2°C
3°C

Szilárda névnapja

RETRO RÁDIÓ

Így tudsz tökéletes cukormázat készíteni a mézeskalács díszítéséhez

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2025. 12. 14. 13:30

Süss idén is karácsonyra mézeskalácsot: házikókat, csillagokat, angyalkákat. A tökéletes cukormáz ehhez nagyon fontos díszítőelem. Segítünk, hogy a massza ne nehezítse meg a dolgod. Mutatunk néhány fantasztikus tippet!

Hamarosan itt a karácsony, és vannak klasszikus sütik, desszertek, melyeket nem szabad kihagyni. Tökéletes cukormáz nemcsak a mézeskalácsra kerülhet, hanem kekszekhez, muffinokhoz is nagyon finom. Nagyon fontos, hogyan dolgozol vele, ezért felhívjuk a figyelmed néhány igazán lényeges dologra. Mutatjuk, hogyan lesz isteni és gyönyörű a karácsonyi süti.

Tökéletes Cukormáz
Tökéletes cukormáz készül a mézeskalácsokra (Fotó: LEONID IASTREMSKYI / 123RF)

Minden édességet feldob a tökéletes cukormáz

A titok a részletekben rejlik

A porcukrot szitáld át, ne maradjanak rögök benne. A tojáshabhoz adott sótól a máz fehér marad, amely néhány csepp citromlétől csodásan fényes lesz. Adhatsz hozzá még egy kevés étkezési keményítőt is, de ez is legyen csomómentes.

A mézeskalácsmáz tökéletes receptje:

  1. Robotgéppel verd fel kemény habbá egy tojásfehérjét nagyjából 2-3 perc alatt.
  2. 20 dkg porcukrot adj hozzá egy csipetnyi sóval és 1 evőkanál étkezési keményítővel.
  3. A felét add a habhoz (10 dkg), és a sebességet fokozatosan növelve verd még 3 percen keresztül. 
  4. Majd add hozzá a maradék (10 dkg) porcukrot, és verd tovább ugyanígy még 5 percig, amíg tejfölsűrűségű lesz. A végén dolgozz bele 2-3 csepp citromlevet.
  5. Ha a mézeskalács teljes felületét szeretnéd bevonni vele, akkor a kész masszát 1 evőkanál vízzel hígítsd fel, és úgy vidd fel a mézeskalácsra.

Türelmesen díszíts!

 

Várd meg, míg teljesen kihűlnek a mézeskalácsok, így elkerülheted, hogy a süti felmelegítse a mázat, és ezzel azt is kiküszöbölheted, hogy szétfolyjon rajta. Azt is megteheted, hogy a sütés másnapján kezdesz csak neki a dekorálásnak.

Fontos az eszközhasználat is

A cukormázat kanalazd bele nejlonzacskóba, és egy vastagabb tűvel szúrd ki a csücskét. Természetesen a habzsák is jó választás, ha van hozzá elég vékony írókád. 

Szükséges egy jó mézeskalács recept is

Az alábbi videóban megnézheted, hogyan készítsd el a megfelelő mézeskalácsot. Szerencsére ebben a Mindmegette.hu stábja a segítségünkre volt. Íme a recept:

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.