RETRO RÁDIÓ

Szemes vagy darált? Végre kiderült, hogy melyik kávét érdemes megvenni

Létrehozva2025. 10. 16. 08:00

Reggel sokak számára egy csésze fekete az első ébredés után; de vajon teljesen mindegy, miből főzzük? A szemes kávé vagy a darált kávé a jobb? Ennek jártunk utána.

A kávé segít felébredni, és nemcsak a benne lévő koffein, hanem a szertartás miatt is: a főző összeállítása, a pár perc nyugi, amíg megisszuk. Az íze sem mellékes, és ilyenkor jön fel gyakran a kérdés: vajon a szemes kávé tényleg sokkal finomabb, mint a darált? Ugyanis akik rendszeresen kávébabot vesznek, megesküsznek rá, hogy teltebb, gazdagabb az íze; és ebben lehet is némi igazság, de nem feltétlen amiatt, hogy jobb a minősége, mint a boltban kapható csomagolt őrölt kávéknak; sokkal inkább amiatt, mert lassabban veszíti el az aromáját.

Ínyenceknek való a szemes kávé, sietősöknek a darált.
Szemes kávé vagy darált: melyiket érdemes választani? Fotó: Grazziela /  Shutterstock

Mindkettőnek megvannak az előnyei

Mindenki a jól bevált márkáját és kiszerelését szereti, így nem lehet határozottan kijelenteni, hogy a szemes kávé vagy a darált a jobb. Érdemes átgondolni inkább a kávézási szokásainkat, hiszen van, akinek egy komplett rituálé megfőzni és meginni: kikapcsolódás, pihenés, mások pedig felhajtják gyorsan, és rohannak tovább a dolgukra. Így az, hogy melyik a jobb, sokszor a fogyasztási szokásainkon is múlik: érdemes elsősorban ezek mentén kávét választani.

Tévhit, hogy gyengébb a minősége

Sokan úgy vélik, a szemes kávé mindenképpen jobb minőségű, mint a darált kávé, de ez nem feltétlenül igaz. Minden azon múlik ugyanis, hogy eleve minőségi terméket veszünk-e le a bolt polcáról: vagyis szemes kávéban is lehet kevésbé aromás, gyengébb ízű, és őrölt kávéból is hazavihetünk olyan finomat, hogy könnybe lábad a szemünk, amikor isszuk. 

Tovább megőrzi az aromáját a szemes kávé

Ha kávébabot veszünk, és minden fogyasztás előtt frissen őröljük, intenzívebb ízekkel találkozhatunk, mint az előre darált kávék esetén. De ez csak akkor igaz, ha a kávébabot megfelelően tároljuk, vagyis légmentesen zárt üvegben – és így sem lehet a végtelenségig, legfeljebb 4-6 hétig, eddig őrzi meg ugyanis az aromáját. A kávébabbal azonban nincs gyors reggeli kávéfőzés: minden egyes adag előtt le kell darálni a szemeket, annyit, amennyire a főzethez szükségünk lesz (előre is ledarálhatunk több adagot, de rengeteget fog veszíteni az aromájából). Akkor érdemes ezt a fajtát vásárolni, ha a kávézásnál az ízélmény és a szertartás a legfontosabb számunkra.

Kényelmes megoldás az őrölt

A vákuumcsomagolt, előre darált kávé száz százalékban kávébabot tartalmaz, ugyanarról a helyről, ugyanabban a minőségben, ahonnan a gyártó szemes kávéi is származnak. Ha gyors megoldást keresel, és a lényeg az, hogy minél hamarabb lefőjön a kávé reggel, akkor ez ideális választás lehet, hiszen nem kell kávédarálóval vacakolni, és minden fajta főzőben felhasználható. Érdemes a már kibontott kávét légmentes edénybe tenni, például jó szorosan lezárt befőttesüvegbe, ugyanis nem a levegő, hanem a páratartalom rontja el az őrölt kávé ízét: a száraz őrlemény felveszi a levegő víztartalmát, és emiatt elveszíti az aromája egy részét.
 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.