tóth gabi
Az biztos, hogy leesik az állad, ha ezt a finomságot kipróbálod! Fantasztikus magyar ízek, igazán kímélõ változatban!
Azt eddig is tudtuk, hogy a karfiol tökéletes diétás zöldség, gyakorlatilag nincs benne szénhidrát, rosttartalma viszont magas. Rengeteg szuper diétás receptet ismerünk karfiolból, sőt, egészen elképesztő új ötleteket is hallottunk: kenyeret, zsömlét, pizzát, rizst, sőt nokedlit is készíthetsz ebből a sokoldalú zöldségből.
A pörkölt ötlete ehhez képest igazén kézenfekvő, inkább az a furcsa, hogy eddig senkinek nem jutott eszébe. A recept egyébként a legnagyobb magyar diétás közösség berkeiben, azaz Norbi követői között bukkant fel. Hogy miért jó hús helyett karfiolból készíteni a pörköltet, amikor a hús nem is tartalmaz szénhidrátot, vagyis eleve nem hizlal??? A válasz rendkívül egyszerű: mert így sokkal könnyebb a gyomornak!
Biztos veled is előfordult már, hogy besokalltál a sok hústól és valami könnyűt kívántál. A karfiolpörkölt nem nehezít el, éjszakára sem nyomja gyomrodat.
Spórolásnak sem rossz ez a recept, hiszen a karfiolt a hús árának töredékéért is megkapod, ráadásul 15 perc alatt elkészül!
Hozzávalók:
1 nagy fej karfiol
2 fej hagyma, finomra vágva
3 gerezd fokhagyma
1 ek. fűszerpaprika
1 dl olaj, lehetőleg olíva-
só, bors
csípős paprika, opcionálisan ínyenceknek
Így készítsd:
1. Tisztítsd meg a karfiolt, szedd egész kicsi rózsákra, majd egyetlen percre dobd lobogó forró vízbe, szűrd le. Ezt a fázis lényegesen lerövidíti a karfiolpörkölt elkészítési idejét és elveszi a karfiol bántó szagát.
2. Pirítsd le a hagymát az olajon, keverd bele a pirospaprikát illetve a zúzott fokhagymát, majd forgasd az alapba az előkészített karfiolt.
3. Ízlés szerint sózd, borsozd, fedő alatt párold puhára. Csak egy icipici vized adj hozzá, hogy ne kapjon oda az alja.
4. 15 perc múlva kész is a villámgyors és isteni pörkölt. Könnyű körettel, és tejföllel verhetetlen diétás ebéd vagy vacsora!