tóth gabi
Megújult a legfinomabb magyar házi sütemény! Igazi kímélõ desszert lett belõle, csodálatos ízekkel. És így bátran ehetsz belõle akár többet is!
Az igazi almás pitének párja nincs! Az alma savanykás zamata igazán üdévé, a fahéj illata pedig valami fenségessé teszi ezt az egyszerű magyar sütit. Az pedig külön öröm, hogy ez az interneten keringő recept igazi kímélő verzióban készült el: tésztájában sokkal kevesebb a szénhidrát a hagyományos változatokhoz képest, a töltelékben pedig nincs külön cukor, mivel ezt édesítő helyettesíti. Minden egyéb viszont megegyezik a régi változattal: így ez a pite is isteni finom! Próbáld ki, biztosan ízleni fog!
HOZZÁVALÓK
Tésztához:
- 250 gr Norbi liszt
- 1 dkg puha vaj
- 1 tojás
- 140 gr natúr görög joghurt
- 1 ek. Lovely Sweet édesítő
- 1/2 tk. sütőpor
Töltelék:
- 2 kg alma
-1tk. fahéj, folyékony édesítő
-1ek. útifű maghéj
Így készítsd:
1. Morzsold el a lisztben a vajat, majd gyúrd bele a tojást, a sütőport és a joghurtot. Ha keménynek találnád, pici tejet adhatsz hozzá. A begyúrt tésztát tedd legalább 20 percre hűtőbe.
2. Az almát hámozd meg és reszeld le. Keverd hozzá az útifű maghéjat és az édesítőt.
3. Válaszd ketté a tésztát. Az egyiket nyújtsd ki és igazítsd egy sütőpapírral előre kibélelt tepsibe.
4. Borítsd rá az almás tölteléket, erre fektesd rá a szintén formára kinyújtott másik tésztalapot. Felvert tojással kend meg a tetejét és villával szurkáld meg, hogy sütés közben távozhasson a gőz.
5. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt lesz kész.
Ez az adag egy 20X25 cm-es kis tepsire elegendő. 15 szelet lesz belőle.
Jó étvágyat hozzá!
TIPP:
Reszelhetsz citromhéjat a tésztájába, úgy még finomabb!
Ha túl édes az alma, facsarj a töltelékbe citromot.
(Forrás: Laczó Andrea, Facebook)