tóth gabi
A magyar konyha egyik legkedveltebb feltétje mindig is a fasírt volt. Formára és ízre számtalan verzió létezik. Most egy különleges hozzávaló révén elkészült a legegészségesebb változat.
A hús alapvető eleme minden egészséges diétának, leggyakrabban a sovány szárnyasokat ajánlják a dietetikusok. Egy darabig nincs is ebből gond, de valljuk be, hamar unalmassá válik a natúr csirkemell - akkor is, ha sokféleképpen elkészíthető.
Egy idő után minden fogyókúrázó azon töri a fejét, hogy lehetne változatosabbá tenni a húst!
Megoldás lehet a fasírt, azaz a fűszerekkel bekevert húspogácsa, melyet számos stílusirányban elkészíthetsz. Csakhogy a fasírttal az a gond, hogy jó magyar szokás szerint többnyire kenyérrel dúsítjuk fel - így viszont a húspogácsába bekerülő szénhidráttartalom azonnal tönkre vágja a diétát.
Ezt az apró hibát küszöböli ki most egy zseniális ötlet, mely Norbi rajongói táborában bukkant fel:
Kerüljön a fasírtba chiamag!
Az apró magvak rendkívül egészségesek, gyorsítják a fogyás folyamatát. Ráadásul nedvesség hatására zseniálisan viselkednek: a chia megszívja magát vízzel, többszörösére nő a térfogata. Ezáltal ugyanúgy fellazítja a darált húst, mint a beáztatott puha kenyérbél.
A végeredmény zseniális: fantasztikusan finom húspogácsa, ami nemcsak azt akadályozza meg, hogy felkússzanak rád a kilók, de még le is fogyaszt!
Hozzávalók:
1/2 kg darált sertéscomb (szaftosabb, kellemesebb lesz tőle a fasírt)
1 tojás
3-4 tk. chiamag (lehetőleg darálva, de az egész szemes is jó)
4 cikk fokhagyma, lereszelve
1 fej vöröshagyma, finomra vágva
1 tk. fűszerpaprika (opcionális)
őrölt bors
só
3-4 ek. petrezselyemzöld, finomra vágva
Így készítsd
1. Öntsd a hozzávalókat és fél pohár vizet egy tálba. Jól dolgozd össze, hagyd pihenni egy órát.
2. Formálj húsgolyókat a bekevert húsmasszából, ezeket sorakoztasd fóliával bélelt tepsibe.
3. Spriccelj a fasírtgolyókra kevés olajat, majd mehet is a sütőbe! 180 fokon kb. fél óra alatt szuper finomra sülnek!
Tipp:
Sütheted kevés olajon serpenyőben is. Így hamarabb elkészül.
(Ötlet: Edit Karászi)