RETRO RÁDIÓ

Ettől lesz a túrógombóc mindig tökéletesen puha – és nem esik szét!

Létrehozva2025. 05. 31. 13:30

Ki ne szeretné a puha, omlós túrógombócot, ami soha nem esik szét? Ha eddig nem jött össze a tökéletes állag, ne aggódj – mutatjuk a titkos praktikákat, amiktől a gombóc minden alkalommal hibátlan lesz! Ez a recept nem csak egyszerű, de garantáltan sikert arat az egész családnál.

A túrógombóc az egyik legnagyobb klasszikus, amit szinte mindenki szeret – de csak akkor, ha jól sikerül. Talán már te is jártál úgy, hogy a gombócok túl kemények lettek, vagy épp szétestek a főzés közben? Van azonban egy apró trükk, amitől ezentúl mindig pont olyan lesz, amilyennek lennie kell: kívül szilárd, belül lágy és rezgős.

Túrógombóc
Túrógombóc-trükk: búzadara és pihentetés Fotó: mindmegette.hu

Túrógombóc-trükk: búzadara és pihentetés

A titok nyitja a megfelelő arány és a pihentetési idő. Amikor a túrós masszát összeállítod, ne siess azonnal gombócot formálni. Ha teszel bele egy kevés búzadarát, majd hagyod legalább 30 percig állni a hűtőben, a dara szépen megszívja magát nedvességgel, és segít abban, hogy a gombóc főzés közben ne essen szét. Így kevesebb lisztre is lesz szükséged, mégis tökéletes lesz az állaga.

Mit tegyél a masszába?

Íme egy jól bevált alaprecept:

  • 50 dkg túró
  • 1 tojás
  • kb. 3 evőkanál búzadara
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál porcukor (elhagyható)
  • kevés citromhéj (ízlés szerint)

Ezeket keverd össze, majd pihentesd a masszát legalább fél óráig. Ezután formálj diónyi gombócokat.

Főzd vagy gőzöld? Mindkettő jó megoldás!

A klasszikus módszer szerint a gombócokat forrásban lévő, enyhén sós vízben főzd addig, amíg fel nem jönnek a víz tetejére – ez általában 6–8 perc.

De van egy még kíméletesebb megoldás is: ha van gőzpárolód, akkor próbáld ki a gőzölést! Így a gombóc még puhább lesz, nem ázik fel, és biztosan nem esik szét. 10–12 perc gőzölés elég is, és már tálalhatod. Ez a módszer különösen jól jön, ha gluténmentes változatot készítesz, vagy csak szeretnéd elkerülni a forró vízzel való munkát.

Mibe hempergesd?

A klasszikus pirított zsemlemorzsa mindig nyerő, de ha szeretnél valami különlegesebbet, próbáld ki darált dióval vagy mandulával keverve, esetleg egy kis fahéjjal megbolondítva. Egy kanál tejföl és egy kis porcukor a tetejére, és máris kész a nosztalgiát idéző, tökéletes házi túrógombóc.

Extra tipp: ha gluténmenteset készítenél

Használj rizsdarát vagy kukoricadarát búzadara helyett, és zsemlemorzsa helyett darált diót vagy mandulát piríts meg hozzá. Ugyanolyan finom lesz – csak épp gluténmentesen.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.