Alternatív Járműhajtási Technikus végzettséget szerezni a hatodik évben. Ilyenkor az egész évet duális képzésben lehet tölteni. Aki fiatalon, nappali képzésben végzi el ezt a szakmát, nagy előnnyel indulhat a munkaerőpiacon, hiszen a munkáltatóknak szükségük lesz olyan munkatársakra, akik jogosultsággal rendelkeznek a hibrid és elektromos járművek szervizelésére.

A tanulás az iskola befejezésekor sem ér véget, hiszen a cégeknél lehetőség van márkaspecifikus vagy szakterületi képzésekre, melyek a technika fejlődésével és a specializáció folyamatával elengedhetetlenné váltak. A munka során a szakmai kihívások és a folyamatosan lecserélődő, fejlődő járművek nem engedik, hogy a dolgos mindennapok monotonná váljanak. A folyamatos változás miatt szinte elengedhetetlen az élethosszig való tanulás, de aki képes követni a folyamatosan fejlődő technikai és technológiai fejlődést, arra fényes jövő várhat az autóiparban. Érdemes ezt is figyelembe venni a szakmai orientáció során.

Az Autós Nagykoalíció (ANK) egységes szakmai képviseletet nyújt a hazai gépjárműgyártás, kereskedelem, szolgáltatás, finanszírozás, biztosítás és gépjármű bontás területén, a teljes gépjármű életciklus mentén. A Mobilitási Platform célja a mobilitás társadalmi, technológiai és fenntarthatósági témáinak szakmai képviselete, feldolgozása, szintetizálása, szakmai háttértámogatás biztosítása a döntéshozatalhoz. A Mobilitási Platform az Autós Nagykoalíció vezetésével kezdi meg működését. Az Autós Nagykoalíció jelenlegi tagságán felül ide várunk minden együttműködni szándékozó szakmailag kompetens szereplőt, aki képes és hajlandó irányított közös munkavégzés révén előrevinni a mobilitás komplex ügyét. Az Autószerelők Országos Egyesülete az elsőszámú és a legszélesebb szakmai bázison működő autójavítói érdekképviselet Magyarországon, mely a Mobilitási Platform tagjaként az Autós Nagykoalícióval együttműködve végzi szakmai és szemléletformáló tevékenységét, valamint az Autós Szakmák Tanulmányi Versenyének szervezését.

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Nőkre lőttek Kárpátalján a kényszersorozás miatt - videó

origo.hu

Ezek voltak a magyarérettségi feladatai

borsonline.hu

„Sok mindent megbocsátottam, de van, amit nem lehet” – Kecskés Enikő kitálalt a szakításról T. Dannyvel

vg.hu

Váratlan fordulat: megszólalt a Nemzeti Színház Udvaros Dorottya szerződéséről

ripost.hu

Leszámol a hangyákkal a lyukas alufóliabomba

vg.hu

Harmadszor is csökken az üzemanyagok ára, olajat talált a Mol – heti összefoglaló

origo.hu

Megszólalt Kecskés Enikő a T. Dannyvel való kapcsolatáról

travelo.hu

A Yellowstone Nemzeti Park egyik forrásba esett egy férfi, esélye sem volt a túlélésre

ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

she.life.hu

Amikor beköszönt a jól ismert bakteriális „barát” (hirdetés)

videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

ripost.hu

Vajon elég bátor vagy, hogy nekivágj ennek a 10 kérdésnek?

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Megmutatjuk Magyar Péter igazi arcát: pár hét alatt lehullott a lepel

INSIDER

Öngyilkosságot hazudott Magyar Péter

INSIDER

Magyar Péter egyértelműen a baloldal mellé állt

INSIDER

„A rémálmom vált valóra” - Nyoma veszett az eltűntkereső Laci gyermekkori barátjának

INSIDER

Szuperélelmiszernek tartják és most van a szezonja: két hét alatt felére csökkent az eper ára

INSIDER

Felkavaró részletek: gyerekek bukkantak rá az Aszódon elrejtett holttestre

INSIDER

Magyar Péterék összevissza kapkodnak, egymás után állnak elő vállalhatatlan jelöltekkel

INSIDER

Fél valamitől? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter