Többé nem marad híg a cukor nélkül, egészségesen eltett lekvár! A megoldást egy apró magocska hozza, mely kellemesen besûríti a gyümölcsízt, ráadásul legjobb barátod a fogyásban!
Nem meglepő, hogy bekerült a lekvárba a chia mag, hiszen fantasztikus mennyi jótékony tulajdonsága van! Nemcsak izgalmasan pöttyös lesz tőle a házi dzsem, hanem egészségesebb is: kutatások sora bizonyítja, hogy ez az apró magocska kordában tartja a vérnyomást és a koleszterinszintet, ezáltal segít megőrizni a szív fiatalságát.
Mindemellett a chia hathatós segítséget nyújt ahhoz, hogy megszabadulj a felesleges kilóktól! A chia magos ételek után ugyanis sokáig nem éhezel meg!
![]()
Az apró magok emellett különleges zselésedő képességük miatt is érdekesek: magukba szívják a nedvességet és megduzzadnak, a környezetükben lévő nedvdús állományt pedig bezselésítik.
Isteni adomány ez a képesség,
pláne ha azt vesszük alapul, hogy a cukormentesen készülő lekvárok meglehetősen hígak.
Adódik tehát az ötlet: chia magot a lekvárba!
Ez volt a baj a régi technikával
Nagyanyáink idejében még fele-fele arányban használták a gyümölcsöt és a cukrot a receptek, és akár órákig is eltartott a főzés, hogy minél több nedvesség távozhasson a lekvárból. A hosszas hőkezelés során sajnos az illat és zamatanyagok jelentős része is eltűnt, illetve a sűrűsödéssel mélyült a lekvár színe is, ami szintén kevéssé kívánatos.
![]()
Legyen a lekvár modern és szuper-egészséges!
Az egészség jegyében készülő lekvárokban minél inkább vissza kell szorítani a hozzáadott cukor mennyiségét, legjobb teljesen cukor nélkül megfőzni. A legsavasabb gyümölcsökhöz pl. szeder, ribizli, málna esetleg steviat, nyírfacukrot vagy a lekvárokhoz nagyon jól alkalmazható Update1 Lovely Sweet édesítőt érdemes bevetni. Ám így is számolnod kell azzal, hogy a lekvár rendkívül híg lesz. Ezt a hibát küszöböli ki a zselésítő használata, mely valóban megfelelő textúrát biztosít a "vékony" lekvároknak is. A zselatinnal kapcsolatban viszont az a jogos kritika merül fel, hogy az valójában állati eredetű adalék - marhahúscsontokból vonják ki. Ha pedig az ember jobban belegondol, semmi keresnivalója nincs csontoknak a lekvárban!
Ezen a ponton jön a hatalmas fordulat!
A magyar diétázók ugyanis felfedezték maguknak a zseniálisan zselésítő chia magot!
A tökéletes lekvár chia maggal készül!
![]()
Íme a recept:
Eper lekvár chia maggal
Hozzávalók:
(3-4 kis üveg lekvárhoz)
Így készítsd:
1. A megmosott és lecsumázott, esetleg félbevágott eperszemeket tedd fel egy lábosban főni. Semmilyen plusz folyadék nem szükséges hozzá, ereszt magának elég levet.
![]()
2. Ha felforrt, vedd takaréklángra. Többször keverd át, hogy egyenletesen átforrósodjon minden eperdarab.
![]()
3. Pár perc forrás után krumplinyomóval törd át az egészet, majd tedd a híg eperraguhoz a chia magokat.
![]()
4. Újabb pár perc alatt besűrűsödik a lekvár. Húzd le a főzőedényt a tűzről és előre sterilizált üvegekbe máris porciózhatod az isteni és főleg egészséges (!) chia magos eperlekvárodat. Ebben a formában hűtőben két hétig áll el. Ha télen is majszolnál belőle, dunsztold ki!
(Az üvegek precíz előkészítéséről, illetve a szakszerű dunsztolásról itt olvashatsz!)
![]()
A chia magos házi eperlekvárnak nincs párja, ebben biztos lehetsz!
Kényeztesd magad és szeretteidet saját eper lekvároddal!
Próbáld ki málnával, ribiszkével, barackkal, szederrel, meggyel is, de keverheted is a gyümölcsöket, hogy még izgalmasabb legyen a lekvárod!
