
Zseniális női trükk: Ettől lesz szupermagas a piskóta
A hideg őszi estéken mi mást is lehetne csinálni, mint egy finom sütit sütni? Akár az ünnepekre gyakorolsz, akár a lelkedet vigasztalod a sütéssel, jó, ha van a tarsolyodban egy bevált piskóta recept.
Akár csokisan készíted tortának, akár őszi gyümölcsökkel gazdagítod, ez a tészta, amilyen könnyűnek látszik elsőre, olyan nehéz tökéletesre sütni. Egy jó piskóta recept több, mint a hozzávalók listája: olyan fogásokat is tartalmaz, amiket már nagyanyáink is alkalmaztak. A piskóta ugyanis nagyon kényes, nemcsak az arányokra kell odafigyelni, de arra is, hogyan bánsz vele. Mutatjuk a legfontosabb trükköket, amik segítenek, hogy szép, magas legyen.

1. Ne szemre mérj
A kevert sütiknél az állag árulkodik, elég csak szemre adagolni az alapanyagok mennyiségét, de a piskóta esetében érdemes inkább mindent precízen, ugyanazzal a kanállal kiporciózni, ugyanis itt nagyon fontosak a megfelelő arányok.
2. Tegyél bele vizet is
Sok piskóta recept csak a tojást, lisztet és cukrot javasolja, de érdemes kezdőként a vizes piskótával kezdeni, vagyis annyi vizet tegyél a tésztába, amennyi adagot tettél lisztből vagy cukorból. Két részletben öntsd a masszához, mert ha korán adod hozzá, elfolyósodhat a tojáshab, ha pedig a végén, túl sűrű, „szalonnás” lehet a tészta.
3. Semmi más nem kell bele
Csábító lehet, hogy tegyél a tésztához egy kis szódabikarbónát vagy sütőport, de ezektől sokszor összeesik a piskóta – ugyanis a belőlük képződő légbuborékok kipukkasztják a tojásét, és az egész belapul. Az alap összetevőkön kívül semmi másra nem lesz szükséged, ez a magas piskóta titka.
Piskóta recept
Hozzávalók:
- 4 ek liszt
- 4 db tojás
- 4 ek cukor
- 4 ek víz
Elkészítés:
- Verj a tojásfehérjéből kemény habot, a sárgákat keverd el a cukorral – ebbe a masszába adagold két részletben a vizet.
- Forgasd a tojássárgákból készült masszához a habot óvatos mozdulatokkal, nehogy összetörjön. Szitáld bele a lisztet is, és finoman keverd el. Öntsd a tésztát tepsibe vagy tortaformába, majd told be 180 Celsius fokra előmelegített sütőbe.
- A tepsitől és a tészta mennyiségétől is függ, mennyi idő alatt sül meg: kb. 20-30 perc lehet, mire aranybarna lesz. Ellenőrizd tűpróbával, hogy átsült-e a tészta. Fontos: a sütőt ne nyisd ki közben, mert a beáramló hideg levegő miatt is összeeshet a piskóta!






