
5 jel, amiből láthatod, hogy mézédes belül a dinnye
Pár évtizede még az árusok meglékelték a dinnyét, de kóstolásra most már élelmiszer-biztonsági okokból sehol nincs lehetőség. De nem is kell: az érett dinnye könnye kiválasztható, ha tudod, hogy mit kell nézned a gyümölcsön!
A nyári hőségben nagyon jól tud esni ez a tápláló gyümölcs, de nem is olyan könnyű kiválasztani a megfelelő darabot! Az érett dinnye nem kopogtatással, hanem szemrevételezéssel található meg az árusnál, dinnyevásárláskor tehát elég csak megnézni, megforgatni a gyümölcsöket; ha valamelyiken ezt az öt jelet látod, nyugodtan hazaviheted, finom, mézédes lesz!

1. Szép fényes a héja
Először nézd meg a dinnyék héját: amelyiknek sötétzöld a héja, fényes, az valószínűleg finom érett is.
2. A csík színe is árulkodik
A csíkos dinnyéknél érdemes megnézni a csíkokat, az érett dinnye héja a világosabb sávoknál halvány vajszínt is mutat.
3. Az érett dinnye szára nem zöld
A dinnyék szárát is vizsgáld meg: amelyiknek zöld, netán meg van csavarva, azt túl korán szedték le, így nem volt ideje beérni. Az érett dinnye szára sárga, száraz, ez mutatja, hogy megvárták, hogy teljesen érett legyen, csak aztán szedték le.
4. Figyeld a foltot!
Minden görögdinnye alján van egy világosabb folt, ez az a rész, ahol a gyümölcs a földdel érintkezett, ahogy növekedett. A dinnye kiválasztása során ez az egyik legfontosabb árulkodó jel, amiből megtudhatod, hogy mennyire érett: ha sötétsárga a folt, akkor ez azt jelenti, hogy a gyümölcs elegendő időt töltött a napon, vagyis hagyták beérni.
5. Végezetül emeld meg
Ha úgy látod, megtaláltad a neked szimpatikus dinnyét, kicsit emeld ki a többi közül. Ha a méretéhez képest jó nehéz, akkor ez azt mutatja, hogy édes, érett.






