RETRO RÁDIÓ

Indul a lecsószezon – 5 tipp, amitől a te lecsód lesz a nyár sztárja

Létrehozva2025. 08. 24. 10:30

Rengeteg a paprika, paradicsom, most van itt az ideje ennek a hagyományos magyar ételnek! A lecsó megunhatatlan, és könnyen elkészíthető, ezekkel a trükkökkel pedig tökéletes lesz.

Elronthatatlan étel, kezdő szakácsok is bátran nekifoghatnak az elkészítésének. Ez a fogás a késő nyár egyik legnagyobb sztárja, és ahány ház, annyiféle lecsó recept létezik. Készítheted natúran, füstölt kolbásszal vagy szalonnával, de a tojásos lecsó is sokak kedvence. Azonban van néhány trükk, amitől minden változata sokkal finomabb, zamatosabb lesz. Ha ezt az öt lépést követed, mindenki a te receptedre lesz kíváncsi.

Isteni lesz a lecsó ezekkel a trükkökkel.
Teltebbek lesznek az ízek, ha így készül a lecsó. Fotó: ArtCookStudio / Shutterstock

1. A füstízre szükség van

A tökéletes ízharmóniát a füstölt íz adja meg; ha nem szeretnél kolbászt tenni a lecsóba, akkor is piríts alá egy kevés füstölt szalonnát, ég és föld a különbség. Ha teljesen húsmentesen szeretnéd elkészíteni, és nem szeretnél zsírt az ételbe, akkor használj egy kevés füstölt pirospaprikát az ízesítéshez. 

2. Bátran süsd zsírjára

A paprika, a paradicsom sok levet ereszt, ráadásul ezek a zöldségek hamar meg is puhulnak, így legtöbbször a lecsó nem sül, hanem párolódik. A beletett kolbász, virsli is inkább megfő, mint sül. Ha húsos lecsót készítesz, a szalonnából ne csak kiolvaszd a zsírt, de rendesen pirítsd meg, és a vége felé dobd bele a kolbászkarikákat, virslit is. Ha kapnak egy jó kis kérget, attól sokkal jobb lesz az étel íze. Ugyanez igaz a zöldségekre is, tedd félre a paprika felét, és külön süsd meg: a legjobb, ha a grillrácsra dobod, ha kicsit odakap, annál finomabb lesz. Sütőben is megsütheted, a sült paprikát pedig a főzés végén tedd a lecsóhoz, és rotyogjon együtt a többi zöldséggel legalább öt percet.

3. Többféle paprikával izgalmasabb a lecsó

A lecsópaprika alap, de miért kellene ennél megállni? Ha veszel mellé pár darab kápia- vagy kaliforniai paprikát, az édes íz különlegessé teszi az ételt, egy kis erős paprika pedig pikáns ízt ad neki a lecsó főzése során. 

4. Legyen jó húsos a paradicsom

A magas savtartalmú paradicsomtól izgalmas, friss íze lesz a lecsónak, ha pedig a kevésbé lédús, húsos fajtákból is főzöl bele, sűrűbb lesz a lecsó szaftja, és intenzívebb a paradicsomíz.

5. Csodákra képes egy csipet cukor

A főzés közben a lecsóhoz adott minimális mennyiségű – tényleg csak egy csipet – cukor kiemeli és teltebbé teszi az ízeket. Nem teszi édessé a lecsót, és utólag senki nem mondja majd meg, hogy cukor került bele – de az íze sokkal ütősebb lesz.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.