
Ezt kend a pirítósra, ne a vajat és messzire elkerül a legcsúnyább téli betegség
Ha szeretnél valami finomat enni, és az immunrendszered is erősítenéd, akkor ezt feltétlen készítsd el! A konfitált fokhagyma íze isteni, és a szervezeted is hálás lesz érte, ha rendszeresen fogyasztod.
Ha szeretnél valami igazán finomat enni, ezt a receptet próbáld ki! A konfitált fokhagyma önmagában is tökéletes, pirítósra kenve, ráadásul az őszi immunerősítésben is nagy segítséged lehet. Bár a hőkezelés miatt a fokhagyma hatóanyagainak egy része elpárolog, a konfitált fokhagyma tele van ásványi anyagokkal: kálium, foszfor, kalcium és magnézium is bőségesen marad benne. Az allicin is részben lebomlik a hőkezelés alatt, de valamennyi így is marad a fokhagymában, ráadásul ha így készíted el, isteni finom, krémes, lágy feltétet kapsz a pirítósra.

Konfitált fokhagyma recept
Hozzávalók:
- 10 dkg fokhagyma
- 2 dl olívaolaj
Elkészítés:
- Hámozd meg a fokhagymagerezdeket, majd tedd mindet egy kisebb, hőálló sütőtálba. Önts rá annyi olajat, hogy teljesen ellepje a gerezdeket.
- Melegítsd elő a sütőt 120 Celsius-fokra, és tedd be a fokhagymákat. Süsd két órán keresztül, ennyi idő alatt a gerezdek teljesen megpuhulnak, krémes állaguk lesz. Az alacsony sütési hőmérséklet létfontosságú, ugyanis ha feljebb tekernéd a hőfokot, forrni kezdene az olaj.
- Ha letelt a sütési idő, vedd ki az edényt, hagyd hűlni egy kicsit, majd öntsd tiszta tégelyekbe a gerezdekkel együtt az olajat. Utána egyszerűen csak kend szét a pirítóson; az olajnak is finom fokhagymaíze lesz.
- A konfitált fokhagyma több hétig is eláll a hűtőben, és nemcsak pirítóshoz, de szószokhoz, pürékhez is felhasználhatod. Készítheted sertészsírral is!






