
Indul a lecsószezon – 5 tipp, amitől a te lecsód lesz a nyár sztárja
Rengeteg a paprika, paradicsom, most van itt az ideje ennek a hagyományos magyar ételnek! A lecsó megunhatatlan, és könnyen elkészíthető, ezekkel a trükkökkel pedig tökéletes lesz.
Elronthatatlan étel, kezdő szakácsok is bátran nekifoghatnak az elkészítésének. Ez a fogás a késő nyár egyik legnagyobb sztárja, és ahány ház, annyiféle lecsó recept létezik. Készítheted natúran, füstölt kolbásszal vagy szalonnával, de a tojásos lecsó is sokak kedvence. Azonban van néhány trükk, amitől minden változata sokkal finomabb, zamatosabb lesz. Ha ezt az öt lépést követed, mindenki a te receptedre lesz kíváncsi.

1. A füstízre szükség van
A tökéletes ízharmóniát a füstölt íz adja meg; ha nem szeretnél kolbászt tenni a lecsóba, akkor is piríts alá egy kevés füstölt szalonnát, ég és föld a különbség. Ha teljesen húsmentesen szeretnéd elkészíteni, és nem szeretnél zsírt az ételbe, akkor használj egy kevés füstölt pirospaprikát az ízesítéshez.
2. Bátran süsd zsírjára
A paprika, a paradicsom sok levet ereszt, ráadásul ezek a zöldségek hamar meg is puhulnak, így legtöbbször a lecsó nem sül, hanem párolódik. A beletett kolbász, virsli is inkább megfő, mint sül. Ha húsos lecsót készítesz, a szalonnából ne csak kiolvaszd a zsírt, de rendesen pirítsd meg, és a vége felé dobd bele a kolbászkarikákat, virslit is. Ha kapnak egy jó kis kérget, attól sokkal jobb lesz az étel íze. Ugyanez igaz a zöldségekre is, tedd félre a paprika felét, és külön süsd meg: a legjobb, ha a grillrácsra dobod, ha kicsit odakap, annál finomabb lesz. Sütőben is megsütheted, a sült paprikát pedig a főzés végén tedd a lecsóhoz, és rotyogjon együtt a többi zöldséggel legalább öt percet.
3. Többféle paprikával izgalmasabb a lecsó
A lecsópaprika alap, de miért kellene ennél megállni? Ha veszel mellé pár darab kápia- vagy kaliforniai paprikát, az édes íz különlegessé teszi az ételt, egy kis erős paprika pedig pikáns ízt ad neki a lecsó főzése során.
4. Legyen jó húsos a paradicsom
A magas savtartalmú paradicsomtól izgalmas, friss íze lesz a lecsónak, ha pedig a kevésbé lédús, húsos fajtákból is főzöl bele, sűrűbb lesz a lecsó szaftja, és intenzívebb a paradicsomíz.
5. Csodákra képes egy csipet cukor
A főzés közben a lecsóhoz adott minimális mennyiségű – tényleg csak egy csipet – cukor kiemeli és teltebbé teszi az ízeket. Nem teszi édessé a lecsót, és utólag senki nem mondja majd meg, hogy cukor került bele – de az íze sokkal ütősebb lesz.






