RETRO RÁDIÓ

Ha így főzöd a babot, soha többé nem puffasztja a hasad

Létrehozva2025. 07. 27. 14:30

Rostban gazadag, nagyon egészséges és rengeteg finom étel készíthető belőle. Sokan azonban nem merik rendszeresen fogyasztani a puffadás miatt. De emiatt nem kell kihagyni az étrendedből!

A bab az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, sokféleképpen elkészíthető, és ráadásul nagyon finom is. Csak a puffadás ne lenne! Jó hír, hogy nem kell elviselni ezt a kellemetlen tünetet, ha a főzésnél néhány dologra odafigyelsz. Így legyen szó akár egy főzelékről, vagy a hagyományos magyar babgulyásról, puffadás nélkül élvezheted az ízeket!

Nem kell, hogy puffadás kövesse a babfogyasztást!
Pár trükkel megelőzhető a puffadás. Fotó: Ildi Papp /  Shutterstock

Mitől van a puffadás?

A bab, és általában a hüvelyesek összetett cukrokat és olyan rostokat tartalmaznak, amiket nem tudunk teljesen megemészteni. Ezek tovább haladnak a vékonybélből a vastagbélbe, ahol a bélbaktériumok elkezdik lebontani – ekkor alakul ki a puffadás, és a gázképződés. A cél tehát, hogy az összetett cukrot, a raffinózt, és a rostokat még azelőtt lebontsa a szervezet, hogy elérné a vastagbelet. Ezt pedig a legkönnyebben az előkészítéssel és a főzéssel lehet megoldani.

1. Szánj időt az áztatásra

Nemcsak azért kell a babot egy éjszakára vízben áztatni, hogy gyorsabban megfőjön, hanem azért is, hogy csökkenjen a puffadás esélye. Az áztatás hatására a rostok és cukrok egy része lebomlik, a bab könnyebben emészthető lesz, hiszen az emészthetetlen cukor és a keményítő a héjban található, ezek jó része kiázik.

2. Cseréld a vizet

Logikusnak tűnhet, hogy az áztatóvízben főzd meg a babot, de nem jó ötlet: inkább friss vízben tedd fel főni, és ha egyet forrt, az első főzővizet öntsd le róla.

3. Turbózd fel zöldségekkel

Finom magában is a bab, de ha sok-sok zöldséget eszel mellé, kevésbé fog puffasztani. Ha levesnek készíted, kézenfekvő, hogy tele van más zöldségekkel is, de a párolt babhoz is fogyaszthatsz nyers vagy párolt zöldségeket; érdemes fele-fele arányban tenni a tányérra.

4. Erre is jó a szódabikarbóna

Tegyél egy kiskanállal az áztatóvízbe, ez segít, hogy a puffadást okozó anyagok nagyobb mennyiségben bomoljanak le főzés előtt.

5. Használj fűszereket

Puffadás ellen rengeteg fűszer bevethető, amiktől finomabb is lesz az étel. Ezek görcsoldó hatással rendelkeznek, és segítik az emésztést. Az édeskömény, a borsikafű, a babérlevél, a kömény segítenek a kellemetlen tünetek megelőzésében, és passzol az ízük a legtöbb babos ételhez.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.