RETRO RÁDIÓ

Ecetes vízben főtt tojás – a nagymamák titka, amit te is imádni fogsz

Létrehozva2025. 06. 22. 12:00

Tojást főzni nem tűnik bonyolult konyhai műveletnek, de van, hogy hiba csúszik a gépezetbe. A leggyakrabban az fordul elő, hogy pucoláskor a főtt tojás héja nem jön le szépen, hanem nagy cafatokban válik le vele együtt a fehérje is. Ezt segít megelőzni az ecet.

Szendvicshez, salátába vagy rakott krumpliba gyakran készítjük el, de van, hogy a pucolással meggyűlik a bajunk. A főtt tojás héja néha nehezen akar lejönni, ráadásul van, hogy még meg is reped a forró vízben, és jó része még főzés közben kifolyik. Mindkét problémára megoldás az ecet!

Könnyen pucolható lesz a főtt tojás, ha ecetes vízben fő.
Ezzel a módszerrel könnyen lejön a főtt tojás héja. / Fotó: Pixel-Shot /  Shutterstock

Gyorsabban megszilárdul

De miért jobb a tojás főzése ecetes vízben, mint simában? Az ecet savként felgyorsítja a fehérjék kötését a főzés során, vagyis gyorsabban megszilárdul a tojásfehérje, mintha sima vízben főznéd. Így ha meg is reped a héj, a fehérje szilárd marad, nem szivárog ki. Hámozáskor pedig szépen le fog jönni a héj, gyerekjáték lesz a tojás pucolása.

Így lesz tökéletes ecettel a főtt tojás

Tedd egy lábosba a tojásokat, öntsd fel őket annyi vízzel, hogy ellepje őket, majd önts tojásonként egy evőkanál ecetet a főzővízbe. Közepes lángon melegítsd fel forrásig a vizet, majd tíz percig főzd. A főtt tojás tökéletes lesz, a héja pedig egyben le fog jönni.
 

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.