kulcsár edina
Hûsítõ finomságra vágysz? Vigyázz, mert szinte minden nyári desszert cukrot tartalmaz, és borítja a diétád. A felhõtortában viszont megbízhatsz, nincs benne se cukor, se liszt, eheted bátran, ettõl nem rakódnak rád pluszkilók!
Töretlenül tart a diétázók rajongása az úgynevezett felhő-módszerrel készült fogyókúrás finomságok iránt. Végigtarolta a netet a zéró-szénhidrátos felhőkenyér, majd nyomában a felhőmuffin, a felhőpalacsinta és az egyéb változatok. Mindegyik felhő-pékáru lényege, hogy tésztájának alapja felvert tojásfehérje, amit a receptek könnyű krémsajttal dúsítanak.
A végeredmény minden esetben rendkívül alacsony szénhidráttartalom, ami azt eredményezi, hogy ezek a finomságok nem emelik meg a vér cukorszintjét,
a szervezetet nem kényszerítik durva inzulintermelésre, mint a hagyományos desszertek. A felhő-módszer garancia az egészségre, így nem is csoda, hogy napról napra bukkannak fel új felhő-receptek. A nyári kínálatból ez a tortát tartják legjobbnak a diétázók. Mindjárt megérted, hogy miért, íme a recept:
Hozzávalók:
Tortaalap
Krém:
Így készítsd
Tortaalap:
A vajat, az édesítőt, a kókusz- és a mandulalisztet illetve a sót dolgozd össze, tésztaállagú anyagot kell kapnod.
A tésztát nyomkodd bele a sütőforma aljába, 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt készre sül.
Fontos: A tortaalap akár puha is lehet, amikor kiveszed a sütőből. Legjobb, ha óvatosan kiemeled a formából és hagyod így kihűlni, akkor hamarabb eléri a ropogós állagot.
Töltelék:
Óvatosan, gyenge tűz fölött olvaszd meg a vajat.
Húzd le a tűzről az edényt, keverd bele az édesítőt, a citromlét és a citrom reszelt héját. Ha már visszahűlt a vaj, keverd az elegyhez a tojássárgákat, majd tedd vissza az edényt a tűzre, de a legkisebb fokozatra.
Folyamatos kevergetés mellett hamarosan sűrűsödni kezd a krém. Ha már jónak látod az állagát, húzd le a tűzről az edényt. A krémet öntsd át egy tálkába és hagyd kihűlni.
Egy nagyobb tálban verd keményre a tejszínhabot, keverd bele az édesítőt. Majd a zselésítő anyagot – amit a csomagoláson látható módon előkészítettél – is keverd a felvert tejszínhabba.
Óvatosan keverd a citromkrém 1/3-át a habos részhez. Amikor már szép sima, mehet bele a többi hab is.
A tortaalapot tedd vissza a formába, így kanalazd rá a habos krémet. Tejszínhabban és reszelt citromhéjjal díszítve, hidegen tálald.
HOPPÁCSKA!
Ha 8 szeletre vágod a felhőtortát, 1 szelet mindössze 2,5 g szénhidrátot tartalmaz!