
Szemes vagy darált? Végre kiderült, hogy melyik kávét érdemes megvenni
Reggel sokak számára egy csésze fekete az első ébredés után; de vajon teljesen mindegy, miből főzzük? A szemes kávé vagy a darált kávé a jobb? Ennek jártunk utána.
A kávé segít felébredni, és nemcsak a benne lévő koffein, hanem a szertartás miatt is: a főző összeállítása, a pár perc nyugi, amíg megisszuk. Az íze sem mellékes, és ilyenkor jön fel gyakran a kérdés: vajon a szemes kávé tényleg sokkal finomabb, mint a darált? Ugyanis akik rendszeresen kávébabot vesznek, megesküsznek rá, hogy teltebb, gazdagabb az íze; és ebben lehet is némi igazság, de nem feltétlen amiatt, hogy jobb a minősége, mint a boltban kapható csomagolt őrölt kávéknak; sokkal inkább amiatt, mert lassabban veszíti el az aromáját.

Mindkettőnek megvannak az előnyei
Mindenki a jól bevált márkáját és kiszerelését szereti, így nem lehet határozottan kijelenteni, hogy a szemes kávé vagy a darált a jobb. Érdemes átgondolni inkább a kávézási szokásainkat, hiszen van, akinek egy komplett rituálé megfőzni és meginni: kikapcsolódás, pihenés, mások pedig felhajtják gyorsan, és rohannak tovább a dolgukra. Így az, hogy melyik a jobb, sokszor a fogyasztási szokásainkon is múlik: érdemes elsősorban ezek mentén kávét választani.
Tévhit, hogy gyengébb a minősége
Sokan úgy vélik, a szemes kávé mindenképpen jobb minőségű, mint a darált kávé, de ez nem feltétlenül igaz. Minden azon múlik ugyanis, hogy eleve minőségi terméket veszünk-e le a bolt polcáról: vagyis szemes kávéban is lehet kevésbé aromás, gyengébb ízű, és őrölt kávéból is hazavihetünk olyan finomat, hogy könnybe lábad a szemünk, amikor isszuk.
Tovább megőrzi az aromáját a szemes kávé
Ha kávébabot veszünk, és minden fogyasztás előtt frissen őröljük, intenzívebb ízekkel találkozhatunk, mint az előre darált kávék esetén. De ez csak akkor igaz, ha a kávébabot megfelelően tároljuk, vagyis légmentesen zárt üvegben – és így sem lehet a végtelenségig, legfeljebb 4-6 hétig, eddig őrzi meg ugyanis az aromáját. A kávébabbal azonban nincs gyors reggeli kávéfőzés: minden egyes adag előtt le kell darálni a szemeket, annyit, amennyire a főzethez szükségünk lesz (előre is ledarálhatunk több adagot, de rengeteget fog veszíteni az aromájából). Akkor érdemes ezt a fajtát vásárolni, ha a kávézásnál az ízélmény és a szertartás a legfontosabb számunkra.
Kényelmes megoldás az őrölt
A vákuumcsomagolt, előre darált kávé száz százalékban kávébabot tartalmaz, ugyanarról a helyről, ugyanabban a minőségben, ahonnan a gyártó szemes kávéi is származnak. Ha gyors megoldást keresel, és a lényeg az, hogy minél hamarabb lefőjön a kávé reggel, akkor ez ideális választás lehet, hiszen nem kell kávédarálóval vacakolni, és minden fajta főzőben felhasználható. Érdemes a már kibontott kávét légmentes edénybe tenni, például jó szorosan lezárt befőttesüvegbe, ugyanis nem a levegő, hanem a páratartalom rontja el az őrölt kávé ízét: a száraz őrlemény felveszi a levegő víztartalmát, és emiatt elveszíti az aromája egy részét.






