kulcsár edina
A karfiolrizs a köretek csúcsa! Igazi kímélõ vacsora lehet, hizlaló hozzávalók nélkül! Kalandozz az ízek világában egészségesen!
Ennek az ételnek az összetevői kissé eltérnek a mindennap megszokottól. Azt gondolnád, hogy a rizses csirkemell egy újabb változatát látod, de tévedsz.
Itt semmi sem az, aminek látszik!
De egy biztos: ez a kaja gyakorlatilag szénhidrátmentes, nem emeli meg durván a vércukor szinted! Rengeteg benne az egészséges rost és a vitamin! A lehető legoptimálisabban táplálja a szervezeted!
Hozzávalók:
35 dkg natúr tofu (szójababsajt)
12 evőkanál szezám olaj
1 kisebb karfiol
2 gerezd aprított fokhagyma
zöldség (brokkoli, zöldhagyma, paprika, baby bok choy)
1/4 csésze szójaszósz
1/2 teáskanál fokhagymás chili szósz (ha nem szereted az erőset, elhagyhatod)
édesítő, ízlés szerint
2 evőkanál olíva olaj
Így készítsd:
1. A tofut kockázd fel kb. 1,5x1.5 cm-es kockákra. Tedd a 200 fokra felmelegített sütőbe 25 percre, süsd át. Forgatni nem kell, gyakorlatilag az a jó, ha a külseje kicsit megkeményedik.
2. Miközben hűl, készítsd el a pácoló szószt, a szójaszószból, a fokhagymás chiliből, a szezám olaj feléből és az olajból. Ebbe keverd bele a tofu kockákat és 15 percig hagyd benne.
3. Közben a megmosott, rózsákra szedett karfiolból egy reszelő (vagy zöldségaprító) segítségével készíts karfiol rizst. Majd keverd hozzá a zúzott fokhagymát.
4. A zöldséget, pirítsd meg kevés szezám olajon, majd kanalanként add hozzá a bepácolt tofukockákat. Kevés ideig süsd, hogy roppanós maradjon a zöldség! Hidd el, így az igazi!
Kicsi vizet adhatsz hozzá, hogy ne égjen le.
A karfiol rizst egy másik serpenyőben kevés szezám olajon párold kb. 6-8 percig. Amikor kész, tálad a zöldséges tofu kockákkal.
Tipp
Friss lime-mal vagy citrommal tálald, savanykás levük nagyon jól kiemeli az ízeket!