RETRO RÁDIÓ

Testet és lelket ad a pörköltnek ez a zseniális fűszer

Létrehozva2025. 06. 01. 18:30

Mindenkinek van egy tuti receptje, de biztosan vagyunk benne, hogy ez az egyetlen összetevő bármelyiket feldobja. A füstölt paprika apró változtatás, de olyan finom lesz tőle a pörkölt, hogy mindenki, aki kóstolja, elkéri majd a receptet.

Szinte nincs is olyan ember, aki ne szeretné a pörköltet. Ahány ház, annyiféle jól bevált recept van, de egy kis füstölt paprika mindegyik változatot tökéletesebbé teszi. Az íze nem tolakodó, viszont kiemeli a többi hozzávaló és fűszer ízét, és tökéletes harmóniát teremt közöttük. 

A legtöbb magyaros ételnek jól áll egy csipet füstölt paprika.
Új dimenzióba helyezi a pörköltöt a füstölt paprika. Fotó: Fotologija /  Shutterstock

Mintha bográcsban készült volna

Egyetlen teáskanálnyi elég, hogy a füstölt paprika új magasságokba emelje ezt a hagyományos magyar ételt, és ennél több nem is kell belőle, hiszen a pörkölt fűszerezése művészet, ahol ügyelni kell az arányokra. A mértékkel használt füstölt paprikától zamatosabb lesz a hús, teltebb ízű a szaft, és bónuszként az enyhén füstös íz a bográcsban készült pörköltöt idézi akkor is, ha a konyhában, tűzhelyen készíted. 

A pörköltalaphoz kerüljön a füstölt paprika

Pirítsd le a hagymát a szokásos módon, majd a sima fűszerpaprikával keverd el az egy teáskanál füstölt paprikát, így egyenletesebb lesz az íz. Add a pörköltalaphoz az egészet, majd készítsd el a jól bevált recepted szerint a pörköltet. 

Nem véletlen passzol a magyar szájízhez

A régi paraszti világban füstöléssel tartósították a húsokat, és időnként a pörköltbe is került egy kevés, ez adta meg a finom, füstös ízt. A füstölt pirospaprika hazánkban újdonságnak számít a fűszerek között, de már egyre nagyobb az igény rá. Nem véletlen, hiszen ha füstölt hús nem is akad napjainkban minden háztartásban, egy kis füstös ízt így is csempészhetünk az ételekbe. A pörköltön kívül tehetjük bablevesbe, lecsóba, paprikás krumpliba, de húsok pácolásához is kiváló. De fontos, hogy soha ne használj belőle túl sokat, mert elnyomhatja a többi összetevő ízét; egy teáskanálnyi bőven elég, hogy sokkal gazdagabb legyen az étel íze.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.