
Roppanós koviubi 4 nap alatt: Tökéletes ez a recept
Végre itt a nyár, olcsó az uborka is, kezdődhet a kovászolás! A tökéletes kovászos uborka ropogós, kellemesen savanyú, elkészíteni pedig gyerekjáték!
Sokkal több, mint egy egyszerű savanyúság. A kovászos uborka hűsít a nagy melegben, rendkívül egészséges, és nem mellesleg isteni finom akár köretnek, akár szendvicsbe téve, de van, aki csak úgy magában elfalatozza az uborkákat. Tökéletesre elkészíteni nem is olyan egyszerű, hiszen megpuhulhat, rosszabb esetben megnyúlósodhat, és ki kell dobni az egész üveggel. Van néhány aranyszabály, amiket ha betartasz, tökéletes kovászos uborka lesz a végeredmény,

1. Jóféle az alapanyaggal dolgozz
Kovászolni való uborkát mindenfelé lehet kapni, de nem mindegy, hogy milyen a minőségük. A sérültek, fonnyadtak nem valók az üvegbe, ezeket tedd félre, jó lesz szendvicsbe vagy uborkasalátának. Kovászoláshoz csakis a makulátlan darabokat használd fel, és lehetőleg legyenek egyforma, 8-10 centis méretűek. A kapor legyen friss, hibátlan.
2. Legyen makulátlan az üveg
Sokan csak befőzéshez csírátlanítják az üveget, pedig a kovászos uborka elkészítésekor is erősen ajánlott, hiszen ha akár csak egy kis szennyeződés is van benne, káros baktériumok szaporodhatnak el a kovászolás alatt, és az uborka megromlik. A koviubi elkészítése előtt alaposan mosogasd el az üveget, majd tedd 100 fokos sütőbe fél órára, vagy a mikróba legmagasabb fokozaton 3 percre. Így minden elpusztul benne, ami nem oda való.
3. Tisztítsd meg az alapanyagokat is
Egy vadonatúj dörzsis szivaccsal hideg vízben dörgöld át az uborkák felületét, alaposan öblítsd le őket, mosd meg a kaprot is. A tiszta alapanyag már félsiker!
4. Házi kenyérrel a legjobb
Nem mindegy az sem, hogy milyen kenyérrel indítod meg az erjedést: a toast kenyér például nem alkalmas erre a feladatra. A legjobb, ha házi, kovászos kenyeret tudsz beszerezni, vagy az üzletben hagyományos élesztéssel készült kenyeret.
Kovászos uborka recept
Hozzávalók:
- 2 kg fürtös uborka
- 2,5 liter víz
- 1 csomag kapor
- 2 ek só
- 30 dkg kenyér
- 1 db ötliteres befőttesüveg
Elkészítés:
- Forrald fel a vizet a sóval, közben tisztítsd meg az uborkákat, vágd le a két végüket, és ellenőrizd, nem keserűek-e. Két oldalról hosszában vágd be őket, hogy alaposan átjárja majd őket a kovászos lé.
- A megmosott kaprot helyezd el az üveg aljában, majd állítva tedd az üvegbe az uborkákat, több sorban, míg tele nem lesz az üveg.
- A sós, forró vizet öntsd rá az uborkákra úgy, hogy teljesen ellepje őket. Tedd a tetejére a kenyeret, majd takard le az üveget egy tányérral, és állítsd az egészet egy mély edénybe, ez felfogja majd a kicsorgó lét.
- Meleg, nem napos helyre állítsd az üveget, és időnként ellenőrizd, mennyi lé folyt ki; az uborkák vége nem lehet szabadon, mert megromlanak, ezért az elcsorgott levet pótold sós vízzel.
- Négy nap erjedés után vedd ki az uborkákat az üvegekből, a levet szűrd le, és öntsd rájuk. Hűtőben tárolva tartsd, míg el nem fogy.






